Daniela Timofti
7172 vizualizări 11 aug 2018

Jandarmii au primit ordin scris de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23.11, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii instituţiei.

"S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, PREFECTUL este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, lt.col.Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale.

"Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente DEFENSIVE, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (...) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă", a mai spus Marius Militaru.

35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Manifestant afectat de gazele lacrimogene la Mitingul Diasporei

Persoanele care au protestat paşnic vineri seară au fost afectate de gazele lacrimogene deoarece nu s-au delimitat de grupurile violente, aşa cum li s-a cerut, precizează reprezentanţii Jandarmeriei.

”Pe reţelele de socializare se anunţă şi pentru această seară asemenea proteste. La fel, însoţite de multe mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe la activităţi să fie receptivi la ce transmitem noi, să reacţioneze în consecinţă, întrucât se expun conştient sau inconştient unor riscuri. Există posibilitatea apariţiei acestor persoane agresive, care să încerce din nou deturnarea evenimentelor din spaţiul public. Aseară, oameni civilizaţi au fost folosiţi ca scut de protecţie în spatele cărora au fost aceşti huligani. Evitaţi prezenţa copiilor în piaţă, întrucât pot cădea victime”, a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

Acesta a mai precizat că toată acţiunea de vineri seară a jandarmilor a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar.

”Pentru că nu s-a renunţat nici după utilizarea materialelor lacrimogene la violenţe, s-a ajuns la intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, în jurul orei 23:11. Pe tot parcursul zilei, cei prezenţi în Piaţă au fost avertizaţi, atenţionaţi prin canale media, direct, că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în continuare în zona în care au loc violenţele. Cei care au ales să rămână şi-au asumat conştient sau inconştient aceste riscuri”, consideră Enache.

Intervenţie cu gaze lacrimigene la Mitingul Diasporei

Referitor la faptul că şi persoanele care au protestat paşnic au fost afectate de gazele lacrimogene, Marius Militaru a subliniat că aceştia nu s-au delimitat de grupurile violente, ceea ce a îngreunat intervenţia forţelor de ordine.

”Extracţia e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracţia comporta anumite riscuri. (...) A fost un dispozitiv eminamente defensiv şi mai mult reactiv. (...) Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi dacă nu am avut violenţe excesive a fost datorită intervenţiei profesioniste moderate şi raţionale ale Jandarmeriei Române. (...) Oamenii obişnuiţi NU S-AU DELIMITAT de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenţia. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, şi în momentul în care am făcut somaţii, că din spatele mulţumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă şi provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a spus Marius Militaru.

 

Citește și: