26 vizualizări 19 oct 2007

Opera Română din Cluj-Napoca a fost nevoită să anuleze în această săptămână trei spectacole din cauza frigului din sală şi de pe scenă, deoarece centrala termică nu funcţionează, pentru că nu are autorizaţie.

Preşedintele sindicatului “Solistul” din instituţie, Dan Lupea, a explicat ieri presei că deşi Ministerul Culturii a fost informat de luna trecută despre situaţia Operei Române şi a Teatrului Naţional (funcţionează în aceeaşi clădire), nu s-a implicat, astfel că artiştii se înbolnăvesc şi nu pot repea, dar să mai şi susţină spectacole la 12 grade.

ISCIR a sigilat în iunie centrala termică, deoarece funcţiona impropriu, şi de atunci nu a autorizat-o. “Coşul de evacuare merge pe sub scenă, or asta nu este conform normelor, şi trebuie realizată o modificare a proiectului”, ne-a declarat deputatul independent Mircia Giurgiu, care a făcut în această săptămână o interpelare pe tema situaţiei de la Opera clujeană.

“Am sesizat atât ministerul, cât şi autorităţile locale, dar fără răspuns, deşi pentru rezolvarea problemei e nevoie de o sumă mică. Balerinii sunt în pericol de a-şi rupe tendoanele, deoarece nu este o temperatură optimă, la fel şi instrumentiştii pot avea probleme, iar soliştii pot face pareză vocală. Din cauza frigului ei pot chiar să-şi piardă vocea. Nu credeam că în anul 2007 se pot retrăi vremurile din anii 1980, când se dădeau spectacole în frig. Spectatorii nu mai vor să stea cu paltoanele pe ei în sală”, a mai spus liderul de sindicat.

Deputatul Giurgiu îl va mai interpela o dată pe ministrul Culturii, iar dacă nu va primi nici un răspuns, îi va solicita premierului României să-şi trimită Corpul de control la Cluj-Napoca.

Citește și: