Cristina ANDREI
Andrei Luca POPESCU
3476 vizualizări 14 feb 2016

Ministrul Educaţiei a acuzat jocuri politice despre care a spus că au fost extrem de dăunătoare sistemului de învăţământ, justificând de ce aceste modificări legislative privind doctoratele au venit atât de târziu, după ce presa şi societatea civilă au semnalat un val de plagiate.

„Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele. Pentru noi era simplu să ne asumăm un joc politic, însă am decis să nu o facem. Ne-am asumat ca ministerul să creeze cadrul normativ potrivit care, spre deosebire de o decizie pur politică, a necesitat timp, a durat mai mult, dar sunt convins că efectele vor rezista în timp, dincolo de mandatul meu", a spus Adrian Curaj.

Acesta a precizat că modificările legislative vin la pachet cu "transparentizarea informaţiilor cu privire la doctorate" şi a explicat modul în care universităţile vor purta responsabilitatea acordării şi retragerii titlurilor.

„De acum înainte acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia şi responsabilitatea instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Adică a universităţilor şi a Academiei Române. Mecanismul este unul natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia şi decizia de acordare a titlului. Nu eram aici acum dacă acest lucru era clar. Şi nu a fost. CNATDCU este instanţă de apel la deciziile instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. CNATDCU verifică procedura şi se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. CNATDCU poate solicita instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat reanalizarea deciziei", a spus Curaj.

Titlurile de doctor acordate până în prezent se supun unei proceduri mai complicate: ministrul retrage titlul, CNATDCU dă aviz

Pentru titlurile universitare acordate până la aceste modificări, ministrul Educaţiei arată că tot universităţile vor fi cele care vor lua decizia privind retragerea, dar nu vor putea să o şi pună în practică efectiv.

„Pentru trecut: instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat analizează şi ia decizia privind retragerea titlului. Decizia este semnată de conducătorul instituţiei şi este înaintată Ministerului Educaţiei. Pentru simetrie, CNATDCU validează, iar avizul este conform. Ministrul emite ordinul de retragere a titlului. CNATDCU este instanţă de apel. Pentru toate situaţiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat atrage suspendarea şcolii doctorale", a detaliat ministrul Educaţiei.

CNATDCU este obligată să apeleze la experţi externi pentru a analiza aceste cazuri, conform modificărilor anunţate duminică.

Noi prevederi. Care sunt paşii legali prin care o teză de doctorat este obligatoriu publică

În modificarea hotărârii de guvern 681/2011 privind Codul studiilor universitare de doctorat, ministerul Educaţiei specifică cum devine în mod obligatoriu o teză de doctorat publică:

- rezumatul tezei este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere;

- teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică;

- dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor;

- dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeşte un termen de graţie de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor;

e) după publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligaţia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională.

Controversa pe modificările la Legea Educaţiei, rezolvată: Curaj nu mai elimină articolele privind doctoratele 

Decizia ministrului Curaj de a modifica Legea Educaţiei Naţionale, în urmă cu câteva zile, a stârnit controverse, prin faptul că elimina din lege mai multe articole care stipulau cum ajunge publică o lucrare de doctorat, lăsând la latitudinea universităţilor să stabilească această procedură. Au apărut îngrijorări că unele universităţi îşi vor ascunde doctoratele, aşa cum o fac şi acum cele din sistemul militarizat al Armatei sau al SRI, unde există suspiciuni multiple de plagiat, cu toate că HG-ul privind studiile doctorale prevede clar că tezele de doctorat sunt publice.

Duminică, ministrul Adrian Curaj a anunţat că, pentru a elimina aceste suspiciuni, în varianta finală a modificărilor la Legea Educaţie, va renunţa la abrogarea articolelor respective. „În varianta finală de OUG am decis să păstrăm toate detaliile, chiar dacă vom avea aceleaşi prevederi şi în lege, şi în HG”, a explicat Curaj, menţionând că iniţiativa de abrogare a acelor articole a venit din dorinţa de a elimina din legea principală prevederi care se regăseau oricum în legislaţia secundară (HG-ul privind studiile doctorale).

Verificarea tezei de doctorar cu un soft anti-plagiat, obligatorie

O altă prevedere inclusă în modificările anunţate duminică la Educaţie introduce folosirea unui soft anti-plagiat în verificarea tezei de doctorat.

„Şcoala doctorală realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel naţional privind detecţia de similitudini; rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat””, arată proiectul de lege pus duminică în dezbatere publică.

CNATDCU devine „instanţă de apel”. Care sunt riscurile

Noile modificări mai stabilesc şi procedura de retragere a titlurilor de doctor, valabilă de la publicarea legii, în viitor.

„În cazul în care după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, aceste sesizări sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, conform reglementărilor proprii, dar fără a depăşi termenul maximum de 30 de zile, rezultatul fiind comunicat petentului şi deţinătorului titlului; sunt admisibile doar sesizările scrise motivate”, arată proiectul publicat duminică.

Dacă analiza confirmă sesizarea de plagiat sau nereguli şi propune retragerea titlului de doctor, este suficient pentru ca rectorul să retragă titlul.

„În cazul în care petentul sau deţinătorul titlului de doctor se consideră nedreptăţit, poate face contestaţie la CNATDCU în termen de cel mult 10 zile de la notificare”, mai arată noile modificări.

CNATDCU poate apela la experţi externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul este trimis în maximum 45 de zile autorului contestaţiei, deţinătorului titlului de doctor şi şcolii doctorale.

„În cazul unei contestatii, rezoluţia CNATDCU cuprinzând rezultatul analizei contestaţiei, avizată juridic, constituie aviz conform pentru rector/preşedintele Academiei Române. Rectorul sau, după caz, preşedintele Academiei Române emite dispoziţia de retragere a titlului de doctor sau pe cea de clasare a sesizării”, mai arată lgea.

Astfel, avizul CNATDCU are aceeaşi putere ca şi propunerea comisiilor de etică din Universităţi sau a Academiei Române.

CNATDCU - Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - a fost modificat prin lege de fostul ministru Liviu Pop, în plin scandal privind plagiatul lui Victor Ponta, după ce instituţia a emis un verdict care confirma plagiatul lui Ponta. Componenţa acestei comisii este în prezent mult mai „diluată”. Din ea fac parte personaje politice sau controversate precum: Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Sorin Cîmpeanu, Daniel Barbu, Vlad Nistor sau Răzvan Theodorescu, Petru Andea, Verginia Vedinaş, Vasile Dîncu, Marius Pieleanu, 

Citește și: