5736 vizualizări 19 iun 2016

În afară de opera istorică, Mihnea Berindei este cunoscut pentru rolul său eficient de mobilizare a presei şi opiniei publice occidentale în susţinerea disidenţei din Europa Centrală şi de Est şi în special, din România.

Între 1977 şi 1989, Mihnea Berindei a publicat articole care dezvăluiau şi denunţau realităţile epocii Ceauşescu.  După căderea regimurilor comuniste, Mihnea Berindei s-a remarcat prin susţinerea organizaţiilor şi mişcărilor democratice din Europa ex-comunistă, în special din România, Bulgaria, Albania şi Republica Moldova.

Mihnea Berindei a fost membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în anul 1977 pentru sprijinirea Mişcării Goma, potrivit Agerpres.   Mihnea Berindei a participat la fondarea în 1980 a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris (afiliată la Fédération Internationale des Droits de l'Homme), căreia i-a fost constant purtător de cuvânt şi în ultimii ani vicepreşedinte. A fost un apropiat al Monicăi Lovinescu, Virgil Ierunca, Vlad Georgescu, Paul Goma şi al altor militanţi ai exilului românesc. Colaborările lui la postul de radio Europa Liberă s-au remarcat prin seriozitatea aparte a documentării. 

„Îl cunosc pe Mihnea din 1985, am fost implicaţi în numeroase activităţi anti-totalitariste. El era sufletul exilului democratic de la Paris, în strânsă legătură cu cercurile disidente din Uniunea Sovietică şi din Europa de Est. (...) A organizat campanii de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran şi alţi disidenţi. A venit la Bucureşti imediat după căderea regimului Ceauşescu şi a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social şi a săptămânalului său, 22”, scrie prietenul acestuia, politologul Vladimir Tismăneanu, pe Facebook.

Citește și: