415 vizualizări 1 apr 2009

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost acuzat ieri de Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP) că a pus pe roate la Constanţa o afacere tip Băneasa – Puiu Popoviciu. Mai precis, a fost acuzat că vrea să folosească terenuri agricole aparţinând statului pentru a dezvolta o afacere imobiliară. Contactat de Gândul pentru precizări, Mircea Băsescu a răspuns în stil prezidenţial la o întrebare simplă, adresată pe un ton politicos: „Chiar dacă am fost marinar, ştiu toate şmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea şi te învăţ eu cum se fac. Ori îţi faci meseria, ori eşti un găozar ca alţii, cum bine v-a zis frate-miu”. Ulterior, Mircea Băsescu şi-a găsit scuza pentru atitudinea sa în faptul că se face foc şi pară la auzul numelui „Ciuvică”. Şi n-a scăpat ocazia de a-i răspunde la acuze preşedintelui GIP cu o ameninţare voalată: „Nu-i vom construi nici măcar o casă de veci lui Ciuvică”.

- Domnule Băsescu, veţi schimba obiectul asocierii dintre Global Business & Investments şi Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) din Constanţa?

- În ce calitate să vă zic eu ce se va face sau ce nu se va face acolo? Eu nu sunt acţionar la firma de care ziceţi.

- N-aţi avut niciodată nimic de a face cu Global Business & Investments?

- Doar mi-am dat cu părerea acolo, din prietenie cu acţionarul principal…

- Vă referiţi la prietenia cu fiul dumneavoastră?

- Domnule, eu văd că dumneata eşti agresiv faţă de mine! Eşti de partea lui Ciuvică… Dumneata ştii că fecior’miu a intrat acolo acum o lună?

- În Registrul Comerţului scrie că Dragoş Băsescu are 85% din Global Business & Investments, deci este acţionarul principal. Nu am cercetat istoricul firmei.

- Păi vrei să te învăţ eu meserie? Eu, chiar dacă am fost marinar, ştiu toate şmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea şi te învăţ eu cum se fac. Ori îţi faci meseria, ori eşti un găozar ca alţii, cum bine v-a zis frate-miu.

- Cred că v-aţi ambalat degeaba. Intenţia mea e să lămurim implicarea dumneavoastră şi a fiului dumneavoastră în firmă. Mi-aţi spus că aveţi o relaţie de prietenie cu acţionarul principal, acesta este fiul dumneavoastră şi atunci am presupus că vă referiţi la el. Înţeleg însă că e vorba de fostul acţionar majoritar.

- Da, e vorba de administratorul firmei, Adriana Opreanu, cu care ne cunoaştem de 7-8 ani. Fecior’miu a terminat facultatea acum 3 ani, ea avea nevoie de un contabil la firmă şi atunci i-am zis să-l ia pe Dragoş că e bun, a lucrat şi la Deloitte... Vă rog să mă scuzaţi că m-am aprins mai devreme, dar mi se ridică tensiunea brusc, numai când aud numele Ciuvică. Acum câţiva ani, zicea că am luat gratis fabrica de îngheţată, ori eu ştiu că am plătit 6 ani la ea de mi-a căzut părul din cap. Peste 200.000 de dolari, cu penalităţi, că un an n-am plătit şi am avut penalităţi de întârziere… Iar acum sunt un simplu angajat al unei firme din Constanţa. Nu înţeleg, fraţilor, ce aveţi cu mine? Toată presa a sărit pe mine pentru contractul cu Energy Holding, dar adevărul e că olandezii m-au pupat pe frunte că au făcut economii. Şi în scandalul ăsta, recent, cu arestarea lui Popoviciu, numele meu tot artificial apare. Nu l-am cunoscut în viaţa mea pe acest om. Încerc să-mi văd de treaba mea, nu fur, nu dau în cap la nimeni…

- Revenind la asocierea cu Staţiunea de Cercetare Pomicolă: în calitate de prieten al fostului asociat majoritar al firmei Global Business, ce puteţi să-mi spuneţi despre viitorul asocierii? Veţi respecta termenii acesteia sau veţi face investiţii imobiliare, aşa cum scrie în obiectul de activitate al firmei?

- Obiectul principal de activitate al firmei este managementul şi consultanţa – de acolo îşi ia banii. Nu-i vom construi nici măcar o casă de veci lui Ciuvică. Chiar acum sunt aici, în faţa fermei, şi vă pot spune că azi s-a terminat plantarea ultimilor piersici pe o suprafaţă de 20 de hectare. S-au investit între 50 şi 100.000 de euro cu puieţii, sistemul de irigaţie şi gardul. La ideea stăpânului terenului, s-au plantat 6 specii de piersici, pentru a vedea cum se comportă aici, pe malul mării, iar producţia ar putea începe abia peste vreo patru ani.

- Vă mulţumesc pentru precizări.

- Acum, la final, vă zic şi eu, sincer, cu plăcere.

GIP cere anchetarea asocierii după modelul „Popoviciu” între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu şi o instituţie agricolă de stat

Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, denunţă prevederile asocierii între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului, şi o instituţie agricolă de stat, susţinând că aceasta este o nouă "Băneasa Investment" şi cerând o investigaţie. GIP susţine, într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că, în decembrie 2006, "firma familiei Băsescu, Global Business & Investments", a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) din Constanţa, instituţie de stat.

GIP susţine că Global Business & Investments este "deţinută şi administrată de copiii şi apropiaţii lui Mircea Băsescu", fratele preşedintelui Traian Băsescu fiind "implicat direct în activitatea acestei societăţi". Potrivit GIP, acţionarul majoritar al SC Global Business & Investments SA este Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu şi nepotul preşedintelui Traian Băsescu, el deţinând 85 la sută din acţiuni şi având calitatea de cenzor al societăţii. Restul de 15 la sută dintre acţiuni sunt deţinute de Adriana Opreanu, care este şi administratorul societăţii. Adriana Opreanu este director la firma SC Plusfood Constanţa SRL, firma de procesare de carne de pui condusă de Mircea Băsescu. Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, este şi ea, potrivit GIP, cenzor al Global Business & Investments.

SCDP este o instituţie de stat care functionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti" şi în directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Mărăcineni - Argeş, menţionează GIP.

Contractul este încheiat pe o perioada de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, obiectul acestuia fiind "cercetarea ştiinţifică şi producţia în agricultură". Potrivit datelor prezentate însă de GIP, conform alineatului 6.6 al articolului 6 din contract, obiectul de activitate poate fi completat oricând, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie.

Citând din contractul de asociere între cele două părţi, pe care îl şi dă publicităţii, GIP susţine că "asociatul principal" SCDP are dreptul la 30 la sută din profit, iar "asociatul secundar" Global Business & Investments beneficiază de 70 la sută din profit. Contractul are ca obiect exploatarea agricolă a terenului, susţine GIP, deşi principalul obiect de activitate al Global Business & Investments este acela de "dezvoltare (promovare) imobiliară".

În încheierea comunicatului, GIP solicită autorităţilor statului "anchetarea transferului celor 30 de hectare de teren ale Fermei Agigea". (Mediafax)

 

Citește și: