144 vizualizări 1 aug 2007

Pe data de 1 octombrie a.c. va avea loc un examen pentru angajarea de experţi la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice(INEC), instituţie subordonată Ministerului Justiţiei(MJ). Anunţul a fost postat pe pagina de web a INEC la începutul acestei săptămâni. Dintre specialităţile scoase la concurs lipseşte cea de expert în “voce şi vorbire”. Aceasta în condiţiile în care – aşa cum a arătat ziarul Gândul – în România există un singur expert criminalist cu specialitatea “expertiza vocii şi a vorbirii”. Este vorba de Cătălin Grigoraş, fiul generalului SIE în rezervă Corneliu Grigoraş. Expertul în “voce şi vorbire” a lucrat, la rândul său, în cadrul SRI, fiind numit, anul trecut, de ministrul Monica Macovei în funcţia de director adjunct INEC.

Decizia organizării acestui examen s-a luat pe data de 12 iulie de către Consiliul de Administraţie al INEC. Unii dintre cei prezenţi la şedinţă au solicitat ca o parte dintre posturile scoase la concurs să fie şi pentru specialiştii în “voce şi vorbire” dar şi pentru expertiza audio. Persoana care s-a opus cel mai mult a fost chiar Cătălin Grigoraş, singurul expert în „voce şi vorbire”, care se pare că doreşte să deţină monopolul în acest domeniu. Grigoraş s-a opus şi faţă de scoaterea la concurs de posturi pentru expertiza audio, motivând că mai există şi alte instituţii care au laboratoare de expertiză audio. Experţii audio sunt cei care certifică autenticitatea unei înregistrări, iar cei în “voce şi vorbire” stabilesc dacă vocea de pe înregistrare aparţine sau nu persoanei în cauză.

Existenţa unui singur expert cu această specializare pune sub semnul întrebării valoarea probatorie a interceptărilor telefonice şi, implicit, a dosarelor penale constituite în baza acestora. Astfel, o persoană cercetată penal sau trimisă în judecată în baza unor interceptări telefonice sau a unor înregistrări ambientale audio poate contesta faptul că vocea respectivă îi aparţine. Nemaiexistând un alt expert în „voce şi vorbire” decât domnul Cătălin Grigoraş, acuzatul nu poate cere o a doua expertiză sau o contraexpertiză şi nici nu îşi poate angaja un expert consultant.

Referitor la toate aceste aspecte, expertul Cătălin Grigoraş ne-a precizat, într-un material remis redacţiei, următoarele: “Menţionez că încă din iarna 2003/2004 domnul Ion Munteanu are o legitimaţie de expert criminalist autorizat în specialitatea “voce şi vorbire” şi există încheieri de şedinţă prin care această persoană a fost desemnată de instanţă ca expert al părţilor. Articolul 119 din Codul de Procedură Penală prevede că este posibil ca în locul experţilor oficiali să fie numite ca experţi alte persoane. De asemenea, există cazuri în care expertizele efectuate de mine au fost contraexpertizate de alte persoane, un astfel de caz fiind cel din dosarul nr. 439/2000 al Curţii Supreme de Justiţie. Potrivit Legii 275 din 2005, se poate apela şi la experţi sau institute din străinătate”. Cel de al doilea expert român în voce şi vorbire identificat de domnul Cătălin Grigoraş este, de fapt, un impostor. Acest lucru nu îl spunem noi ci un control dispus la INEC în anul 2006, care a constatat următoarele: “Comisia a identificat şi un caz de legitimaţie falsă (fals intelectual). Astfel, Munteanu Ioan este fost director al INEC(...)Legitimaţia a fost eliberată de Secretariatul General al MJ(…). Ea cuprinde şi domeniul „expertiza vocii şi vorbirii”, deşi din adeverinţa INEC rezultă că niciodată Munteanu Ion nu a efectuat vreo expertiză în acest domeniu. În orice caz, având în vedere că domeniile de expertiză menţionate cuprind un domeniu în plus faţă de adeverinţa INEC, propunem anularea ei”. De asemenea, Munteanu Ion nu figurează cu această specializare nici pe lista experţilor autorizaţi publicată în Monitorul Oficial. Iar domnul Cătălin Grigoraş ştie de multă vreme că cel de al doilea “expert” nu are nimic comun cu “vocea şi vorbirea”. Astfel, în anul 2005, în ziarul “Ziua de Cluj” au fost publicate două articole în care chiar domnul Grigoraş deconspira legitimaţia falsă a lui Munteanu Ioan.

Citește și: