Departamentul Social - Mediafax
1105 vizualizări 11 ian 2019

Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, a prezentat ministrului Apărării, Gabriel Leş, un raport de informare cu privire la acest subiect, conform unui comunicat al Ministerul Apărării Naţionale.

„Secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională””, informează Ministerul Apărării.

MApN mai susţine că, având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.

Trei mari companii internaţionale erau înscrise în procedura de licitaţie: Damen din Olanda, Fincantieri din Italia şi Navalgroup din Franţa.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, declara, pe 28 noiembrie, că procedura de achiziţie a corvetelor este în termen.

Ministerul Apărării SUSPENDĂ achiziţia CORVETELOR pentru armată. Foto: Hepta

MApN a anunţat, la finalul lunii octombrie, că procedura de achiziţie aferentă programului de înzestrare esenţial „Corveta multifuncţională” este în faza de evaluare a ofertelor, dar au fost necesare mai multe clarificări ceea ce a făcut ca termenul de finalizare să fie amânat pentru 15 noiembrie. În februarie, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Licitaţia conflictelor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat, la sfârşitul anului trecut, că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a “pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Pe 20 noiembrie, fostul preşedinte Traian Băsescu îl acuza, într-un mesaj publicat pe Facebook, pe Liviu Dragnea, că a vrut trucarea licitaţiei pentru corvete.

Băsescu explica faptul că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, însă Dragnea a vrut o licitaţie, pentru că „singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată”.

Corvetele multifuncţionale sunt cele mai mici nave care pot fi catalogate “de război”.  Au un deplasament situatîntre 500 şi 2000 de tone şi, mai recent, pot ajunge şi la 3.000 de tone. Spre comparaţie, fregatele de tip 22 aflate în dotarea Forţelor Navale au un deplasament de 4.900 de tone. Corvetele moderne au o lungime de 128 metri, sunt foarte bine dotate din punct de vedere al armamentului şi echipamentelor electronice. Sunt considerate foarte manevrabile şi perfecte pentru misiuni de atac rapid. Mare parte din aceste nave sunt dotate şi cu elicopter pentru lupta anti-submarin.

Flota Rusiei are, la nivel mondial, cel mai mare număr de corvete în dotare. Astfel, din cele 262 existente în acest moment, Rusia are 48 de astfel de nave. În general este vorba de nave concepute şi fabricate în anii ’70-’80, clasa  Albatros (cod NATO Grisha III). Sunt destul de rapide, pot îndeplini misiuni de luptă anti-submarin, iar câteva astfel nave au fost construite special pentru dotarea diviziei de pază a frontierei din cadrul KGB.

Foto: Captură/ Hepta

Citește și: