Gandul.info
Raluca Lazaroi
150 vizualizări 27 sep 2017

Conform conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, din cele 328 de unităţi de învăţământ din judeţ, 103 funcţionează fără avize sanitare, fiind vorba despre 43 de grădiniţe şi 60 de şcoli.

“În cazul a 23 de unităţi de învăţământ nu a fost solicitată autorizaţia sanitară de funcţionare. Alte 20 de unităţi nu au fost autorizate deoarece funcţionează în clădiri cu altă destinaţie – case particulare, parter de bloc, în clădirea primăriei; iar celelate funcţionează în condiţii necorespunzătoare – clădiri vechi, deteriorate, fără sursă de apă, latrine în curte sau au încălzire cu sobe metalice”, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

Situaţia nu este mai bună nici în cazul autorizaţiilor emise de pompieri, 84 de instituţii de învăţământ funcţionând fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, majoritatea din mediul urban.

“84 de clădiri cu destinaţia de învăţământ funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu. Alte 84 de clădiri de învăţământ deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar restul clădirilor existente nu necesită o astfel de autorizaţie întrucât nu se încadrează în prevederile HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. În cursul acestui an, 12 clădiri ale şcolilor din judeţ au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, iar pentru alte 10 clădiri a fost respinsă documentaţia, din cauza nerealizării măsurilor cuprinse în documentaţiile tehnice şi a neprezentării documentelor necesare prevăzute de lege”, a spus prim adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, colonel Liviu-Marcel Pop.

Probleme există şi în ceea ce priveşte asigurarea pazei în unităţile de învăţământ, conform unui raport prezentat de şeful Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ovidiu Lupşa mai puţin de jumătate din instituţiile de învăţământ având paza asigurată, iar în anul şcolar 2016 – 2017 au avut loc 48 de acte de violenţă în şcolile din judeţ.

Conform datelor prezentate miercuri în şedinţa Colegiului Prefectural, doar 61 de şcoli au pază umană asigurată şi alte 100 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.

Din cele 48 infracţiuni, 45 au avut loc în incinta unităţilor de învăţământ şi trei în zona adiacentă şcolilor, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în şcolile generale.

Citește și: