7786 vizualizări 19 iun 2012

ULTIMA ORĂ. Mircea Diaconu a demisionat.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat incompatibil de către instanţa supremă. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Diaconu a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a declarat pe acesta incompatibil, pentru că deţinea în acelaşi timp şi mandatul de senator PNL, şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Sentinţa de astăzi a instanţei supreme implică faptul că Mircea Diaconu nu va mai putea să ocupe funcţii publice timp de trei ani.

Diaconu a declarat luni că, dacă va pierde acest proces cu ANI, îşi va da demisia din Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, imediat după aflarea sentinţei, că Diaconu se va retrage de la conducerea Ministerului Culturii.

"Sigur, domnul Diaconu va ceda funcţia de ministru al Culturii", a declarat Ponta.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care marţi a respins definitiv recursul acestuia.

În 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Într-un alt dosar, deschis în urma sesizării ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme petnru conflict de interese, întrucât, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia de conflict de interese, acesta declarându-le reporterilor că procurorii nu ştiu "cum se trăieşte în teatru" şi "care e viaţa actorilor".

Anchetatorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, şi au început urmărirea penală împotriva sa.

 

Citește și: