Silviu Bănilă
3412 vizualizări 26 oct 2014

"Încercăm să avem o plată stimulativă. În continuare se vor primi subvenţii de la un hectar în plus, fără niciun fel de limită, dar vor fi mai multe categorii de forme de sprijin. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; la a doua categorie, 5-30 hectare, încercăm să introducem acea plată redistributivă, stimulativă, de 40 de euro suplimentar faţă de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie. Pentru că, deşi lucrurile au evoluat pozitiv după ce am introdus plata pe suprafaţă (...), încă mai aveam, ca şi structură, o dimensiune medie a exploataţiilor destul de mică. Şi vrem, după 25 de ani în care, din păcate, doar ne-am propus în programele politice, aveam ocazia acum, avem posibilitatea prin fonduri europene să stimulăm, nu doar să încercăm să-i convingem pe oameni să se asocieze", a spus ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Constantin a mai precizat că, începând cu 2016, cei care vor lucra mai mult de 5 hectare şi vor miza pe producţie, generând exploataţii viabile, vor primi 120% din plata pe suprafaţa pentru cinci ani.

Ministrul Agriculturii a subliniat că plata pe suprafaţă a dus la creşterea suprafeţelor de teren agricol lucrate, de la 8 milioane ha în urmă cu 7 ani la aproape 10 milioane ha în prezent, terenurile nelucrate diminuându-se la circa 300.000 ha.

 

Citește și: