Adelina Dragomir
7173 vizualizări 20 sep 2012

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru şi premierul Victor Ponta au prezentat un pachet legislativ privind sistemul judiciar. Ministrul Justiţiei a declarat că a propus câteva măsuri care ar urma să deblocheze activitatea instanţelor, a anunţat că în ianuarie 2013 ar urma să intre în vigoare Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală. Mona Pivniceru a mai explicat şi de ce a amânat întâlnirea cu Viviane Reding. Pivniceru a mai declarat că a discutat cu Comisia Europeană despre procedura de numire a noului procuror general. 

Victor Ponta a declarat că este nevoie de recredibilizarea Justiţiei nu doar în cadrul MCV dar şi faţa cetăţenilor. 

Victor Ponta despre pachetul legislativ depus în Parlament:

Ideea a fost aceea de a lua câteva măsuri rapide în ideea accelerării procesului de justiţie şi de a gândi aceea strategie de implementare a obligaţiilor, nu doar care ne revin prin MCV ci a obligaţiilor care le avem faţă de cetăţenii români care îşi doresc un acces la justiţie mult mai uşor, mai rapid.

Dorim o reformă reală a Justiţiei. Dorim ca pentru cetăţeni costurile justiţiei să fie mai mici. Avem intenţia ca anul acesta sau anul viitor să trecem bugetul instanţelor la ICCJ.

 

Îmi doresc ca românii să fie mulţumiţi de Justiţie. Îmi doresc şi un raport pe Justiţie pozitiv. Comisia se uită la câteva puncte dar avem 4 milioane de români care au procese. Cei 4 milioane trebuie să fie mulţumiţi. Noi trebuie să face ca orice cetăţean care are un proces în termen de un an primeşte o decizie. Trebuie să garantăm că Justiţia din România îl va pedepsi pe ucigaşul în serie înainte ca el să ucidă un cetăţean străin. 

MCV-ul este doar vârful iceberg-ului. 99% din cetăţeni nu intră sub incidenţa DNA sau ANI. Am mai fost lăudaţi prin rapoarte dar oamenii au mai puţină încredere în Justiţie.  

Eu nu sunt preşedinte sunt viitor fost premier. 

Victor Ponta despre fondurile europene blocate de Comisia Europeană

Eu am luat o primă măsură pentru a opri dezastrul pe fondurile europene. Adică am schimbat guvernul PDL. În perioada 2010-2011 auditul Comisie Europene a arătat dimensiunea catastrofei. 

Ministrul Orban a înceracat să îndrepte catastrofele făcute de Sulfina Barbu, Botiş şi Lăzăroiu. Măsurile luate de domnul ministru au fost apreciate de domnul Barroso. 

Sub conducerea doamnei Zevedei de la PDL Bucreşti s-a comis catastrofa de la POSDRU. Sunt convins că atunci când DNA-ul va avea timp va produce rezultate şi pe zona asta. 

Mona Pivniceru despre pachetul legislativ privind reforma Justiţiei

Proiectele de modificări legislative fac parte dintr-o strategie mai largă. Una din măsuri este degrevarea instanţelor de numărul imens de dosare. Modificările pe care le-am propus vin în anticiparea noilor coduri. 

O modificare este celebra lege a rovignetei. Sunt zeci de mii de dosare care au blocat instanţele cu procesele legate de amenzile pentru rovignetă. Noi dorim ca aceste procese să se judece la domiciliul contravenientului şi nu la locul unde s-a constat. 

Am mai propus modificarea legilor electorale în sensul că buletinele de vot se depozitează trei luni în arhivele instanţelor. Multe instanţe nu au arhive încăpătoare pentru propriile dosare. Am gândit în acest sens posibilitatea ca instanţele să închirieze spaţii. 

La 1 ianuarie intră în vigoare Codul de Procedură Civilă. Dacă nu pregătim acestă intrare foarte bine atunci ne vom lovi de un eşec. Intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civillă presupune o serie de măsuri. O măsură este suspendarea în judecarea în camere de consiliul pentru că ele nu sunt suficiente. O altă măsură ar fi ca instanţa care a pronunţat pe fond să judece şi calea de atac. 

Ne-am gândit degrevarea ICCJ de procesele de drept comun. Am decis ca ICCJ să judece procesle care sunt de peste 1 milon, acum pragul este de 500 de mii de lei. 

Cu privire la clendarul intrării în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Legea de intrarea în vigoare a Codului Penal va fi finalizată  săptămâna viitoare. În februarie tot pachetul de legi legate de Codul Penal vor intra în vigoare cu o marjă de şase luni pentru ca judecătorii să se pună la curent. 

Legat de trecerea bugetului instanţelor la ICJJ am decis să stabilim un calendar prin care să se facă acestă trecere. 

Mona Pivniceru despre numirea procurorului general şi a şefului DNA 

Astăzi nu am discutat aici la parlament despre numirea procurorului general şi a şefului DNA. Numirea procurorului general prevăzută în lege ca atribut exclusiv al ministrului Justiţiei am dicutat-o cu oficialii de la Uniunea Europeană. Eu am stabilit criteriile care au fost ca să zic aşa agreeate de secţia de procurori a CSM. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparenţă. 

Când se va schimba ceva este o altă situaţia. Pe cadrul juridic existent este situaţia care există care eu am transparentizat-o în limitele textului de lege. Nu îmi imaginez că într-o săptămâna cinva dă o altă lege. 
 
De luni am făcut un anunţ în care am prezentat criteriile, am prezentat calendarul am deschis lista pentru depunerea de candidaturi. Astăzi am amendat procedura în sensul că am prelungit perioada de depunere cu două zile şi perioda de depunere a proiectului cu 10 zile. Este o procedură rezonabilă. 
 
Domna Reding nu a fixat o întâlnire bilaterală cu ministrul Justiţiei din România. Exista şansa unei întâlniri informale de prezentare a mea ca ministru. Nu s-a statuat asupra unei întâlniri bilaterale în care să-mi prezint strategia şi proiectele. Am cerut oricum o întâlnire cu ea aştept să văd când se va putea. Doamna Reding are un calendar foarte aglomerat. Eu m-am pus la dispozitia dumneaei. Am avut aceste chestiuni urgente pe care consider că le-am realizat. De acuma înainte aştept întâlnirea. 

Pot să vă spun că în perioda 2-5 octombrie am o marjă pentru o întâlnire cu Catherine Day.

Citește și: