1376 vizualizări 2 feb 2018

"O gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depăşit termenul rezonabil de soluţionare, fiind depăşit chiar şi termenul de prescripţie a răspunderii penale", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, la solicitarea MEDIAFAX.

DNA a anunţat, joi, că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate.

În afară de Daniel Funeriu, în situaţia căruia s-a constatat că nu a comis nicio faptă penală, în cazul tuturor celorlalţi foşti miniştri faptele de care erau acuzaţi s-au prescris.

În ceea ce îi priveşte pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, acuzaţi de spălare de bani, aceştia au fost trimişi în judecată, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Dosarul Microsoft a fost adus la cunoştinţa public în septembrie 2014, procurorii DNA solicitând aviz de începere a urmăririi penale pentru 9 miniştri.

Astfel, la acel moment Ecaterina Andronescu era suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Şerban Mihăilescu pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spăşare de bani, Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Adriana Ţicău de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, Daniel Funeriu de abuz în servicu, Alexandru Athanasiu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani iar Mihai Tănăsescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Alţi doi foşti miniştri pentru care s-a solicitat aviz au fost Valerian Vreme şi Gabriel Sandu, cei doi fiind trimişi ulterior în judecată, iar Sandu având şi o condamnare.

În ceea îi priveşte pe primii şapte foşti miniştri, ancheta a continuat.

În 2016, la 12 ani de la comiterea presupuselor fapte în cazul Adrianei Ţicău s-a cerut din nou aviz preşedintelui României pentru abuz în serviciu. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Dan Nica, unde acuzaţiile datau din 2000-20004 şi al lui Alexandru Athanasiu (2003-2005).

Verificările au continuat şi după acest moment.

Primul care a scăpat de acuzaţii a fost Daniel Funeriu. După trei ani de cercetări, procurorii şi-au dat seama că nu a comis nicio faptă penală, dispunând clasarea.

Pe 8 ianuarie s-a decis clasarea şi faţă de Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu, ca urmare a prescrierii, unele fapte datând din perioada 2000-2004.

În cazul lui Tănăsescu s-a clasat şi luarea de mită şi spălarea de bani din 2003-2004, iar în privinţa lui Mihăilescu s-au şters acuzaţiile şi pentru alte fapte, întrucât nu au existat probe.

Totodată, pentru Dan Nica, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, care ar fi comis infracţiuni de abuz în serviciu în perioada 2000-2005, acuzaţiile au fost clasate ca urmare a prescrierii.

"Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu", notează DNA.

Citește și: