Firuta Flutur
438 vizualizări 10 apr 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că decizia privind candidatul propus pentru conducerea Parchetului General a fost deja luată, precizând că va comunica în cursul zilei de miercuri rezultatul comisiei de interviu.

Interviurile au fost susţinute miercuri de către cei patru candidaţi, respectiv actualul procuror general Augustin Lazăr, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul şef DIIOCT Daniel Horodniceanu şi fosta adjunctă a Layrei Codruţa Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Surse din cadrul ministerului Justiţiei au precizat pentru Mediafax că procedura va fi reluată, niciunul dintre candidaţi nefiind considerat potrivit pentru cea mai înaltă funcţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte ed Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Propunerea ministrului justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, ministrul justiţiei să înainteze propunerea Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror general al Parchetului

În cadrul primei proceduri de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, comisia de interviu a apreciat că niciunul dintre aceştia, respectiv procuror general Augustin Lazăr, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul şef DIIOCT Daniel Horodniceanu şi fosta adjunctă a Layrei Codruţa Kovesi, procurorul Gabriela Scutea, nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru numirea în funcţie.

„Ca urmare, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată”, a anunţat Ministerul Justiţiei, într-un anunţ pe site.

Astfel, cea de-a doua procedură de selecţie va fi organizată în perioada 12.04.2019 – 08.05.2019. Candidaţii pot depune cereri de înscriere, până la data de 25 aprilie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcţia resurse umane din Ministerul Justiţiei.

Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului se vor afişa pe pagina Internet a Ministerului Justiţiei, la data de 02 mai 2019.

Candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 06 - 07 mai 2019, un interviu cu ministrul justiţiei care constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie. În cadrul interviului, ministrul justiţiei este sprijinit de secretarii de stat din Ministerul Justiţiei.

În vederea asigurării transparenţei, audierea candidaţilor se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a ministerului.

Rezultatele selecţiei se vor afişa pe pagina Internet a Ministerului Justiţiei, la data de 8 mai 2019.

Mandatul actualului procuror general al României expiră pe 28 aprilie

Citește și: