Mădălina CHIŢU
Adrian POPESCU
Ramona LOZNIANU
28905 vizualizări 9 mar 2015

Raportul preliminar al legiştilor arată că femeia a decedat din cauza hipotermiei. Cadavrul a fost găsit de un paznic al unei firme private, pe un câmp, în apropierea străzii Vasile Goldiş, dincolo de fosta uzină Rulmentul.  Asupra femeii au fost găsite fişa de externare, cartea de identitate şi o bancnotă de 5 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al ÎPJ  Braşov, comisar-şef Liviu Naghi. Poliţiştii nu au stabilit până în prezent cu exactitate traseul pe care l-a parcurs bătrâna de la spital până în locul în care a fost găsită moartă, existând cel puţin două variante. 

În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov a avut loc o anchetă administrativă. Directorul medical al unităţii medicale, dr. Daniela Neculoiu, a declarat pentru gândul că Veronica Grigore, medicul care a externat-o pe bătrână, era, de fapt, angajată a Spitalului Judeţean Covasna din Sfântu Gheorghe, şi îi făcea ilegal garda doctorei Eva Ionel, care din cauza unor probleme de sănătate a rugat-o pe aceasta să-i ţină locul, dându-i şi parafa.  

“Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă”

”Bunica mea a dispărut astăzi, la ora 07:00. Adusă cu Ambulanţa de la Spitalul Judeţean în Spitalul Tractorul, medicul de gardă a întrebat-o ‘cum se simte’, bunica a spus că vrea acasă şi medicul i-a semnat externarea (!!). Bunica a plecat însoţită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital:
- în tricou
- pantaloni de pijama 
- papuci de casă.
Taximetristul nu a luat-o.
A fost văzută înfăşurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piaţa Tractorul. Spune că vrea acasă ‘la Brăila’ şi nu cunoaşte adresa din Braşov.
Vă rog...orice detaliu e de ajutor”. 

Acesta a fost mesajul disperat postat de Crina Coliban (34 de ani), nepoata bătrânei, pe Facebook, sâmbătă, 7 martie, la ora 17.30.

Aproape zece mii de români au distribuit mesajul pe Facebook, iar sute dintre ei au anunţat că au pornit în căutarea femeii, semnalând zonele pe care le-au verificat: tomberoane, guri de canal, adăposturi pentru oamenii străzii.

În zadar însă. La 24 de ore de la postarea primul mesaj, Crina a scris din nou pe Facebook: ”M-am întors acum din câmp: Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă. Bluza de pijama era uşor ridicată şi îi vedeam burta goală pe pământul îngheţat. Şi tălpile goale. Pentru tălpile goale în care te-au lăsat sa pleci din spital, bunico, o să devii motivul pentru care alţi bătrâni nu vor mai muri”.

Filmul evenimentelor în varianta nepoatei

Crina Coliban a povestit pentru gândul coşmarul prin care a trecut la sfârşitul săptămânii trecute.

Sâmbătă ora 00.00: ”Bunica mi-a spus că îi e rău. Am văzut că îi pică faţa, aşa ca în cazul unui accident vascular cerebral. Nu mai respira uşor, respira horcăit. Am chemat salvarea. A venit un echipaj care i-a făcut o serie de investigaţii. Au auzit cum spuneau că are tensiunea 20 cu 12 şi că are edem pulmonar. Ne-au spus că trebuie să o ducă la spital. Ne-au spus să nu o îmbrăcăm, pentru că starea ei era atât de gravă încât nu mai avea sens să o îmbrăcăm. Ne-au spus să le dăm o păturică. Au scos-o din casă în scaunul cu rotile, au pus pătura peste ea şi au dus-o la spital”.

Femeia de 83 de ani a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov. Fiica bătrânei, împreună cu nepoata şi soţul ei au mers în spatele ambulanţei, într-o maşină. 

Foto: Arhivă personală Crina Coliban // Ioana Caloian, femeia în vârstă de 83 de ani

Sâmbătă ora 01.00 ”Ajunsă la spital, au băgat-o în sala de primiri urgenţe. Noi am atârnat pe săli cum se stă în România. Nimeni nu ne-a spus nimic, nimeni nu ne-a băgat în seamă. La UPU, din câte am aflat noi, au resuscitat-o cardiac”.

Spre dimineaţă, nepoata şi soţul acesteia au plecat acasă. La spital a rămas fiica bătrânei.

Sâmbătă ora 06.00 – 7.00 ”A venit cineva la mama şi i-a spus că bunica are nevoie de investigaţii suplimentare, de o serie de analize de la urologie. I s-a spus că Secţia de Urologie a spitalului este în altă parte, la Spitalul "Tractorul". I s-a spus că va merge cu ambulanţa. În momentul în care au băgat-o în salvare şi au închis uşile, cei de la ambulanţă i-au spus mamei: ‘Vă rugăm să vă duceţi acasă şi să vă aduceţi hainele şi cele necesare pentru internare. O să rămână internată’. Mama a spus că ar vrea să mergă cu ei că haine poate să îi aducă şi mai târziu. Personalul medical nu este empatic. I-au spus mamei: ’Doamnă este în ambulanţă. Nu i se poate întâmpla nimic. Vă rugăm să vă liniştiţi. Mergeţi şi faceţi cele de trebuinţă’”.

Sâmbătă ora 7.00 – 7.30 Fiica femeii de 83 de ani a urcat într-un taxi, a ajuns acasă la nepoata bătrânei, de unde a luat un halat, un prosop, o hârtie igienică şi o pereche nouă de papuci. ”Taxiul a aşteptat-o şi a plecat înapoi”.

Sâmbătă 7.30 – 8.00 ”La câteva zeci de minute după ce s-a despărţit de bunica, mama s-a întors la spital. Ajunsă la spital, a intrat în hol, unde era doar un gardian. I-a spus că a venit salvarea cu o doamnă Caloian. Gardianul i-a spus că doamna a plecat. Mama nu a înţeles. I-a spus: ‘Nu, nu. Acum a venit’. Gardianul i-a replicat: ’Da, a venit. Dar, a plecat’. Moment în care mama a avut un şoc. A întrebat unde a plecat, iar răspunsul a fost: ’S-a externat’. În momentul ăla mamei i s-a rupt filmul, a început să plângă, să dea cu picioarele. Nu înţelegea unde a plecat, cum să plece un om care a venit cu salvarea”.

Sâmbătă ora 8.00 Au fost anunţate autorităţile.

Sâmbătă ora 17.26 Crina Coliban a postat pe contul de Facebook un mesaj prin care anunţa că bunica ei a dispărut după ce a fost dusă de ambulanţă la Spitalul Tractorul, din Braşov.

Foto: Google Maps // Distanţa dintre Spitalul Tractorul şi locul unde a fost găsită femeia în vârstă de 83 de ani

Duminică ora 17.30 Crina Coliban a fost anunţată că bunica ei a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea oraşului.

"Bunica a fost externată pe semnătură şi trimisă acasă în pantaloni de pijama şi cu branula în mână"

Crina Coliban a mai povestit pentru gândul ce i-a spus gardianul că s-ar fi întâmplat în intervalul  de timp în care mama ei a venit acasă pentru a-i lua haine bunicii.

”A ajuns la Spitalul "Tractorul" cu ambulanţa. Dat fiindcă în acest spital nu există UPU, bunica a fost pusă să stea pe un scaun de pe hol. A fost aşezată acolo. Fişele i s-au dat doamnei Grigore, doamna doctor care era de gardă. Aceasta a intrat în sală, de unde a ieşit după câteva minute. Apoi, a întrebat-o pe bunica: 'Cum te simţi, mamaie? Te simţi bine? ’ Bunica ar fi răspuns că da şi că vrea acasă. Moment în care doamna doctor a spus: ’Din partea mea, dacă semnezi, poţi să pleci acasă’. Bunica a spus: ’Da semnez’”.

Potrivit acesteia, medicul i-ar fi înmânat imediat o hârtie femeii de 83 de ani, pe care aceasta a semnat-o. Astfel, femeia şi-a dat consimţământul pentru a fi externată.

Nepoata bătrânei spune că era îmbrăcată într-o pereche de pantaloni de pijamale, un tricou, avea branulă în mână şi pete de sânge pe haine. ”A intrat din nou în cabinet, a ieşit la câteva secunde şi i-a spus că acum poate să plece acasă şi a intrat înapoi în cabinet. În momentul acela bunica s-a ridicat şi a dat să plece, iar gardianul a văzut că ceva nu era în regulă şi i-a spus ’Doamnă nu puteţi să plecaţi aşa, luaţi loc aici şi aşteptaţi să vină cineva să vă ia’”. Bunica s-a aşezat şi i-ar fi cerut nişte bani, pe care i-a promis că o să îi înapoieze de îndată ce ajunge acasă. Bătrâna a mai avut o tentativă de a părăsi spitalul, iar gardianul i-ar fi spus să mai aştepte puţin.

”În acel moment o infirmieră, care ieşea din tură, a luat-o de mână pe bunica şi a spus haideţi că vă duc eu până la un taxi. Nu a întrebat-o dacă are bani, nu a văzut că este în picioarele goale. Gardianul s-a opus a treia oară şi i-a spus infirmierei  ’Tu ai cojoc, măi fato! Tu nu vezi? Cum o scoţi aşa afară?’. Infirmiera i-a spus: ’Sunt doar doi paşi până la taxi’. S-a dus cu ea până la primul taxi, a deschis uşa la taxi şi domnul a întrebat-o unde merge şi ea a zis la Brăila. Moment în care taximetristul a spus îmi pare rău, nu pot să vă duc. Infirmiera a închis uşa de la taxi şi a dus-o la al doilea taxi. A băgat-o în maşină, în moment în care infirmiera a plecat. Taximetristul a întrebat-o unde o duce, iar bunica a dat adresa din Brăila, adresa ei de domiciliu. I s-a spus că nu o poate duce la Brăila, iar atunci bunica a coborât din taxi şi ăsta e ultimul moment de care ştim”, rememorează Crina.

”Bunica mea a ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de ţară”

Bunica Crinei a fost găsită după aproape 34 de ore de  momentul în care a ieşit pe poarta spitalului. Era pe un câmp, fără suflare, la câţiva kilometri de locul unde fusese lăsată în grija unor medici.

”Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. A mers încet, înfofolită cu o pătură, pe o stradă mare, pe care circulau maşini. Pe o stradă cu pieţe, cu patiserii, cu magazine. Nu a oprit-o nimeni”, mărturiseşte femeia.

Întrebată ce explicaţii i-au dat medicii despre faptul că bunica ei a fost lăsată să plece în pijamale, braşoveanca a răspuns: ”Nu ai cu cine să vorbeşti. Am încercat să vorbesc cu ei. Au venit să ne scoată cu picioarele din spital. Medicii îşi pun mâinile la ochi şi se ascund în cabinete. Reacţii foarte agresive. Se ascund, fug”.

Crina Coliban nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte posibilitatea de a da spitalul în judecată, dar intenţionează să identifice cazuri asemănătoare cu cel al bunicii ei şi să atragă atenţia asupra lor.  

Ceea ce îşi doreşte acum este să o privească în ochi pe dr. Veronica Grigore. ”Vreau să îmi spună doamna doctor, care are şi ea o mamă şi care are şi o bunică, privându-mă în ochi, cum se simte când ştie că bunica mea a murit de frig. În momentul acesta eu cred că bunica a murit aşa de urât ca să mă ajute să fac ceva pentru oameni. Bunica mea putea să moară în spital sau să moară la mine în casă. A ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de ţară. Am de gând să vorbesc despre cum se moare în ţara asta, respectiv în tălpile goale, plecată din spital că doar ai semnat”.

Filmul evenimentelor - varianta poliţiştilor

Poliţiştii care anchetează acest caz au stabilit că victima a fost transferată cu ambulanţa de la UPU a Spitalului Judeţean Braşov la spitalul "Tractorul", secţia Interne, după ce primise îngrijiri medicale, sâmbătă, în jurul orei 6.00. Aici a fost preluată de medicul de gardă, doctoriţa Veronica Grigore, care a consultat-o şi care, pentru că bătrâna a refuzat internarea, a externat-o pe propria răspundere, după ce aceasta a semnat documentele necesare. Potrivit anchetatorilor, urmează să se stabilească dacă semnătura aparţine într-adevăr bătrânei.

Astfel, în jurul orei 7, femeia a părăsit spitalul, potrivit declaraţiilor făcute de agentul de pază care a văzut-o plecând. Tot el a fost şi cel care a declarat că bătrâna a ieşit însoţită de o infirmieră care a dus-o în staţia de taxiuri din apropierea spitalului, iar apoi a plecat. Se pare că şoferul de taxi ar fi refuzat-o pe bătrână atunci când i-a spus că vrea să meargă la Brăila, iar ea a coborât din maşină. Fiica bătrânei, trimisă acasă de echipajul de pe ambulanţă pentru a-i lua câteva haine, ar fi venit la spital în jurul orei 8.

Medicul care a externat-o nu era angajatul spitalului

Conducerea Spitatului Judeţean Braşov s-a autosesizat ca urmare a informaţiilor apărute în presă şi a dispus luni efectuarea unei anchete administrative. În urma audierierilor, cadrelor medicale şi auxiliare implicate, s-a stabilit că dr. Veronica Grigore, care a externat-o pe bătrână, nu era angajată a Spitalului Judeţean Braşov, ea înlocuind-o ilegal pe dr. Eva Ionel, care a apelat la serviciile sale din cauza unor probleme de sănătate, a declarat pentru gândul Daniela Neculoiu, directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, care face parte din comisia ce efectuează ancheta internă. Dr. Grigore este medic specialist reumatolog la Spitalul Judeţean Covasna, din Sfântu Gheorghe.

Potrivit acesteia, dr. Ionel a declarat că a avut o criză de lumbago-sciatică şi a sunat-o pe dr. Grigore, căreia îi condusese rezidenţiatul, să o înlocuiască, şi i-a dat şi parafa. Dr. Grigore a mai spus că este prima oară când face o gardă în locul altcuiva.

Referitor la evenimentele de sâmbătă de dimineaţă, ea a explicat că bătrâna a vrut să plece neapărat, moment în care i-a cerut să scrie în registrul de consultaţii că refuză internarea şi să semneze, ceea ce femeia în vârstă de 83 de ani a şi făcut.  Comsia de anchetă nu i-a găsit vreo culpa în acest caz având în vedere că medicul a acţionat corect din punct de vedere legal, femeia plecând pe propria răspundere din spital.

“Evident că nu e normal ce s-a întâmplat şi victima nu ar fi trebuit lasată în niciun caz să plece din spital singură date fiind vârsta şi starea de sănătate a bătrânei şi ar fi trebuit înştiinţaţi aparţinătorii. Aşa că din punct de uman, deocamdată, pentru că nu pot să comentez alte eventuale cuple, cei din spital implicaţi în caz sunt într-o culpă incontestabilă”, a declarat pentru gândul managerul Spitalului Judeţean Braşov, dr. Adrian Albotă.

În urma audierilor făcute de conducerea Spitatului Judeţean Braşov, s-a stabilit că dr. Eva Ionel se face vinovată de schimbarea ilegală a gărzii prin nesocotirea procedurilor stabilite prin regulamentul de ordine interioară şi transmiterea parafei unei persoane neautorizate. Potrivit directorului medical al unităţii medicale, în cazul în care un medic, din diferite motive, nu-şi poate face garda trebuie să apeleze la ceilalţi colegi şi să-şi anunţe în scris superiorul.  Acum riscă sancţiuni care pornesc de la un simplu avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Toate informaţiile obţinute în urma acestor audieri vor fi predate Parchetului care a deschis un dosar penal în acest caz, precum şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov şi Ministerului Sănătăţii, care nu poate lua nicio măsură în acest caz în condiţiile în care unitatea sanitară este în subordinea Consiliului Judeţean, au declarat pentru gândul reprezentanţii MS.

În plus, conducerea Spitalului Judeţean Braşov a dispus efectuarea de verificări la toate subunităţile sale, aşa cum este şi spitalul Tractorul, pentru a vedea în ce măsură au mai existat situaţii în care medicii de gardă au fost înlocuiţi ilegal. De asemenea, în perioada imediat următoare se are în vedere schimbarea procedurilor interne legate de externarea pacienţilor, mai ales când este vborba de persoane în vârstă, a mai spus dr. Daniela Neculoiu. 

Citește și: