Biro ATTILA
6888 vizualizări 17 sep 2013

Secţia I a DNA, secţia de dosare grele unde sunt înregistrate cauzele în care sunt investigaţi parlamentarii, miniştrii şi mogulii României, va fi condusă până la finalul anului de către procurorul Lucian Papici şi, în calitate de de adjunct, de către Mariana Alexandru, procurorul care a coordonat şi anchetat dosarele lui Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie. Ministrul Justiţiei (MJ), Robert Cazanciuc, nu a anunţat oficial pe cine va propune pentru această funcţie. Surse din minister au precizat pentru gândul că MJ a înaintat o propunere, pe care a retras-o ulterior. Procurorul Lucian Papici, care conduce şi acum secţia I a DNA, este cel care anchetează dosarul vicepremierul Liviu Dragnea, care ar putea fi trimis în judecată în următoarea perioadă.

Secţia I-a a DNA este secţia unde sunt anchetate cele mai sonore dosare de corupţie ale instituţiei. Acum, secţia ”dosare grele” este codusă de către procurorul Lucian Papici, ca şef de secţie, iar pe funcţia de adjunct este Mariana Alexandru. Practic, cei doi au anchetat sau coordonat investigarea unor dosare precum cele ale fostului premier Adrian Năstase, reţeaua Voicu şi dosarul Valiza - Gigi Becali.

Mandatul procurorului Lucian Papici expiră în 23 septembrie. Potrivit procedurilor, ministrul Justiţiei trebuie să facă propuneri pentru funcţia de şef şi cea de adjunct al secţiei. Până în prezent, ministrul Justiţiei nu comunicat oficial vreo propunere pentru cele două funcţii.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în urmă cu o săptămână, i-a solicitat procurorului general ca Lucian Papici să fie delegat pentru conducerea secţiei I a DNA până la finalul acestui an. Acestă solicitare a şefului DNA a fost făcută în contextul în care procedurile pentru numirea unui nou şef nu au fost demarate. Procurorul general a semnat delegarea până la finalul anului a lui Lucian Papici pentru funcţia de şef la secţiei I-a a DNA. În caz contrar, secţia I ar fi rămas fără un şef numit şi ar fi fost nevoie de un interimat.

Una dintre cele mai solide opţiuni prezentate ministrului Cazanciuc pentru conducerea secţiei ”dosare grele” a DNA a fost ca pentru funcţia de şef să fie propusă Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase, iar pentru funcţia de adjunct, actualul şef, Lucian Papici. Practic, acest plan ar fi însemnat o rocadă care ar fi asigurat continuitatea anchetelor DNA.

Dragnea ar putea fi trimis în judecată în următoarele zile

Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au explicat pentru gândul că ministrul Cazanciuc nu ar fi agreat deocamdată această variantă. În schimb, ministrul Cazanciuc ar fi dorit să îl propună pentru conducerea secţiei pe procurorul Gheorghe Bocşan. Această informaţie nu a fost însă confirmată oficial. Ministrul Justiţiei nu a răspuns solicitărilor gândul de a clarifica această situaţie.

Unul dintre cele mai grele dosare pe care DNA le investighează în acest moment este cel în care este urmărit penal vicepremierul Liviu Dragnea, pentru fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Surse judiciare susţin că dosarul vicepremierului Liviu Dragnea va fi finalizat până la sfârştul acestei săptămâni.

Ce conţine dosarul lui Liviu Dragnea

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori că a creat un sistem naţional de fraudare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit informaţiilor obţinute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceştia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezenţa la vot, dar şi date despre câţi români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit şi indicaţii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezenţa la secţiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporată şi o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenţei la vot de la fiecare secţie de vot. La sistem erau conectaţi şi alţi lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluţia referendumului judeţ cu judeţ.

Vezi detalii despre dosar aici

Ancheta în dosarul Dragnea a fost realizată la început de procurorul Gheorghe Bocşan, cel despre care unele surse susţin că ar fi fost luat în calcul de ministrul Cazanciuc pentru conducerea şecţiei ”dosare grele” de la DNA. Dosarul a fost preluat apoi de către procurorul Lucian Papici, şeful secţiei. Unele informaţii neconfirmate oficial arată că procurorul Bocşan ar fi vrut să îl scoată de sub urmărire penală pe Liviu Dragnea. După ce a preluat dosarul, Lucian Papici a continuat ancheta, iar în ultimele luni a început să prezinte materialul de urmărire penală celor peste 80 de inculpaţi din dosar. În ultimele săptămâni, Liviu Dragnea a fost prezent constant la sediul DNA pentru a citi dosarul. Dacă mandatul procurorului Papici nu ar fi fost prelungit până la finalul anului, exista un risc real ca dosarul Dragnea să nu fie trimis în judecată.

Acum, după ce procedura de prezentare va fi terminată, procurorul Lucian Papici va dispune trimiterea în judecată, rechizitoriul urmând să fie contrasemnat de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Cine sunt Lucian Pipici şi Mariana Alexandru

Mariana Alexandru este procuror-şef în cadrul DNA şi a coordonat iniţial ancheta în dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian. În dosarele Trofeul Calităţii, Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, iar în dosarul Zambaccian a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare.

Alexandru a anchetat şi dosarul de corupţie al fostului senator PSD Cătălin Voicu. În 2012, Voicu a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare. Tot Mariana Alexandru este cea care a instrumentat dosarul de corupţie al fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi, dosar care se judecă în continuare la Curtea Supremă.

Lucian Papici este şeful Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, secţia unde sunt investigate în general dosare de corupţie cu polticieni. Papici a investigat alături de Mariana Alexandru dosarul fostului senator Voicu, soldat cu o condamnare în primă instanţă.

Citește și: