9302 vizualizări 5 sep 2017

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că şi-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose urmând ca acesta să analizeze dacă o va accepta. Decizia de demisie a fost luată din cauza anunţului că angajaţii MApN nu-şi vor primi toate drepturile la data de 15 septembrie. Ulterior, Tudose l-a desemnat pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al Apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Ţuţuianu, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

„Nu există probleme financiară, ci incidente tehnice. Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de el că nu i-am comunicat şi nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greşeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a declarat Ţuţuianu, la Antena 3. 

El a spus că întârzierea anunţată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, dând garanţii că există, însă, banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaţilor ministerului, conform prevederilor legale.

”Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întâriere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Ţuţuianu.

În acelaşi timp, Ţuţuianu a recunoscut că MApN este dependent de rectificarea bugetară.

"Art. 18, alin. (4) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal bugetară nu ne permite să mutăm sume din trimestrul 4 în trimestrul 3 şi să rezolvăm această problemă într-un termen mai scurt (....) Rectificarea ne permite să facem ceea ce art. 18 nu ne permite, la momentul acesta", a spus, la Realitatea TV, Ţuţuianu.

Anunţul ministrului vine după ce Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, în cursul zilei, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.

"În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit; efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 şi 25 septembrie, a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se arată în anunţul făcut de Ministerul Apărării Naţionale. 

Ministerul de Finanţe îl contrazice pe Ţuţuianu

Ministerul Finanţelor anunţă printr-un comunicat de presă că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, după ce MApN a anunţat anterior că salariaţii nu-şi vor primi integral veniturile pe 15 septembrie.

“În urma informaţiilor apărute în mass-media vă comunicăm că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister”, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

 

 

Citește și: