Sorina Ionaşc
1904 vizualizări 31 mar 2014

Mişu Negriţoiu a fost avizat favorabil pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în locul lui Dan Radu Ruşanu, în prezent arestat preventiv. Fostul şef ING a primit 44 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri.

În prezentarea sa, Negriţoiu şi-a etalat experienţa profesională, precizând că „această îl recomandă şi îl califică” pentru conducerea ASF.

„Mie îmi cam place proiectul, este un proiect extrem de important, al ţării, al nostru. Mi se pare un proiect interesant pentru că are multe de făcut. Acum sunt dispus pentru o nouă construcţie, de aceea mă aflu aici. Despre mine, ce să vă spun, sunt de la ţară. M-am născut şi am crescut la Dăbuleni, dar am destul de multă experienţă în construcţie instituţională”, a spus Negriţoiu, la începutul audierilor din cadrul comisiilor de specialitate reunite.

Prima problemă cu care va da faţă în cadrul ASF este cea a salariilor foarte mari, care, de altfel, a provocat un scandal în jurul Autorităţii. Legat de acest subiect, Mişu Negriţoiu a explicat că, într-adevăr, sistemul de salarizare trebuie revăzut, însă nu poate vorbi despre un anumit plafon, evitând să precizeze cu ce procent ar trebui reduse.

„Eu ştiu că salariile care s-au discutat în ultima perioadă sunt emoţionale, este foarte greu să explici la o discrepanţă de salarii aşa de mare în România de ce pieţele financiare operează cu acest nivel de salarii. Nu vreau să mă pronunţ dacă e bine sau e rău, dar evident că trebuie revăzute, nu am nicio îndoială. Dar trebuie să le revedem profesional, bazate pe competenţă şi performanţă, în raport cu alte instituţii de acest gen şi piaţă. Trebuie să punem capăt lăcomiei, dar trebuie să oferim şi o compensare echitabilă în funcţie de performanţă”, a explicat Negriţoiu.

Întrebat dacă reducerea salariilor cu 30%, aşa cum preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a propus ca soluţie de moment, va fi păstrată şi pe viitor, Negriţoiu a spus că poate fi o variantă, dar că în nicio instituţie nu se poate aplica un procent la nivel liniar.

„Cred că poate să fie o alternativă. 30% liniar nu cred că o instituţie modernă trebuie să o aplice, eu cred că sunt discrepanţe foarte mari între salarii, unele prea mari, altele prea mici. E nepotrivit ca din prima zi să reduc salariile oamenilor, se vor revedea cu siguranţă, dar nu pot să spun eu acum cât o să fie. Am în plan să fac o restructurare a instituţiei, dar de la bază şi nu mă interesează persoanele. Dacă nu au fost angajate pe competenţe, se vor îndepărta în mod natural, nu vor mai fi acolo”, a spus el.

În ce priveşte planurile la ASF, având în vedere imaginea proastă de care beneficiază instituţia în prezent, bancherul a spus că vine cu planuri mari, dorind să regândească întregul sistem, dar cu timpul.

„Noi toţi suntem în stare să recredibilizăm instituţia. Dar trebuie să am un răgaz de timp. Eu nu am venit aici cu propuneri legislative pentru cadru normativ, pentru sancţiuni. Eu nu pot fi nici aşa deştept, nici aşa informat, în aşa scurt timp”, a expus el.

Totodată, referitor la priorităţile pe care le are încă din prima zi de mandat la ASF, Mişu Negriţoiu a pornit de la un mesaj primit de la un prieten d-al său pe Linkedin, explicând că trebuie întărite funcţiile de supraveghere şi control ale ASF.

„Un prieten de pe Linkedin a trimis un mesaj şi a zis Faceţi din ASF – Aşa Se Face. To do attitude, e cultură instituţională. Este poate cea mai dâmboviţeană instituţie din România, dar noi vrem s-o facem să fie europeană. Nu cred că doar salariile sunt importante, ci bugetul şi cheltuielile în ansamblu. Eu ma duc să construim împreună piaţa, să întărim instituţiile, nu doar ASF, să întărim funcţiile de supraveghere şi control, care să dea confort consumatorilor”, a mai spus el.

Citește și: