31 vizualizări 16 mai 2007

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a făcut, ieri, un pas înapoi în privinţa revocării din funcţie a procurorului-şef secţie de la DNA Doru Ţuluş. După ce, săptămâna trecută, a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) avizul privind revocarea procurorului Ţuluş, Chiuariu a solicitat ieri CSM-ului amânarea discuţiilor până la efectuarea unui control de fond la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). CSM a acceptat această cerere, controlul la DNA urmând a fi făcut începând cu data de 1 iunie. După finalizarea raportului cazul Doru Ţuluş va fi repus în discuţia Secţiei de procurori a CSM, care trebuie să dea un aviz consultativ.

La dezbaterile au fost prezenţi: Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, justiţie, afaceri interne din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România;  secretarul Ambasadei Irlandei, David Nooan; consilierul Ambasadei Germaniei, Malchow Olaf; şeful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Hall Philip Ridley; reprezentantul Ambasadei Suediei, Ana Ekberd. Prezenţa diplomaţilor europeni la astfel de dezbateri constituie o premieră pentru sistemul judiciar românesc. CSM a precizat, într-un comunicat de presă,  că nu a formulat invitaţii reprezentanţilor statelor străine şi nici altor persoane în sensul participării la şedinţa de ieri, şedinţele Consiliului fiind publice, cu excepţia situaţiilor în care plenul hotărăşte să fie secrete. Fostul ministru al Justiţiei,  Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, pentru Agenţia Mediafax, că monitorizarea prin ambasade a funcţionării instituţiilor unui stat democratic este „o ruşine fără precedent”, referindu-se la prezenţa diplomaţilor la şedinţa CSM. Vicepreşedintele PSD a afirmat că, în calitate de membru al preşedinţiei Partidului Socialiştilor Europeni (PES), în plenul şedinţei din 14 iunie, va pune problema dacă, în opinia europenilor, România „a devenit o ţară cu suveranitate limitată, care este supusă monitorizării chiar înainte de regiunea Kosovo”. Diaconescu a mai declarat că PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe formularea unui punct de vedere în legătură cu situaţia creată de prezenţa mai multor diplomaţi europeni la şedinţa de miercuri a secţiei pentru procurori a CSM.

Cererea de revocare a lui Doru Ţuluş din funcţia de şef de secţie la DNA a ridicat  problema independenţei procurorilor, care sunt, practic, la dispoziţia ministrului Justiţiei, ca urmare a modificărilor legislative iniţiate de către Monica Macovei. Vicepreşedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea, a atras atenţia că doar ministrul Justiţiei poate cere numirea sau revocarea procurorilor-şefi ai DNA, DIICOT, a adjuncţilor acestora, precum şi a procurorului general al României şi a prim-adjuncţilor săi, CSM neavând decât un rol consultativ. “Schimbarea modalităţilor privind numirea în funcţii de conducere - şi mă refer la DIICOT, DNA - Secţia de procurori a Consiliului şi Plenul CSM au avut o poziţie fermă. Noi am considerat că situaţia acestor funcţii de conducere, care au ieşit se sub autoritatea CSM, constituie un pas înapoi”, a precizat Dan Chiujdea.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat ieri că va aştepta raportul controlului de fond dispus la DNA şi în funcţie de aceste concluzii urmează să decidă dacă îşi va retrage cererea de revocare a procurorului Doru Ţuluş. Ministrul a arătat însă că, potrivit datelor aflate la dispoziţia opiniei publice, se poate constata o ineficienţă la secţia condusă de Doru Ţuluş. El a adăugat că propunerea privind efectuarea unui control la DNA nu are nicio legătură cu protestul procurorilor anticorupţie de săptămâna trecută.

Citește și: