Petre Mazilu
845 vizualizări 6 dec 2018

Primarul comunei Cudalbi, din Galaţi, a declarat, joi, presei, că împodobirea Monumentului Eroilor nu reprezintă o lipsă de respect faţă de înaintaşi.

„Nu este o lipsă de respect faţă de eroi, ba din contră. Oamenii din localitate au o părere bună. A fost o propunere a unui grup din Primărie la care eu m-am aliat şi am fost de acord. Sincer să fiu, mie îmi place. Nu aş putea să vă spun cât a costat, sunt documente în acest sens. Sunt de acord şi cu cei care spun că mai bine îl puneam lângă monument. Oricum este ultimul an pentru că centrul de greutate al localităţii se va muta în altă parte, acest brad va sta în parc... Nu am crezut că o să iasă atâta tămbălău pentru o chestie foarte simplă şi frumoasă... În alte părţi se îmbracă în plasă construcţii, mănăstiri şi biserici şi asta nu-i împiedică pe oameni să se închine la biserică”, a declarat primarul comunei Cudalbi, Ştefan Drugan.

Primarul mai spune că lumânările în memoria eroilor pot fi depuse în faţa bradului şi că localnicii îl vor judeca la alegeri.

„Este loc de aprins lumânări, până la urmă şi acest monument, ca şi bradul, este un lucru simbolic.... Eu sunt sigur că dacă ar trăi acei eroi sau dacă, Doamne ajută, ar putea să vadă de acolo din Cer, s-ar bucura că cineva îi bagă în seamă măcar aşa, cu o mantie de brad. Poate eu nu gândesc normal, dar dacă tatăl meu ar fi acolo, bunicii mei, rudele mele, vă spun că nu m-ar deranja, m-ar bucura pentru că în felul ăsta le cinstim memoria.... Mai este un an şi jumătate până la alegerile locale şi o să văd care este impactul, dacă impactul va fi negativ, oamenii mă vor trimite acasă”, a mai spus primarul.

Până la alegeri, bradul a devenit subiect de dispută în sat: unii localnici vin şi fac fotografii, lăudând iniţiativa aleşilor.

„În anii din urmă, oamenii veneau şi vedeau trei instalaţii, anul acesta vin şi spun wow. Considerăm că sunt straie de sărbătoare, 1 decembrie pentru un copil nu are prea multe semnificaţii. Acum a făcut altceva. Monumentul Eroilor este acoperit, stă la căldurică”, a spus o localnică în timp ce se fotografia cu bradul-monument.

Reacţii au apărut şi pe facebook, acolo unde numeroşi oameni critică decizia primarului gălăţean.

„Gata cu Centenarul. Gata cu eroii. Gata cu mândria de a fi român. Monumentul soldaţilor căzuţi pentru România Mare e suport pentru bradul din sat”, a scris un gălăţean pe pagina de facebook.

”Filiala Judeţeană Galaţi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor protestează şi îşi exprimă public indignarea faţă de acoperirea cu un brad de Crăciun a Monumentului Eroilor din comuna Cudalbi, judeţul Galaţi. Astăzi, preşedintele asociaţiei a intervenit la Consiliul judeţean şi trimitem primarului o adresă de protest pentru această profanare a monumentului eroilor. Abia a trecut Ziua Naţională şi nici nu s-a încheiat Anul Centenarului Marii Uniri şi al Războiului de Reîntregire şi iată că unii işi bat joc de jertfa poporului român cu astfel de acţiuni ce n-ar fi permise nicicând. Este revoltător că nu vedem vreo reacţie încă de la cei sesizaţi ori consilierii locali, care să ceară urgent repunerea în starea iniţială a monumentului. Dacă o făcea un primar de altă naţie prin Ardeal sau vreun grup de migranţi islamişti ca prin ţările occidentale şi democratice, mai ziceam, dar aşa, aici, cu edilii nostri, români sadea şi patrioţi de la paşopt încoace, este condamnabil şi inacceptabil gestul, cu atât mai mult ca prima reacţie a primarului pesedist cudalbean a fost una detestabilă. Poate are totuşi alegători sau şefi la partid să-i spună că a facut gafa Centenarului şi îi vom face propagandă de i se va duce buhul şi pe alte continente! Pentru că este o trăsnaie nemaipomenită undeva până acum”, scrie un alt localnic pe reţeaua socială.

În ciuda discuţiilor din sat şi de pe reţelele sociale, bradul va rămâne peste Monumentul Eroilor pe parcursul sărbătorilor de iarnă.

 

 

Citește și: