Loredana VOICULESCU
342 vizualizări 7 oct 2015

"La rectificarea bugetară vom aloca Ministerului Sănătăţii banii necesari pentru a plăti despăgubirile decise de instanţă. Nu există nici o sumă de bani pentru a acoperi pierderile suferite", a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat, marţi, că ministerul va plăti cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti, aşa cum s-a decis în instanţă, dar apoi juriştii instituţiei se vor îndrepta împotriva celorlalte părţi implicate pentru a recupera banii.

Nicolae Bănicioiu a declarat că Ministerul Sănătăţii plăteşte pentru o greşeală, "pentru un accident care s-a întâmplat acum cinci ani, când eu nici nu mă gândeam că am să fiu ministru al Sănătăţii", potrivit Mediafax.

"Eu ştiu doar că trebuie să respectăm o hotărâre a instanţei şi nu avem de ce să comentăm acest lucru. Ştiu că acea greşeală nu a fost nici din cauza mea, nici din vina colegilor mei, dar trebuie să li se plătească familiilor", a spus Bănicioiu.

El a precizat că ministerul va plăti atât cât a decis instanţa, dar, ulterior, juriştii instituţiei vor încerca să recupereze banii de la celelalte părţi implicate.

"Noi nu avem altă variantă decât să punem în aplicare hotărârea instanţei. Şi asta o să facem. Banii vor fi asiguraţi din bugetul ministerului şi cât a zis instanţa, atât plătim. Ştiu că sunt colegii mei la minister care discută cu avocaţii şi cu executorul judecătoresc şi stabilesc un plan de punere în aplicare a sentinţei judecătoreşti. (...) Aceşti paşi regulamentari care sunt descrişi de legile în vigoare îi stabilesc juriştii de la minister şi bineînţeles că se vor duce să recupereze banii de la părţile implicate. Evident că vom face lucrurile acestea", a declarat ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat, marţi, că Ministerul Sănătăţii va cere Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să aloce la rectificare peste patru milioane de euro, pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

"În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanţe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinţilor. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menţine, dar noi vom putea utiliza patrimoniul", a spus secretarul de stat Alin Ţucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătoreşti.

La rândul lor, executorii judecătoreşti au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii nu acoperă în totalitate valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuţiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.

"Ministerul Sănătăţii s-a angajat să solicite Ministerului Finanţelor, în proxima rectificare bugetară, de la începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească părinţilor. Este sechestru asigurător pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii, acesta nu acoperă în totalitate valoarea de patru milioane de euro, dar nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestuia, procedura de executare silită capătă în acest context un caracter graţios. Ministerul Sănătăţii poate folosi atât maşinile, cât şi mijloacele fixe, în schimb nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în alt scop decât acela pentru care au fost luate", a spus executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu.

Executorul a precizat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu care s-a întâlnit marţi au recunoscut întreaga sumă datorată familiilor bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Executorii au somat însă Ministerul Sănătăţii să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătorii i-au obligat, în solidar, pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti - prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

 

Citește și: