Nicolae Oprea
138 vizualizări 15 aug 2019

O raclă cu mai multe monede din decembrie 1989, despre care Doru Mărieş, preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie, spune că încă mai au sânge pe ele, a fost sfinţită de către fostul paroh al Bisericii Colţea, preotul Sandu Mehedinţu.

Monedele, spune Mărieş, au fost aruncate de către trecători peste sângele celor care au murit în Piaţa Universităţi, în noaptea de 21 decembrie, şi au fost strânse de pe asfalt de către preotul Mehedinţu. Racla cu aceste monede a fost depusă, joi, în Biserica Colţea.

Revoluţionarii au dezvelit, tot joi, în Pasajul Universităţii, şi o placă ce a fost montată aici în memoria celor care au murit în noaptrea de 21 decembrie 1989.

„În noaptea de 21 decembrie 1989, oriunde priveai în acest pasaj şi staţia de metrou, vedeai violenţă, moarte şi sânge. Aici Armata, Miliţia şi Securitatea au ucis, rănit, maltratat şi arestat protestatarii anticomunişti retraşi din calea gloanţelor forţelor de represiune, din Piaţa Universităţii”, este mesajul de pe placa comemorativă.

La acest eveniment au participat mai mulţi revoluţionari, precum şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru.

După ceremonia de dezvelire a plăcii şi după slujba de sfinţire a raclei, în Pasajul Universităţii s-au cântat piese celebre şi semnificative pentru Revoluţia din 1989, precum „Vino, Doamne” sau „Imnul golanilor”.

Citește și: