Andreea OFIŢERU
7623 vizualizări 11 sep 2014

Universităţile din România pot organiza, chiar din acest an, la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, cursuri cu o durată cuprinsă între 1 şi 3 ani, în funcţie de profil şi de curs. La aceste cursuri, nu va fi nevoie de diplomă de Bacalaureat. Dacă, însă, cursantul promovează Bacul după primul an de colegiu, spre exemplu, el va putea trece direct în anul al doilea de facultate. Aceasta, graţie metodologiei pentru organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, adoptată pe 8 septembrie de ministerul Educaţiei.

Această metodologie vine după ce, în 25 iunie, Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce mai multe modificări la Legea Educaţiei Naţionale.Ordonanţa prevede că universităţile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca cei care participă la ele să deţină o diplomă de  bacalaureat. În plus, actul normativ mai arată că absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior.

Discuţia despre studenţii fără Bac a dus imediat la controverse aprinse în societate şi l-a supărat pe ministrul Educaţiei, supărare exprimată joi atât pe Facebook, cât şi într-un comunicat de presă. „Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Remus Pricopie, într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. Ministrul argumentează cu nuanţe lingvistice: mai exact, că sintagma de „colegiu”, care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de "şcoală postliceală", cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi. Aşadar, spune ministrul, colegiul nu este acelaşi lucru cu facultatea. O problemă rămasă nelămurită de minister este cea a echivalării creditelor din primul an de colegiu în momentul în care cursanţii iau Bac-ul şi sunt primiţi direct în anul doi de licenţă.

Există deja universităţi care au anunţat că îşi deschid porţile şi pentru elevii fără BAC, două exemple în acest sens fiind Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universităţile Ecologică şi Hyperion din Bucureşti.

Dată fiind supărarea ministrului Educaţiei pe „informaţiile false” din presă, gândul a încercat să adune reacţiile şi explicaţiile mediului academic pe acest subiect:

Universitatea din Bucureşti: „Nu organizăm colegii”

Ca o poziţie generală, universităţile de stat contactate de gândul resping categoric organizarea de colegii la care să se înscrie absolvenţii care nu au promovat Bacalaureatul.

„Nu organizăm colegii. Am spus acest lucru încă din vară, când a apărut ordonanţa prin care se modifica Legea Educaţiei”, a precizat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. Acesta a spus că şi instituţia pe care o conduce organizează cursuri de pregătire pentru elevii care nu au luat examenul de maturitate, dar acestea rămân numai cursuri de pregătire. „Metodologia pentru organizarea acestor colegii spune că primeşti un certificat la nivelul 6 în Cadrul Naţional al Calificărilor. Ori asta înseamnă că stai trei ani într-un astfel de colegiu şi ţi se echivalează cei trei ani”, a comentat Mircea Dumitru, care subliniază că Senatul Universităţii a respins această propunere.

Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: „Noi nu organizăm aşa ceva”

Rectorul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi spune că organizarea colegiilor bulversează de fapt cadrul calificărilor. „Noi nu organizăm aşa ceva. Asta ţine de fiecare universitate, rămâne la latitudinea universităţilor dacă orgabnizează sau nu colegii. Dar  nu este corect să facem echivalări pe verticală, echivalările ar trebui să săp facă în cadrul aceluiaşi nivel de calificare”, a spus Vasile Işan. Rectorul a subliniat că absolvenţii care nu reuşesc să ia Bacalaureatul ar trebui să fie ajutaţi într-un fel. „Până la urmă există un soi de propagandă educaţională în mediul academic care spune că universitatea ar trebui să aibă şi o funcţie socială, dar să nu amestecăm lucrurile”, a mai spus Vasile Işan.

Universitatea Ecologică din Bucureşti: Dacă iau Bacul după colegiu, îi primim la facultate direct în anul doi

Primele universităţi care şi-au anunţat organizarea de cursuri la care pot participa persoanele care nu şi-au luat Bacalaureatul sunt cele particulare.

Universitatea Hyperion a afişat pe site-ul propriu un anunţ prin care arată că înfiinţează 16 colegii universitare private, pentru care nu este obligatorie promovarea examenului de Bacalaureat. Cursurile se vor desfăşura începând cu anul universitar 2014 – 2015 şi vor avea o durată de 1 an, iar costul este cuprins între 2. 000 şi 3.600 lei, pentru un an de studiu. La finalul acestui an, dacă acei cursanţi trec Bacalaureatul, s-ar putea înscrie direct în anul al doilea la facultăţile echivalente.

O altă instituţie care a anunţat că va pune măsura luat de Ministerul Educaţiei în practică este Universitatea Ecologică din Bucureşti, care care a anunţat că organizează studii postliceale în cadrul Colegiului Universităţii Ecologice adresate absolvenţilor de liceu cu şi fără diplomă de Bacalureat. Durata unui program la această universitate este de un an, iar taxa de şcolarizare este de 1.700 lei/an

Rectorul Universităţii Ecologice, Alexandru Ţiclea, susţine că disciplinele urmate în cadrul colegiului vor fi recunoscute şi echivalate în planurile de învăţământ ale universităţii. „Noi încercăm să le facem un curs în funcţie de profesie, care să aibă un an, cel mult doi ani. Examenele la creditele transferabile vor fi recunoscute îhn planurile de învăţământ ale universităţii. Cei care vor termina anul de studiu la acest colegiu vor fi primiţi în anul II la facultate dacă între timp obţin diploma de Bacalureat”, a spus rectorul.

Întrebat dacă este corect faţă de studenţii care au intrat la facultate şi au trecut examenele din anul I, Alexandru Ţiclea a spus că da. „De ce să nu fie corect? Nu trebuie să restricţionăm dreptul la educaţie, nu e numai vina elevilor că nu au luat bacalaureatul,e vina societăţii, care îi dirijează astfel, e vina învăţământului care a luat-o la vale”, a declarat, pentru gândul, Alexandru Ţicleanu. Acesta mai spune că de la 1 octombrie va organiza cursuri pentru mai multe specuializări recunoscute în nomenclatorul profesiilor şi meseriilor, printre care: inspector de resurse umane, tehnician kinetioterapeut, tehnician ecologic, funcţionar fiscal.

Universitatea Româno-Americană din Bucureşti: „Noi nu organizăm colegii din acestea”

Nu toate universităţile particulare sunt de acord cu oragnizarea de colegii de învăţământ terţiar nonuniversitar. Universitatea ”Titu Maiorescu” nu va organiza deocamdată astfel de cursuri pentru absolvenţii fără Bacalaureat. „Deocamdată, nu am luat nicio decizie în Senat, care se întruneşte sătpămâna viitoare. Eu, personal, n-am fost de acord de la început cu înfiinţarea unui astfel de colegiu. Dar deciziile le luăm împreună cu toţi colegii din Senat. Oricum, este foarte scurt timpul pentru acest an, nu se poate face aşa peste noapte, trebuie să ai un plan de învăţământ, să faci o strategie”, a declarat Smaranda Angheni, rectorul Universităţii ”Titu Maiorescu”.

La fel de reticent se arată şi Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti, care nu exclude însă că s-ar putea găsi soluţii pentru cei care nu au reuşit să ia Bacalaureatul. „Însă, noi nu organizăm colegii din acestea. Şi nici nu cred că vom organiza vreodată”, spune Ovidiu Folcuţ. Rectorul susţine că nu este clar cum poţi echivala creditele obţinute într-un program din învăţământul preuniversitar în cel universitar. „Tot ce faci apriori la preuniversitar nu poţi echivala la universitar. Transferabilitatea creditelor 100% nu se poate face aşa uşor”, a mai spus Folcuţ.

Experţii în educaţie: nu e clar nivelul de calificare

Experţii în educaţie spun că metodologia de organizare a unor astfel de colegii cuprinde cel puţin două neclarităţi sau erori. „În opinia mea, soluţia asta este în zona gri, este un fel de a le face loc celor care au au luat Bacalaureatul. Sunt două probleme - una de nivel tehnic şi alta de principiu. Pe de o parte, se organizează cursuri la nivelul de calificare 5, ceea ce înseamnă absolvenţi universitari de scurtă durată, ceea ce înseamnă să ai Bacalaureat. Articolul 5 din metodologie prevede că aceste cursuri le pot organiza numai universităţile care au experienţă. Cu alte cuvinte, universităţile pot organiza astfel de cursuri în colegiile de învăţământ terţiar nonuniversitar, numai că asta se bate cap în cap cu nivelul calificărilor”, a spus Marian Staş.

Reacţia studenţilor

Pe de altă parte, studenţii de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania critică măsura luată de Ministerul Educaţiei şi spun că universităţile nu sunt pregătite pentru organizarea de astfel de cursuri.

„ANOSR îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că universităţtile care vor organiza din aceasta toamna colegii de studii postuniversitare nu au demonstrat nimănui că au resursele necesare pentru a organiza aceste programe, că au suficienţi profesori pregătiţi, că au spaţii şi dotări corespunzatoare sau că au planuri de învăţământ care să ducă spre rezultatele dorite ale învăţării”, spun studenţii.

Ministrul Educaţiei nu spune nimic despre echivalările creditelor

Supărat de discuţia publică pe tema studenţilor fără Bac, Ministrul Remus Procopie a făcut o precizare, joi, prin care spune că nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat. Remus Pricopie precizează că după ce absolvă cursurile colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licenţă. Dar ministrul nu spune nimic despre echivalarea acestor cursuri urmate în spaţiul universitar cu primul an de licenţă, după ce cursanţii obţin diploma de bacalaureat.

Reamintim că Ministerul Educaţiei a publicat luni în Monitorul Oficial metodologia prin care universităţile pot organiza cursuri pentru tinerii care nu au luat sau nu au dat Bacalaureatul. Astfel, prin ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul scolar 2014-2015, universităţile pot organiza cursuri cu o durată cuprinsă între 1 şi 3 ani, în funcţie de profil şi de curs. Metodologia vine după ce, în vară, Guvernul Ponta  a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări Legii Educaţiei Naţionale.

Ordonanţa prevede că universităţile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca cei care participă la ele să deţină o diplomă de  Bacalaureat. În plus, actul normativ mai arată că absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior.

Prin noua metodologie, se arată că învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma cu frecveţă pentru calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Naţional al Calificarilor.

Unul dintre articolele metodologiei spune că: „învăţământul ţertiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durata de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite, şi se derulează pe baza Standardelor de Pregătire Profesională (SPP) aprobate de catre Ministerul Educaţiei Naţionale pentru calificările respective.

 

Citește și: