Otilia Ciocan
1160 vizualizări 12 oct 2014

Marşul, care a avut loc pentru al treilea an la rând în centrul Capitalei, a fost organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, ai cărei reprezentanţi spun că unirea României cu Republica Moldova este "singura soluţie pentru cetăţenii de peste Prut, în actualul context geopolitic".

Participanţii, mulţi veniţi din ţară şi din Republica Moldova, s-au adunat în zona Muzeului Ţăranului Român, de unde, la ora 14.30, au plecat în marş pe traseul Calea Victoriei - Strada Franceză - Piaţa "Sfântul Anton".

O parte a lor sunt tineri care şí-au vopsit tricolorul pe faţă şi poartă ii sau alte haine cu motive tradiţionale. Printre cei veniţi la marş se numără şi persoane în vârstă care spun că sunt basarabeni stabiliţi de mult timp în România.

Pe pancartele manifestanţilor erau scrise mesaje precum "Vrem Unirea!', "Unirea, obiectiv naţional" şi "Moldova n-a fost a mea, nu e a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor".

Participanţii au scandat "Unitate naţională!", "Trăiasca, trăiasca, trăiasca şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!", iar din când în când au cântat, unul dintre versuri fiind "Daţi-le voie tinerilor români peste Prut, sunt aşteptaţi de fetele basarabene".

Marşul pentru unirea României cu Republica Moldova, organizat duminică în Bucureşti, s-a încheiat fără incidente, după ce organizatorii au citit o "proclamaţie" în atenţia autorităţilor şi a candidaţilor la preşedinţie, în care li se cere acestora să aibă "România Mare" ca obiectiv imediat.

Proclamaţia, care a fost citită la locul de destinaţie el marşului - Piaţa "Sfântul Anton" din Centrul Vechi -, va fi trimisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, au precizat organizatorii.

Tot organizatorii spun că vor cere şi factorilor decizionali din Republica Moldova "accelerarea proceselor de integrare" a acestui stat în România.

Citește și: