85 vizualizări 1 feb 2010

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, susţine că l-a întâlnit pe Anghel Sandu, cunoscut drept Bercea Mondial, cu numai opt zile înainte de a-i boteza nepoata, că nu l-a interesat faptul că acesta este "ţigan" şi că Traian Băsescu nu are de ce să se supere.

"Bercea Mondial, dacă fură mâine, nu o să-l scap eu de poliţie pentru că i-am botezat nepoţica. În niciun caz fratele meu nu ar avea de ce să se supere sau să fie deranjat pentru că am botezat un copil de ţigan. În schimb, unele televiziuni au ales să trateze subiectul în nuanţe rasiste", a declarat Mircea Băsescu, într-un interviu apărut în ziarul "Ring".

Mircea Băsescu a relatat că l-a cunoscut pe Bercea Mondial cu opt zile înaintea botezului, acesta venind la firma sa însoţind o cunoştiinţă a fratelui şefului statului.

"Povestea e una cât se poate de simplă şi s-a petrecut cu fix opt zile înainte de botez. Pe acest om, pe Bercea Mondialu', cum i se spune, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten mai vechi. Prietenul acesta m-a sunat într-o zi şi mi-a spus că trece pe la birou să vorbim despre unele probleme tehnice de la fabrică. Mi-a mai zis că vine împreună şi cu acest Bercea Mondialu' şi n-am avut nimic împotrivă, mai ales că pe moment nu ştiam de unde să-i iau numele. Oricum, omul ăsta nu a venit să facă afaceri cu piept de pui la mine la firmă. Pur şi simplu a venit aici însoţit de un prieten de-al meu. Cei doi se cunosc pentru că vin din aceeaşi zonă, sunt amândoi de pe lângă Slatina", a povestit fratele preşedintelui ţării.

Mircea Băsescu a adăugat că, la finalul întâlnirii, Bercea Mondial l-a întrebat dacă nu vrea să-i boteze nepoata.

"Au venit şi am stat de vorbă aproape o oră. Recunosc că m-a surprins pe finalul discuţiei când, dintr-odată, Bercea s-a ridicat de pe scaun şi m-a întrebat: «Domnu' Băsescu, am o nepoţică, n-aţi vrea să o botezaţi dumneavoastră?». Cum să vă spun… Nu era primul copil pe care îl botezam. Când omul ăsta m-a rugat să botez, nu m-am gândit că îi fac neapărat lui un favor. Nu m-a interesat că e ţigan. Eu un gest creştinesc pe care l-am făcut de fiecare dată când am fost rugat. Am fost de acord şi de data asta şi nu văd nicio problemă, dar poate că dă mai bine să spui că fratele preşedintelui a botezat nepoţica unui interlop", a declarat Mircea Băsescu.

El a precizat că nu s-a consultat cu fratele său "niciodată în chestiuni din acestea" şi că a mai botezat copii de tătari, turci şi români.

"Am fost naş de cununie şi pentru un olandez, pe care l-am şi botezat când s-a făcut cununia în biserică. Am botezat copil şi de tătar, şi de turc, şi de român. Uite, poate o să înţelegeţi altfel. Pe mare, când treceam printr-o furtună grea, mă gândeam mai mult la ce înseamnă, de fapt, viaţa, mă rugam atunci la Dumnezeu şi apoi, după ce trecea, mă rugam mai puţin pentru că uitam. Dar cred că măcar atunci când botezi un copil, fie el şi copil de ţigan, faci o faptă care te apropie de Dumnezeu. Eu cel puţin aşa simt", a spus Mircea Băsescu.

El a precizat că nu vrea să dea naştere la "tot felul de interpretări", dar că ar vrea să se înţeleagă că nu a făcut decât "o faptă de creştin".

"Glumind, aş spune că Bercea Mondialu' m-a păcălit puţin. Cred că a fost doar noroc pentru că m-a întrebat şi în secunda doi am fost de acord. Mi-a zis că durează puţin, că o să fie ceva restrâns, da' uite că până la urmă tot a ieşit scandal", a mai spus fratele lui Traian Băsescu.

În final, Mircea Băsescu a afirmat, ironic, că, la câţi a cununat şi fratele său, ar trebui să însemne că are eventual de apărat în faţa justiţiei o mulţime de oameni.

Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o, sâmbătă, pe nepoata lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial şi cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală, botezul desfăşurându-se la o biserică de cartier din Constanţa.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria Băsescu, au participat, în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti. Băsescu a asistat la un spectacol de dansuri şi muzică ţigănească, fiind luat la un moment dat de câţiva tineri şi dus pe scenă, unde a dansat alături de ei. Preşedintelui i-a fost reproşat ulterior faptul că s-a întâlnit, acolo cu Bercea Mondial, cu care, împreună cu soţia, a dansat.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope, iar în urmă cu câţiva ani a fost cercetat pentru evaziune fiscală.

Citește și: