Razvan Tupa
89 vizualizări 16 ian 2020

„Dacă ne întrebăm «e sau nu ceva valoros acolo?», răspunsul l-a dat UNESCO. Aici nu mai sunt comentarii. Din punctul de vedere al Ministerului Culturii trebuie făcut exact cum spun domnii de la USR. Acum să vedem din punctul de vedere al politicii externe şi al interesului statului în legătură cu procesul. Eu, ca minister, recomand reînceperea, dar aş avea nevoie de aviz de la alte ministere direct implicate în problematică. Externe, Justiţie, pentru că România este implicată într-un proces şi Ministerul de Finanţe, care este parte în acel proces. Alte trei ministere trebuie să fie avizatoare ca să poată să îşi asume Ministerul Culturii această decizie. Să nu spună cineva după aia că Ministerul Culturii a luat o decizie care s-a dovedit a fi contrară interesului statului român”, a comentat Bogdan Gheorghiu pentru Mediafax.

Senatorii USR Mihai Goţiu şi Vlad Alexandrescu au transmis miercuri o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prin care solicită reluarea procedurilor de includere a Roşiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO. Ei spun că demersurile trebuie făcute de urgenţă. „Demersurile trebuie făcute de urgenţă, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, a notat senatorul Mihai Goţiu.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a arătat că pierderea acestui termenar atrage întârzieri şi reluarea de la zero a procedurilor de includere a sitului Roşia Montană pe lista UNESCO. ”Practic noi nu vorbim de o încetare a procedurii de integrare în patrimoniul UNESCO pentru Roşia Montană. E dată pauză, noi putem da play oricând. Dar termenul acesta în care noi putem da play oricând pentru încheierea acestor formalităţi pentru că expiră în câteva săptămâni. Noi, dacă nu ne mişcăm acum repede pierdem dreptul de a continua procedurile demarate. Trebuie reluate procedurile de la zero. Nu că nu va mai auzi niciodată de Roşia Montană în UNESCO... se mai pierde timp”, arată ministrul pentru Mediafax.

„Astăzi avem şedinţă de guvern la ora 14.00 şi voi încerca să abordez subiectul”, a promis joi ministul culturii, pentru Mediafax.

Includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, în iulie 2018, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, la Manama, în Bahrain.

Dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” a fost trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 şi primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Ministrul Culturii din acel moment, George Ivaşcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources şi că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari. Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, George Ivaşcu mai menţiona că înscrierea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO „trebuie să se realizeze în condiţiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

 

Citește și: