Cristian ANDREI
7962 vizualizări 22 oct 2013

Luni, ministrul Culturii, Daniel Barbu, nu ştia că instituţia pe care o conduce a organizat standul României la cel mai important târg de carte din lume, cel de la Frankfurt, care s-a desfăşurat în perioada 9-13 octombrie. Astăzi a aflat, s-a uitat pe poze şi consideră că acesta a fost "onorabil". Reprezentarea României a fost descrisă pentu gândul de agenţii literari, scriitorii şi editorii români prezenţi drept "o dezamăgire" şi "o ruşine".

Luni, ministrul Culturii declara pentru gândul că ICR s-a ocupat de standul României la Frankfurt: "Nu ştiu. Nu ministerul Culturii a organizat, ci ICR. Este cu totul altă instituţie, întrebaţi acolo. Noi ne ocupam de Stuttgart, nu de Frankfurt", a declarat iniţial ministrul. Marţi a revenit: "Nu ICR a organizat, ci Ministerul Culturii, nu s-a înţeles bine. Ministerul Culturii a organizat târgul de la Frankfurt, pavilionului României evident, şi am văzut şi poze şi, în ciuda a ceea ce au relatat unii participanţi a fost o prezenţă onorabilă", a declarat ministrul pentru gândul la o zi distanţă.

La Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare astfel de eveniment din lume, la care, dacă nu eşti, nu exişti din punct de vedere literar, România a existat cu un stand prăfuit de o sută de metri pătraţi. Standul a fost catalogat de agenţi literari, editori şi scriitori români prezenţi la târg drept "mizerabil", "ruşinos", "urât" ori "o dezamăgire". Poetul Nicolae Prelipceanu, care a susţinut o lectură publică în zilele de târg închise publicului larg, spune că a fost nevoit să vină de acasă cu un afiş de promovare improvizat pe care l-a amplasat la stand, iar agentul literar Simona Kessler crede că ţara noastră s-a prezentat la evenimentul literar al anului "în capot şi şlapi"

Unul dintre cei prezenţi la eveniment, Cristian Dinu, a postat pe blogul personal o serie de fotografii cu standul anost al României. Ministrul Culturii şi-a făcut din România însă o altă părere.

"I-am rugat pe cei din subordinea mea să-mi explice ce s-a întâmplat, am intrat şi eu în panică când am văzut presa şi am văzut raftul cu cărţi, numele României scris mare, public pe scaune, conferenţiari vorbind, părea totul foarte în regulă. Am văzut multe poze, nu una. Evident, că am vorbit cu cei de la Direcţia politici culturale care au participat la organizarea standului României şi mi-au spus că a fost o organizare foarte corectă", a declarat Barbu.

Ministerul Culturii a trimis marţi pe adresa redacţiei câteva poze surprinse în timpul unora dintre cele cinci evenimente organizate de instituţie în cele cinci zile de târg. În aceste momente fierbinţi ale prezenţei României la Frankfurt, promovate, după spusele reprezentanţilor instituţiei, ca atare, la standul României se află între 15 şi 20 de vizitatori.

Un eveniment organizat la standul României. Sursa foto: Ministerul Culturii

Lectură publică Nora Iuga, la standul României. Sursa foto: Ministerul Culturii

 

 

 

 

 

 

Citește și: