Roxana Din
618 vizualizări 22 iul 2019

În primele şase luni ale anului 2019, poliţiştii aplicat peste 3.100 sancţiuni contravenţionale şoferilor care au avut o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere, informează Poliţia Capitalei, într-un răspuns pentru Mediafax.

Totodată, în cursul anului 2018, au fost aplicate peste 6100 sancţiuni contravenţionale acestei categorii de şoferi.

„Cele mai frecvente abateri au fost referitoare la nerespectarea regimului legal de viteză, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documente prevăzute de legislaţia în vigoare, oprirea/staţionarea neregulamentară, neacordare de prioritate pietonilor, precum şi nerespectarea semnificaţiei culorii roşi a semaforului electric”, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Sursa citată a mai precizat că, potrivit art.147 alin.1 punctul 6 din Regulamentul de Aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind cirulaţia pe drumurile publice, „conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu două sau trei puncte amendă”.

De asemenea, conform art. 50 alin.4 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată şi actualizată, „viteza maximă admisă în afara localităţii pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 de km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, mai spun sursele citate.

Citește și: