234 vizualizări 21 nov 2019

Întrebată dacă reducerea numărului de ore în şcoli este posibilă de anul viitor, Monica Anisie, ministru al Educaţiei, a declarat, joi, că va fi iniţiat un dialog cu partenerii sociali.

„Nu e vorba de o reducere a numărului de ore acum, noi acum, fiindcă există o lege şi legea trebuie aplicată, noi împreună cu toţi partenerii noştri vom iniţia dialogul pe tema revizuirii planurilor-cadru, pentru că altfel nu se poate, şi nu vom lua nicio decizie din pix, pentru că nu avem cum să facem asta, ci după o consultare serioasă, o consultare publică şi abia după ce vom realiza aceste noi planuri-cadru vom trece la realizarea programelor, pentru că nu pot rămâne aceleaşi programe şi când de fapt toţi copiii şi părinţii se plâng că e programa de fapt, foarte încărcată”, a spus Anisie.

Ministrul a mai spus că reducerea numărului de ore este un proces de durată.

„Este un proces de durată şi e un proces în care îi vom avea alături pe toţi partenerii noştri sociali”, potrivit ministrului.

 

Ministrul Educaţiei: Vrem să corelăm programele „Şcoală după şcoală” cu „Masa în şcoli”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, joi, întrebată dacă există posibilităţi de realizare a programului „Şcoală după şcoală”, că îşi doreşte corelarea acestuia cu programul „Masă în şcoli”.

Monica Anisie spune că vrea ca programul „Şcoală după şcoală” să se realizeze în fiecare şcoală.

„Nu numai că ne dorim să realizăm acest program, «Şcoală după şcoală», în fiecare unitate de învăţământ, vom face un studiu la nivelul Ministerului Educaţiei şi această dezvoltare va fi corelată şi cu dezcoltarea programului «Masă în şcoli»”, spune ministrul.

Potrivit ministrului se doreşte corelarea celor două programe.

„Deci corelăm cele două programe: şi «Masa la şcoală” şi programul «Şcoală după şcoală»”, a mai spus ministrul.

 

Monica Anisie anunţă:  Nu se fac modificări la structura Bacalaureatului şi a Evaluării Naţionale în timpul anului şcolar 

Ministrul Eduaţiei, Monica Anisie, a declarat, joi, că nu se vor face modificări în structura Bacalaureatului şi a Evaluării Naţionale în timpul anului şcolar, dar are în vedere ca elevii liceelor vocaţionale să aibă posibilitatea, de anul viitor, să îşi aleagă o disciplină din profil.

Întrebată, joi, într-o conferinţă de presă, dacă ar trebui făcute schimbări în examenul de Bacalaureat, Monica Anisie, ministru al Educaţiei, a declarat că nu se modifică nimic acum, dar pe viitor îşi doreşte ca elevii din liceele de profil să îşi poată alege o disciplină din profil.

„La momentul acesta, eu cred că nu ar trebui să vorbim despre examenul de Bacalaureat, pentru că îi speriem pe cei care sunt acum în clasa a XII-a şi se gândesc (...). De la anul, tot prin consultare publică, îmi doresc să discutăm despre un examen de Bacalaureat în care ultima probă să dea posibilitatea şi elevilor care sunt la liceele tehnice sau la vocaţional, să-şi aleagă o disciplină de profil. Pentru că, de exemplu, la un liceu tehnologic, fac discipline tehnice pe care nu le valorifică printr-un examen şi ei îşi doresc, adică în cadrul Ministerului Educaţiei au fost nenumărate propuneri în sensul acesta, chiar şi de la profesori, deci nu numai din partea elevilor, sesizări, în sensul acesta”, a spus Anisie, care a precizat că încă din 2016, când era secretar de stat, am primit astfel de solicitări.

Nici la Evaluarea Naţională nu vor fi modificări anul acesta, potrivit ministrului.

„La clasa a VIII-a, Evaluarea Naţională de anul acesta este cea pe care o avem, nu se fac modificări în timpul anului şcolar sub nicio formă, iar pentru anul viitor, tot în consultare, şi dialogul este deschis, cu părinţii, cu asociaţiile elevilor, cu Consiliul Elevilor, cu sindicatele. Vom lua o decizie asupra modului în care va trebui să se realizeze Evaluarea Naţională de la anul, deci pentru cei care sunt în clasa a VII-a acum, ne gândim ca de la anul, să găsim o modalitate ca aceştia să nu fie afectaţi de ceea ce e prevăzut în Legea 1”, a explicat Monica Anisie.

Întrebată, în continuare, dacă exista în continuare procentul de 20% aferent mediei claselor V-VIII sau dacă va renunţa la el, Anisie a declarat că nu va lua nicio decizie „din pix”.

„Nu putem să renunţăm, adică să vă spun eu că iau această decizie. Dacă decizia va fi luată prin consultare publică, atunci aşa s-a decis în acord cu toţi partenerii de discuţie. Dar nu voi lua, repet, nicio decizie din pix”, a mai spus Anisie.

 

Ministrul Educaţiei: Îmi doresc creşterea numărului de consilieri şcolari

Depresie, anxietate, fobie, inadaptabilitate sunt doar o parte dintre motivele pentru care elevii se transferă de la o şcoală la alta. În acest context, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi secretarul general al FSLI spun că e necesar să crească numărul consilierilor şi al psihologilor şcolari.

„Din punctul meu de vedere, ca profesor, de data aceasta, nu vorbesc în calitate de ministru, dar ca profesor îmi dau seama cât este de importantă consilierea şcolară şi acum transferând către funcţia pe care o deţin şi anume, de ministru, îmi doresc creşterea numărului de consilieri şi identificarea tuturor soluţiilor posibile, de aceea am şi spus că noi suntem parteneri, noi nu suntem de pe poziţii în care să fim adversari, ci din contră suntem parteneri şi ne dorim să identificăm soluţii, aşa încât, numărul de consilieri şcolari să crească”, a spus ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri, a declarat, la rândul său, că cel mai important ar fi să se realizeze un „screening” la intrarea în învăţământul de masă, pentru ca dascălii să ştie cu cine lucrează, iar părinţii, ce potenţial au copiii.

„Avem mai multe probleme în integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Prima şi poate cea mai serioasă problemă pe care ar trebui să o luăm în discuţie în următoarele zile la Ministerul Educaţiei ar fi aceea de screening la intrarea în învăţământul de masă, învăţământul obligatoriu. Avem nevoie să ştim cu cine lucrăm, dar şi părinţii au nevoie să ştie ce copii au, ce potenţial au copiii şi încotro îi îndreptăm, astfel încât, toate metodele pe care le vom folosi să fie adecvate, individualizate fiecărui copil în parte”, spune reprezentantul FSLI.

Cornelia Popa-Stavri afirmă că o altă problemă o reprezintă numărul de consilieri şcolari, care este prea mic.

„Legea spune să avem un consilier şcolar la 800 de elevi, foarte mult în acest moment, numărul acesta este aproape dublat în unele situaţii şi în mod special în oraşele mari. Mai avem o problemă care îşi aşteaptă rândul la rezolvare, pentru că avem nevoie de finanţare serioasă, anume psihologul şcolar. Trebuie să facem distincţia între consilier şcolar şi psiholog şcolar, pentru că atât copiii, cât şi cadrele didactice ar avea nevoie de psiholog şcolar, sunt foarte multe situaţii care presupun schimbări rapide. Am văzut foarte multe transferuri, de exemplu, pe motive medicale, multe dintre acestea de tipul depresie, anxietate, fobie, inadaptabilitate, adică nu trebuie să ne fie indiferente, nu am reuşit să strâng în toate aceste date la nivel naţional, dar mă va preocupa subiectul şi voi vedea, avem sau nu avem nevoie, ca un argument pentru introducerea profesiei de psiholog şcolar în sistemul naţional de învăţământ. Trebuie să avem şi o cultură în acest sens, trebuie să ne preocupăm de această cultură, foarte mulţi părinţi de exemplu, nu recunosc că au copii care trec prin perioade dificile şi nu merg la diagnosticare cu copiii sau măcar să-şi realizeze un portret psihologic al copilului”, a mai spus Cornelia Popa-Stavri.

 

Citește și: