243 vizualizări 27 sep 2011

Mircea Băsescu a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că nu i-a cerut niciodată avocatului Şerban Calafus să-l apere pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, precizând că este vorba despre o casă mare de avocatură şi e "treaba ei pe cine alege să apere".

"Nu eu i-am cerut să-l apere pe Bercea Mondial. Sunt o casă de avocatură, una foarte cunoscută aici la noi (Constanţa - n.r.). Tatăl lui Şerban, Sorin Calafus, m-a reprezentat pe mine în procesul pe care l-am avut cu Sorin Roşca Stănescu, dar nu i-am cerut eu să-l apere pe Bercea", a declarat Mircea Băsescu.

Întrebat dacă, în urma vreunei discuţii, Şerban Calafus ar fi putut interpreta că i s-a cerut să-l reprezinte pe Sandu Anghel, Mircea Băsescu a spus că a discutat cu avocatul său, Sorin Calafus, pe marginea acestui caz, dar nu a lăsat să se înţeleagă că ar vrea ca această casă de avocatură să-l apere pe Bercea Mondial.

"Am vorbit cu Sorin Calafus despre acest caz, ca şi depre alte cazuri de acest fel de la noi din ţară. Mi se pare normal să vorbim. Dar nu i-am cerut niciodată să-l apere pe Bercea Mondial. E o casă mare de avocatură, e treaba lor pe cine aleg să apere. Nu pot eu să le spun pe cine să apere", a mai spus Mircea Băsescu.

Bercea Mondial a fost reprezentat, marţi, la Curtea de Apel Craiova de către avocatul Şerban Calafus care a spus că face acest lucru la solicitarea lui Mircea Băsescu, "dată fiind legătura, afinitatea dintre familia Anghel şi familia Băsescu".

Bercea Mondial a fost apărat în instanţă de către avocatul său Iancu Tănăsescu, dar şi de un nou avocat, Şerban Calafus.

Şerban Calafus a declarat ca a venit să-l reprezinte pe Bercea Mondial la solicitarea lui Mircea Băsescu întrucât acesta este "îngrijorat de soarta finului". El a precizat că l-a solicitat fiul lui Sandu Anghel, dar şi Mircea Băsescu.

"Suntem avocaţii (n.r. - Şerban Calafus şi tatăl său) familiei Băsescu de ceva timp, dată fiind legătura, afinitatea dintre familia Anghel şi familia Băsescu", a spus Calafus.

Întrebat dacă Mircea Băsescu este îngrijorat, avocatul a răspuns: "În mod sigur este îngrijorat, oricine este îngrijorat, chiar şi dumneavoastră şi cred că o ţară întreagă, numai cei care au cu domnul Bercea duşmănii, nu sunt".

El a afirmat că "a fost plăcut impresionat de Bercea Mondial", acesta fiind "chiar un tip care are o cultură, vocabular, un personaj ok". Totodată, avocatul a menţionat că Sandu Anghel este "demoralizat".

De asemenea, întrebat dacă va câştiga procesul, avocatul a răspuns: "În mod sigur, probele sunt de partea noastră."

Sedinţa de judecată de la Curtea de Apel Craiova, unde are loc recursul la decizia Tribunalului Olt de înlocuire a măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea în cazul lui Bercea Mondial s-a încheiat, instanţa rămânând în pronunţare.

Sandu Anghel nu a fost prezent în sala de judecată, întrucât luni a fost adus la Penitenciarul Jilava, urmând să fie supus unei expertize psihiatrice.

Magistraţii Tribunalului Olt au admis, joi, cererea lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea, în dosarul în care este acuzat că şi-ar fi înjunghiat un nepot, decizia fiind atacată cu recurs de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Sandu Anghel, încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost arestat preventiv în 20 februarie, într-un dosar în care este cercetat pentru tentativă de omor, după ce şi-ar fi înjunghiat nepotul, Ionuţ Anghel, zis Mercedes, care în urma incidentului a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

În aprilie, Bercea Mondial a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi portul cuţitului, fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa ori integritatea corporală a persoanelor.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova i-au mai trimis în judecată pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pe soţia interlopului din Olt, Fănica Anghel, zisă Stela, pentru instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

De asemenea, Bercea Mondial este cercetat într-un dosar pentru evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase.

Probatoriul a relevat că Sandu Anghel a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei, reprezentând salarii.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.

Cătălin Legănel, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: