Mădălina CHIŢU
4200 vizualizări 11 mar 2015

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le promite medicilor că salariilor lor vor creşte, doar dacă vor reuşi să îşi atragă în spitalele de stat pacienţi în regim privat. Acest lucru va fi reglementat printr-un act normativ, care îl are printre iniţiatori şi care se află în dezbarea Parlamentului. Potrivit noii legi, pacienţii vor avea trei opţiuni: 1 - se prezintă la medic în timpul programului fără a da bani în plus, 2 - se prezintă la medic în timpul programului, dar au o preferinţă anume, caz în care vor scoate bani din buzunar şi 3 - se prezintă la medic, după încheierea programului acestuia, consultaţia şi serviciile medicale fiind contra cost. (Citeşte AICI actul normativ ce le va permite medicilor să presteze servicii medicale în spitalele de stat în regim privat).

”Nu este prima dată când se vine cu această lege. Se vorbeşte despre noua lege a salarizării medicilor încă de pe vremea când eram student. În momentul acesta există un proiect pe care l-am introdus în parlament. Lucrurile trebuie schimbate. Avem modele de la care ne putem inspira. Nu inventăm noi apa caldă. Au făcut-o şi francezii şi nemţii. Acolo există practică privată în spitalul public după orele de program şi după gardă”, a declarat Nicolae Bănicioiu la GÂNDUL LIVE

Ministrul Sănătăţii susţine că noua lege va duce la creşterea salariilor medicilor şi va avea ca efect nu doar asupra stoparea exodului medicilor, ci chiar şi reîntoarcerea doctorilor care au ales să muncească în străinătate.

Întrebat dacă intrarea în vigoare a noului act normativ înseamnă legiferarea şpăgii pe care o dăm atunci când mergem la medic, Bănicioiu a precizat: ”Să nu îi spunem aşa, să nu stricăm o ideea care funcţionează în vest aruncând o anatemă. Gărzile şi programul rămân ca şi până acum. Oricine are acces, orice asigurat la serviciile care are nevoie, serviciile de urgenţă rămân ca şi până acum. Toţi vor avea acces la serviciile de urgenţă gratuit. După ce se termină orele de program şi garda poate să utilizeze infrastructura spitalului public, contra unei taxe şi percepută de la pacient”.

Ministrul Sănătăţii nu a putut spune ce chirie i se va percepe medicului care alege ca după programul obişnuit de muncă să presteze servicii în spitalul de stat în regim privat. În plus, acesta a menţionat că banii din chirii vor fi folosiţi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale din spital şi nu numai. Din banii respectivi, managerii de spital vor putea cumpăra aparatură nouă, vor putea angaja mai multe asistente, mai multe femei de serviciu, va putea întări paza din spitale.

Spitalele de stat le vor face concurenţă spitalelor private

Nicolae Bănicioiu este de părere că odată cu intrarea în vigoare a noii legi spitalele de stat vor putea concura cu cele private. ”Concurenţa creşte calitatea serviciilor medicale. Ăsta este scopul, nu ascuns, ci declarat al proiectului. Da, statul va face concurenţă privatului. Avem un program de întinerire a aparaturii din spitale începută încă din 2014. Aparatura din spital nu mai poate rămâne la nivelul anilor ‘80. În 2015 acesta este obiectivul nostru”, a mai precizat Bănicioiu la GÂNDUL LIVE.

Ministrul Sănătăţii mai spune că noua lege le va permite inclusiv autorităţilor locale să acorde un procent pentru salariile medicilor, lucru ce până acum nu îl putea face, pentru că nu aveau bază legală. ”Puteau în schimb să le ofere cazare medicilor. În unele zone din ţară acest lucru deja se întâmplă. Ceea ce trebuie să înţeleagă autorităţile locale este faptul că majoritatea spitalelor nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci în subordinea lor. Sănătatea trebuie să fie prioritară pe plan local. Deci nu mai există altceva mai important decât spitalul. Nu sunt mai importanţi pomişorii din parc, sau mai ştiu eu ce alte lucrări. Spitalul devine principala prioritate. Dacă tot ţi-ai asumat această răspundere, trebuie să o duci până la capăt”, a precizat Bănicioiu.

În timp ce ministrul Sănătăţii vorbeşte despre cum s-ar putea creşte performanţa în spitalele de stat din România, în teritoriu situaţia este total diferită. În urmă cu câteva zile, gândul a prezentat cazul unei bătrâne de 84 de ani care a fost găsită moartă la câţiva kilometri de spitalul la care a fost adusă cu ambulanţă, după ce a fost externată în pijamale şi într-o pereche de papuci de unică folosinţă.

Aceste cazuri au ajuns şi în atenţia demnitarului, care spune că a trimis corpul de control care va face anchetă în acel caz. ”Faptul este regretabil. Dincolo de anchetă şi pedepsirea celor vinovaţi este de neacceptat conduita medicală. Lipsa personalului, dar şi necalificarea personalului sunt factorii care au dus la această situaţie. Lucrurile trebuie asumate foarte onest de toată lumea pentru că numai aşa poate fi rezolvate. Noi, la minister, am semnalat conduita neadecvată şi am luat măsuri”, a spus Bănicioiu.

Citește și: