1171 vizualizări 26 mar 2018

”Săptămâna viitoare, lunea viitoare, la ora 10, voi avea o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Serbia. Evident vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele două state, dar inevitabil va fi şi subiectul acesta. În aceeaşi zi, la orele 11.30, voi avea o întrevedere oficială şi cu preşedintele Curţii Constituţionale din Serbia. Noi nu putem lua nicio măsură, nu putem face niciun demers de natură să se suprapună, să afecteze activitatea judecătorului independent, ca şi cel din România, judecătorului din Serbia. Ce putem să facem noi şi ce spun eu că am făcut - cu promptitudine am răspuns la toate solicitările pe care le-au formulat”, a declarat, marţi ,Tudorel Toader.

Toader a precizat că nici ministrul Justiţiei, nici instanţele de judecată din România nu pot genera măsuri de accelerare a soluţionării cauzei de către instanţa competentă din Serbia.

”Ministrul rămâne şi trebuie să rămână pe latura administrativă a activităţii de înfăptuire a Justiţiei, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un condamnat aflat într-o ţară cu care noi avem instrumentele juridice penale de cooperare. Dosarul se află pe rolul instanţei competente din Serbia. Săptămâna trecută instanţa (din Serbia - n.r.) a solicitat relaţii suplimentare cu privire la natura conţinutului infracţiunilor pentru care este acuzat şi condamnat, cu privire la modalitatea de desfăşurare şi încadrarea juridică. Judecătorii au solicitat lămuriri suplimentare faptice cu privire la activitatea infracţională pe care să le deţină şi să decidă în momentul în care vor intra în faza de deliberări şi de decizie a respectivei cauze”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Reacţia lui Ghiţă

Sebastian Ghiţă a declarat duminică seara, cu o zi înainte ca Tudorel Toader să meargă în Serbia să discute despre extrădarea sa, că ministrul Justiţiei are un comportament duplicitar şi nu înţelege de ce îl vrea în ţară, dacă a recunoscut nereguli la DNA Ploieşti.

Întrebat când va prezenta public imaginile cu Laura Codruţa Kovesi acasă la el în Ploieşti, Sebastian Ghiţă a răspuns: "Să îi vedem pe domnul Tudorel şi pe Domnul Dragnea când vor sesiza CCR că văd că domnul Tudorel mă caută pe mine, cu probe false, prin Belgrad. Vi se pare normal să vii în Belgrad şi să spui: Da, sigur, mă duc şi sigur va fi un punct pe ordinea de zi extrădarea lui Ghiţă. Pe ce, domnule Tudorel, pe probele false ale lui Kovesi? Eu am prezentat rapotul domniei sale, al domnului Tudorel, în justiţia din Serbia. Am spus la punctele astea, domnul Tudorel arată că sunt probleme la DNA Ploieşti, că sunt probe false, că Negulescu nu ştiu ce a făcut, că Onea nu ştiu ce a făcut. Pai ori îşi respectă raportul, ori e distracţia presei de propagandă"

"Să sesizeze Dragnea şi Tudorel Curtea Constituţională, aşa cum au spus public. La acest comportament duplicitar, îmbârligat şi întortocheat al lui nea Tudorel, am dubii. Am văzut multe la viaţa mea", a mai spus Ghiţă, la Antena 3.

Sebastian Ghiţă a spus că va depune şi un memoriu pentru suspendarea extrădării sale. "Îi dau memoriu în mână, mă gândesc că Toader nu a trăit în România până azi. Ce va spune el? <<Eu sunt Toader şi am venit cu probele false ale lui Portocală, ca să nu mă certe propaganda acasă>>", a spus Ghiţă, într-o altă intervenţie, la România Tv.

Evenimentul Zilei, publicaţie care a prezentat un interviu în mai multe părţi cu Sebastian Ghiţă, citează surse care anunţă că fostul parlamentar va merge la Ministerul Justiţiei din Serbia, în acelaşi timp cu Tudorel Toader, pentru a depune un momeriu prin care să ceară suspendarrea procedurilor de extrădare. Motivul: cererea s-ar baza pe probe falsificate de procurorii DNA Ploieşti.

"Să îi vedem pe domnul Tudorel şi pe Domnul Dragnea când vor sesiza CCR că văd că domnul Tudorel mă caută pe mine, cu probe false, prin Belgrad. Vi se pare normal să vii în Belgrad şi să spui: Da, sigur, mă duc şi sigur va fi un punct pe ordinea de zi extrădarea lui Ghiţă. Pe ce, domnule Tudorel, pe probele false ale lui Kovesi? Eu am prezentat rapotul domniei sale, al domnului Tudorel, în justiţia din Serbia. Am spus la punctele astea, domnul Tudorel arată că sunt probleme la DNA Ploieşti, că sunt probe false, că Negulescu nu ştiu ce a făcut, că Onea nu ştiu ce a făcut. Pai ori îşi respectă raportul, ori e distracţia presei de propagandă", a spus duminică seara Sebastian Ghiţă, la Antena 3.

"Să sesizeze Dragnea şi Tudorel Curtea Constituţională, aşa cum au spus public. La acest comportament duplicitar, îmbârligat şi întortocheat al lui nea Tudorel, am dubii. Am văzut multe la viaţa mea", a completat Ghiţă.

De altfel, Sebastian Ghiţă a acuzat în repetate rânduri procurorii DNA Ploieşti că au fabricat probe împotriva sa şi au inventat denunţuri.

Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti.

Citește și: