337 vizualizări 18 nov 2019

„Am găsit şi aici nişte lacune, în sensul în care am discutat cu cei de la audit, cu cei de la Corpul de Control al ministrului. De-a lungul timpului, poliţiştii şi sindicatele au avut grijă să îşi facă legi favorabile, adică dacă au trecut şase luni de la faptă, ea se clasează. Fac referire la toate faptele pe care poliţiştii le fac din punct de vedere administrativ sau disciplinar. A fost aşa o prietenie în acest minister ca să se tărăgăneze cercetarea şi concluziile Corpului de Control să fie propuse ministrului spre aprobare într-o comisie exact la limita maximă a celor şase luni. Şi dacă au trecut cele şase luni, comisia a constatat şi a propus ministrului clasarea pentru că au ieşit din termen”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit lui Marcel Vela, „niciunde în societatea noastră, în lumea reală, în alte ţări civilizate”, termenul de prescriere a unei fapte sau a unui act, la primării, la consilii judeţene nu se clasează, nu se prescrie, după şase luni.

„Ilegalităţile sunt cercetate şi sunt dosare penale, este altceva, eu vă spun de nerespectarea conduitei, nerespectarea legilor de organizare a Jandarmeriei, a neimplicării, abateri disciplinare, care evident, dacă erau aprofundate, puteau intra chiar în zona infracţională sau chiar contravenţională”, a mai explicat ministrul.

Acesta a dat drept exemplu cazul unui inspector de la Caraş-Severin, care ar fi participat la activităţi politice.

„Corpul de Control a fost sesizat, a tărăgănat controlul timp de cinci luni şi jumătate, în ultima parte a celei de-a şasea luni au propus ministrului să dea Ordin - doamnei Carmen Dan -, să facă acea comisie de analiză a controlului. Comisia s-a întrunit în data de 9 şi a exprimat termenul în data de 6 şi atunci ministrul nu a putut decât să claseze actul de control. Aşadar, un inspector-şef de poliţie din România face acte politice, poliţie politică, se implică pe faţă, cu probe, cu termene şi tot politic de la nivelul ministerului este ţinut în palmă şi apărat sau protejat”, a mai punctat sursa citată.

 

Citește și: