Departamentul Politic
3087 vizualizări 11 aug 2018

Jandarmeria Română publică un montaj al filmărilor efectuate de cameramanii proprii la Mitingul Diasporei de vineri. 

”Noaptea trecută, în Piaţa Victoriei, au fost foarte mulţi oameni care s-au comportat exemplar, cărora le mulţumim pentru spiritul civic de care au dat dovada!,” se arată în mesajul care însoţeşte rezumatul. ”Au fost, însă şi unii care au înţeles că protestul înseamnă un război personal al lor cu Jandarmeria. Aşa au stat lucrurile!”

Montajul îl puteţi viziona AICI sau selectând pe imaginea de mai jos ”Watch on Facebook”.

Violenţele de la mitingul de vineri sunt condamnate de toată lumea.

Reprezentanţii FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) precizează că se delimitează de violenţele de la mitingul din Piaţa Victoriei şi crede că incidentele au fost provocate de echipe bine organizate de „huligani care au avut ca scop destabilizarea României”. Federaţia condamnă şi excesul de forţă al jandarmilor.

„FADERE se delimitează de toate violenţele de stradă petrecute la manifestaţia de aseară. Românii din diaspora sunt oameni harnici care au învăţat în anii petrecuţi în alte ţări să fie serioşi, profesionişti şi să respecte regulile democraţiei. Credem că absolut toate violenţele au fost provocate de echipe bine organizate de huligani care au avut ca scop destabilizarea României. De asemenea, protestăm energic împotriva exceselor de forţă ale Jandarmeriei, precum şi a planurilor tactice de intervenţie, total inoportune şi lipsite de profesionalism”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor FADERE.

Jandarmi la Mitingul Diasporei

Premierul Viorica Dăncilă a cerut SRI un raport complet, în regim de urgenţă, referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele de vineri seara şi i-a acuzat pe liderii opoziţiei că încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente.

”Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acţiunile violente produse în Bucureşti, vineri seară, desfăşurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestaţii civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violenţele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forţele de ordine, instituţii şi au distrus bunuri publice, în scopul declanşării unui conflict între persoanele care manifestau paşnic şi forţele de ordine, prin vulnerabilizarea autorităţii statului”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

”Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineaţă, Serviciului Român de Informaţii un raport complet, în regim de urgenţă, referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest. Din păcate, violenţele stradale sunt însoţite de o serie de declaraţii ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzaţii la adresa forţelor de ordine şi instituţiilor statului şi prin incitarea populaţiei împotriva acestora. Facem apel la mai multă responsabilitate în declaraţii publice şi la renunţarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral. Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetăţenilor de a manifesta şi de a-şi exprima opiniile în public şi consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate”, se mai arată în comunicat.

În replică, SRI precizează că directorul Eduard Hellvig a discutat telefonic cu premierul şi i-a explicat situaţia. 

"În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă. În cadrul acestei discuţii, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele şi informaţiile deţinute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcţiei Generale Management Operaţional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant", anunţă SRI, prin intermediul unui comunicat de presă.

Preşedintele PNL Ludovic Orban i-a sugerat premierului să se întoarcă din concediu şi să demită ministrul de Interne şi prefectul Capitalei, pe care ii consideră responsabili de intervenţia brutală a jandarmilor.

”Dăncilă, dacă se întoarce din concediu, are de făcut un singur lucru: să demită ministrul de Interne şi prefectul Capitalei, care în mod vizibil au fost în lanţul de comandă, care a generat această intervenţie brutală, represivă, în afara legii a forţelor de ordine a Jandarmeriei. În loc să se ţină de comunicate, mai bine ia măsurile care se impun în astfel de situaţii, pentru că dacă nu ia aceste măsuri, înseamnă că este complice la tot ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Interventie Jandarmi Mitingul Diasporei

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut ministrului de Interne Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă cu fermitate actele de violenţă, indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate. Sub nicio formă şi nicio circumstanţă nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiţi. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept. Protestul masiv care a avut loc vineri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, a fost anunţat cu săptămâni în urmă, aşadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfăşurarea şi acţiunea forţelor de ordine. În acelaşi timp, numeroase informaţii publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violenţă stradală, de către persoane sau grupuri organizate”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis Mediafax.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kern, a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri.

"Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit", a transmis Sebastian Kern.

Postul public austriac ORF a transmis o notă de protest după ce unii jurnalişti au fost agresaţi de agenţi ai forţelor de ordine în cursul mitingului desfăşurat vineri în Bucureşti. "În cursul confruntărilor între forţe speciale ale poliţiei şi demonstranţi violenţi, un cameraman ORF a fost bătut, iar corespondentul ORF Ernst Gelegs abia a scăpat de loviturile unui agent al forţelor de ordine care avea scut (...)", afirmă ORF.

 

 

Citește și: