Gandul.info
Nicolae Oprea
1112 vizualizări 6 feb 2018

„Am dorit să mă întâlnesc astăzi cu Corpul Psihologilor din Armata Română, iar la invitaţia mea au răspuns aproape toţi psihologii pe care îi avem încadraţi în Armata Română. Aşa cum s-a văzut, nu sunt foarte mulţi. Din păcate, aceasta este încadrarea pe care o avem în Armata Română (...) Prin momorandulmul pe care l-am trimis Guvernului României pentru încadrarea unor funcţii în Armata Română se vor regăsi anul acesta şi 50 de posturi de psihologi. Totodată, avem alături de noi cadre didactice universitare, pentru că dorim un protocol cu Universitatea din Bucureşti şi alte facultăţi cu profil din ţară, astfel încât să putem să dezvoltăm împreună programe de formare post-universitare, cu bătaie exact pe acest domeniu, respectiv pe psihologia orientată pe partea de utilitate militară”, a declarat, marţi, ministrul Apărării, Mihai Fifor, în timpul întâlnirii cu psihologii încadraţi în armată. 

Gândul a scris, în 2013, despre tulburarea de stres postraumatic care îi afectează pe militarii care participă în misiuni, problemă care era ignorată total de Armată, Ministerul Apărării susţinând că nu au fost înregistrate cazuri. Cu toate acestea, Gândul l-a descoperit pe „omul care nu exista” la nivel oficial. 

Astăzi, ministrul a mai precizat că la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie, se va prezenta un proiect în ceea ce priveşte înfiinţarea Centrului Naţional de Psihologie Operaţională, menit să-i ajute pe militari.

"În luna octombrie am intrat în dialog cu colegii canadieni, pentru că în septembrie la Invictus am avut bucuria să discut cu ministru apărării canadian şi acolo, la Invictus, s-a pus un foarte mare accent pe cei afectaţi de sindromul stresului post traumatic. Erau foarte mulţi competitori Invictus având această problemă şi nu neapărat mutilaţi şi afectaţi fizic şi atunci am realizat că sindromul de stres post traumatic este tratat altfel şi privit altfel de armatele celorlalte ţări care, din păcate, au o experienţă mult mai mare în teatrele de operaţii. (..)Colegii canadieni s-au oferit să ne vină în ajutor, o echipă de la noi se va deplasa acolo, astfel încât la încelutul lunii martie să putem prezenta public ceastă concepţie în ceea ce priveşte reaşezarea de asistenţă psihologică pentru Armata Română", a explicat ministrul.

„În momentul acesta avem un deficit de 76 de funcţii de psiholog, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de posturi pe care le avem prevăzute. (...) La momentul actual există un număr de 19 militari care au fost identificaţi cu tulburare de stres post tramatic”, a declarat Vasile Marineanu, şeful Centrului de investigaţii sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte testarea militarilor cae se întorc si teatrele de război, se solicită informaţii de la toţi cei care au intrat în contact cu militarul respectiv şi se caută lărgirea modului de tratare, prin neuropsihologie sau prin terapie ocupaţională.

„Militarii care au paticipat în teatrele de operaţii, mai ales cei cae s-au confruntat cu evenimente cu potenţial traumatic, pot să dezvolte o astfel de tulburare de stres post-traumatic. Noi încercăm să indentificăm încă din timp aceste probleme. Încercăm să facem câteva screeninguri atât la plecare cât şi la întoarcerea din teatrele de operaţii”, a mai precizat Vasile Marineanu.

Citește și: