Gabriel Pecheanu
993 vizualizări 11 sep 2018

”PSD cere instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile de o gravitate excepţională care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetăţenii României, mai ales participanţii de bună credinţă la aceste manifestaţii, au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice, cine a plătit şi cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacţii emoţionale împotriva instituţiilor statului român şi a ordinii constituţionale”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

PSD consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august ”conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român”.

”Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură, PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparenţa totală a surselor de finanţare şi a intereselor celor care iniţiază, întreţin şi amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul social-democraţilor.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, într-o emisiune TV, că în zilele următoare vor fi făcute publice informaţii care demonstrează că protestele din 10 august au fost finanţate şi din străinătate, iar protestatarii au fost bine organizaţi, încercându-se o lovitură de stat.

"Au fost proteste finanţate şi din extern. Eu am auzit că vor ieşi săptămâna viitoare. Eu nu m-am folosit niciodată de zvonuri. E mai puţin important de unde (am auzit – n.r.). Vor ieşi informaţii despre faptul că s-au finanţat aceste proteste, că au fost organizaţi paramilitar, că au provocat întotdeauna jandarmii, au încercat să intre prin forţă în Guvern. Asta a fost o lovitură de stat", a mai spus Dragnea.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Nucu Marin, a declarat, marţi, după audierea de la Parchetul General în dosarul violenţelor de la Mitingul Diasporei din 10 august, că nu are informaţii că manifestaţia ar fi fost finanţată din străinătate: "Nu, absolut nu. Din punctul meu de vedere, nu s-a hotărât în alt mod sau ceva deosebit".

Secretarul de stat a precizat că ministrul de Interne nu i-a cerut opinia referitor la intervenţia în Piaţa Victoriei, deşi anterior evenimentului au existat şedinţe pentru pregătirea forţelor de ordine.

"Am observat ce se întâmplă, dar nu pot să spun că au venit informaţii pe baza cărora la minister s-au luat nişte deczii. În piaţă au fost oameni care răspundeau de misiune. Nu aş putea să vă spun (dacă prefectul a fost în piaţă -n.r.) (...) Nu e vorba de clasificarea unor probe, sunt nişte informaţii care ele provin din documente clasificate şi atunci se va lua măsura declasificării la solicitarea Parchetului cu acordul celor care au furnizat documente. Cele mai bune informaţii se pot da de la Jandarmerie, nu de la nivelul ministerului, cele mai corecte şi precise. (...) Ministerul nu are rol activ, noi putem să le punem la dispoziţie, în funcţie de nevoile din teren, ce anune au nevoie. Dacă degenera situaţia şi lua o altă amploare, ar fi fost nevoie de alt tip de măsuri. Decizia în principiu o lua conducerea ministerului, doamna ministru, împreună cu mine şi ceilalţi secretari de stat, în funcţie de gravitate. La momentul respectiv nu s-a luat nicio decizie. Acolo este doar comandantul acţiunii împreună cu cei îndrituiţi de lege", a completat Gheorghe Nucu Marin.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne s-a prezentat, marţi, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a fi audiat în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. La Parchetul General a fost audiat şi subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea. Tot în dosarul privind violenţele din 10 august, au mai fost audiaţi până acum prefectul Speranţa Cliseru, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, dar şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

Nici preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu are informaţii concrete despre finanţarea externă a protestului din 10 august, dar consideră că există prea multe semne de întrebare în legătură cu organizarea mişcărilor de stradă.

”N-am informaţii concrete în acest sens (referitor la finanţarea din exterior a protestului din 10 august -n.r.). Am văzut că s-a vehiculat în spaţiul public. De foarte multe ori îmi pun întrebarea cum se reuşeşte o mobilizare surprinzătoare a unui număr important de manifestanţi, care au fost în Piaţă fără să fi avut vreo temă de revendicare. Şi atunci, sigur că îmi pun întrebarea dacă nu există ceva în spate, ce se doreşte. Sigur că aceste întrebări nu mi le pun numai eu şi am văzut că foarte mulţi analişti îşi pun exact aceleaşi întrebări, dar un element concret pe care să vi-l dau acum nu am”, comentează Tăriceanu.

”Dacă aţi observat, cei care participau la această manifestare, cred că cei mai mulţi dintre ei, nu aveau o revendicare comună, ca să nu spun că nu aveau niciun fel de revendicare, ci veniseră aşa... ca la un fel de spectacol, acţiune mondenă”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Claudiu Manda a declarat că rămâne de văzut dacă SRI are date despre eventuala finanţare din străinătate a protestelor de stradă.

"Am văzut şi eu ce a apărut în spaţiul public. Rămâne să vedem dacă SRI a ştiut despre acest lucru. Sunt mai multe subiecte. Sigur că, în măsura în care o să avem răspunsuri şi o să le putem oferi opiniei publice, o s-o facem. Eu cred că, în primul rând, ar trebui să existe o finanţare transparentă, dacă vine din străinătate şi aici este o chestiune de legislaţie, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă această finanţare vine cu un anumit scop, de a destabiliza structuri şi instituţii ale statului, sunt lucruri de competenţa organelor de anchetă, din zona Parchetelor, eventual şi din alte instituţii", a declarat Manda.

 

Citește și: