Cătălin Legănel
1548 vizualizări 26 nov 2018

”Desfiinţează în totalitate sentinţa penală contestată şi soluţionând cauza, (…) admite propunerea de liberare condiţionată a condamnatului Necolaiciuc Mihai. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Necolaiciuc Mihai de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.702/2016 emis în baza sentinţei penale nr.357/2015 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se precizează în soluţia dată de Tribunalul Constanţa.

Decizia instanţei este definitivă.

În prezent, Mihai Necolaiciuc este încarcerat la Poarta Albă.

Cum a început totul

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat în 2014 pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. Necolaiciuc a fost trimis în judecată în alte trei dosare aflate pe rol în care procurorii spuneau, la acea dată, că a prejudiciat statul cu peste 70 milioane euro.

Totuşi, judecătoria Sectorului 1 l-a achitat pe fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc în dosarul în care era acuzat de fraudă. Instanţa a dispus achitarea lui Mihai Necolaiciuc pentru infracţiunea de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea "Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finanţare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor.

Procurorii au arătat că, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc).

Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, ELIBERAT CONDIŢIONAT de Tribunalul Constanţa

Fostul director general al CFR a fost ridicat de poliţişti şi a fost dus la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Iniţial, Necolaiciuc a fost achitat în acest dosar de Judecătoria Sector 1. Sentinţa de condamnare a fost pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti. Necolaiciuc urmează să fie încarcerat într-un pernitenciar după ce judecătorii vor face toate formalităţile. Instanţa a mai dispus ca Necolaiciuc şi Viorica Olăeru (condamnată la 3 ani de închisoare) să plătească în solidar prejudiciul de 8,4 milioane lei.

Fostul şef al CFR nu încheia problemele pe care le avea cu justiţia, el fiind judecat în alte trei dosare penale, aflate, la acea vreme, încă în faza primei instanţe, chiar dacă au ajuns în faţa judecătorilor din 2008, respectiv din 2009.

Fostul şef al CFR condamnat la zece ani de închisoare

Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 l-a condamnat, în 2015, pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi la şapte ani de închisoare, pentru utilizarea subvenţiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Judecătorul a constatat că infracţiunile din această cauză sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, într-un alt dosar, la patru ani şi şase luni de închisoare, prin sentinţa din 7 ianuarie 2014 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, rămasă definitivă prin decizia penală din 17 octombrie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, instanţa dispunea contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmând să execute zece ani de închisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdicţie, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să aleagă şi să fie ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi să exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, ELIBERAT CONDIŢIONAT de Tribunalul Constanţa

Mihai Necolaiciuc eliberat condiţionat din închisoare

Mihai Necolaiciuc a fost eliberat din închisoare în iulie 2015 după ce a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă.

Tribunalul Bucureşti a decis definitiv eliberarea condiţionată a fostului director general al CFR, după ce aesta executase nouă luni din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro.

La trei zile după ce a fost eliberat, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Judecătoriei Sectorului 1 să dispună măsura controlului judiciar în cazul lui Mihai Necolaiciuc, în celălalt dosar în care este judecat tot pentru abuz în serviciu, prejudiciul produs în acest caz fiind estimat de anchetatori la 56,7 milioane de euro, au declarat surse judiciare.

Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare

În noiembrie 2016, fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiind redusă de la zece ani, cât decisese iniţial Judecătoria Sectorului 1.

Sentinţa a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR SA şi administratori de firme au fost acuzaţi pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimişi în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

" (...)în final, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare. În baza dispoziţiile art. 72 noul Cod penal deduce din pedeapsa de mai sus, prevenţia de la 17.06.2009 la 26.01.2012 şi perioada executată de la 17.10.2014, la 17.07.2015, când inculpatul a fost liberat condiţionat din executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 3/07.01.2014 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 1260/17.10.2014 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I Penală.", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Citește și: