DINU PATRICIU a murit la Londra răpus de cancer. Unul dintre oligarhii României, Patriciu a fost personaj ăn documentarul „Kapitalism. Reţeta noastră secretă”.

În documentar, se prezintă drept românul care a creat prima firmă din România şi că aşa a început să facă primii bani. În acelaşi film, Patriciu a mai spus că:  „M-am distrat mult în anii ăştia şi mi-a plăcut!”.

Despre vânzarea preluarea Rompetrol, Dinu Patriciu spune că „fost o operaţiune comercială, corectă”, şi nu „imorală”, aşa cum se spunea.

„Capitalismul e imoral pentru mentalitatea comună a tranziţiei”, spune Dinu Patriciu în documentar.

După ce a vizionat fimul, Dinu Patriciu a spus despre film că este "un tabloid cu poze alb-negru" şi că nu-i rămâne decât „să râd trist de mine însumi".

„Am văzut un jurnal tabloid cu poze ale îmbogăţiţilor din războiul ultimilor 20 de ani", spunea Dinu Patriciu imediat după film.

 Într-un editorial în ziarul Adevărul, Patriciu a scris despre film: "Un tabloid cu poze alb-negru însă. Cu umor, dar fără subtilitate şi înţelegere, o continuare în alt plan a diversiunii de atunci. Un bătrân partid îi primea în aplauze la congresul sau pe minerii victorioşi. Tot aşa, intelectuali de acum nu fac diferenţa între succesul antreprenorial bazat pe codul etic al capitalismului şi, de cealaltă parte, furtul în complicitate cu birocraţia statului”.

Despre el ca personaj, omul de afaceri a mai scris: „Ca personaj în acest documentar nu-mi rămâne decât să râd trist de mine însumi. Respect şi mai tare vorbele amare ale unui bun prieten rămas politician şi fost prim-ministru: „Pentru astea ne băteam noi în '90, Dinule?" O altă prietenă jurnalistă mă întreba dacă aşa se scrie istoria. Cred că da”, mai scrie Patriciu.


Citeşte şi DINU PATRICIU A MURIT

 

Citește și: