Gandul.info
Mihaela Gidei
429 vizualizări 21 nov 2017

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) după controlul realizat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), cerut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La finalul discuţiilor, care nu au fost publice, spre deosebire de cele care vizau raportul privind DNA, ministrul a declarat că îşi va expune concluziile într-o conferinţă ce ar putea avea loc în 31 decembrie. Concluziile vor viza atât decizia privind conducerea DNA, cât şi raportul IJ realizat în urma verificărilor de la Parchetul General.

„S-a discutat conţinutul raportului. Au fost discutate concluzii pe fiecare obiectiv ce a făcut obiectul raportului. S-a stabilit dacă Secţia de procurori îşi însuşeşte sau nu Raportul de control, s-a apreciat dacă obiectivele respective au fost sau nu îndeplinite, s-a stabilit dacă secţia de procurori îşi înşuşeşte sau nu concluziile din raportul de control, concluzii formulate de către inspectorii de la Inspecţia Judiciară. Eu vorbesc în numele meu. (...) Sper că nu vă imaginaţi că am venit să discut fără să ştiu despre ce vorba în el. Concluziile mele vi le voi spune în momentul în care mă voi exprima public, în momentul în care voi prezenta raportul meu, ca ministru al Justiţiei. În momentul în care voi lua o decizie vă voi invita la o conferinţă de presă. Am declarat public, într-un termen public, nu mai târziu de anul acesta. Eu nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, a spus ministrul, la ieşire din sediul CSM.

Pe 13 noiembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Raportul privind rezultatele controlului managerial, desfăşurat în perioada 4 -29 septembrie 2017, la Parchetul General, în urma verificărilor nefiind menţionate obiecţiuni. Raportul inspectorilor judiciari a fost transmis CSM în cursul zilei de 9 noiembrie.

Surse judiciare au precizat că, în cadrul controlului, nu au fost înregistrate incidente.

Verificările au privit activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

Un control similar a fost făcut şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, acesta stârnind mai multe controverse după ce o inspectoare a fost înregistrată în timp ce acuza presiuni din partea Laurei Codruţa Kovesi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, săptămâna trecută, că o decizie referitoare la conducerea DNA, după verificările dispuse, va fi luată până la finele anului.

Citește și: