Silviu Bănilă
1945 vizualizări 7 iul 2018

 „Herr Klaus, e timpul să vă ridicaţi ceva mai SUS şi mai APROAPE de aşteptările lor”, îl îndeamnă Guran pe şeful statutului, acuzândul-l că de un an de zile merge, pas cu pas, DAR ÎNAPOI.Vă votează oameni vii şi foarte deştepţi. Atât de deştepţi încât au înţeles atunci, în 2014, că deşi eraţi departe de a fi pregătit pentru funcţia de preşedinte al unei ţări atât de complicate, eraţi totuşi altceva decât Victor Ponta. Herr Klaus, e timpul să vă ridicaţi ceva mai sus şi mai aproape de aşteptările lor. Fie doar şi prin a înţelege că fiecare pas înapoi, acum, devine imediat un munte de escaladat, în recuperare. Iar dumneavoastră, domnule preşedinte, de un an mergeţi doar cu spatele. Pas cu pas, dar înapoi…

E o ironie a sorţii, ştiu, dar tot pas cu pas a câştigat şi Dragnea tot. Să fim sinceri, votarea Codului Penal nu a fost o surpriză, doar devansarea cu o zi a fost. (Trebuia votat azi. Mă întorc mai târziu la asta.) Planul său nu este complicat, de vreme ce eu însumi (şi eu nu-s cine ştie ce analist politic) l-am anticipat destul de bine pe acest site. Desigur, planul s-a mai adaptat, pe măsură ce a evoluat, pe măsură ce Lupul, cum i-am spus eu, şi-a creat opţiuni, a avut de ales, în funcţie de reacţia societăţii, singurul său adversar veritabil, în absenţa unei opoziţii serioase”, scrie Guran.

„De aceea, de acum contează ca fiecare dintre noi, unde suntem, să nu facem paşi înapoi. Să ne agăţăm cu dinţii de fiecare palmă de pământ, să nu cedăm teren, până când societatea se va putea reorganiza într-o contraofensivă. Una democratică, desigur. Se aude până la Cotroceni? Herr Klaus, pe dumneavoastră nu vă votează morţii din Teleorman şi nici nu aveţi de ce să cedaţi sau să negociaţi cu reprezentantul lor. Aveţi căi de atac pe decizia CCR, aveţi butonul de Call to action pentru naţiune (referendum), aveţi prerogativa unor mesaje care ar trebui să mobilizeze societatea, nu să o dezarmeze, aşa cum aţi făcut în ultimul an prin negocieri cedate pentru Grindeanu, Tudose, refuzul de a sesiza Comisia de la Veneţia, Dăncilă, Vlase… Domnule preşedinte, opriţi-vă din a mai face paşi înapoi!”, conchide jurnalistul.

Citește și: