Mihaela Gidei
Sorin Bogdan
8409 vizualizări 8 ian 2019

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat-o la detenţie pe viaţă pe Magdalena Şerban, femeia care a ucis o tânără aruncând-o în faţa metroului, deoarece gestul a fost intenţionat, ştia ce face iar regretele ulterioare au fost doar de faţadă.

”În prezenta cauză, acţiunea de împingere repetată a victimei, luată singular, nu este prin ea însăşi aptă să producă moartea unei persoane. Însă, având în vedere circumstanţele de loc şi timp ale săvârşirii infracţiunii (spre linia de metrou, chiar înainte de a intra trenul în staţie), instanţa apreciază că, indubitabil, intenţia de a ucide se deduce din materialitatea actului material,”  arată magistraţii Tribunalului Bucureşti, în motivarea sentinţei.

Faptă de o gravitate extrem de ridicată

”Tribunalul apreciază că detenţiunea pe viaţă este reglementată ca pedeapsa principală pentru infracţiunile de o gravitate extrem de ridicată şi poate fi prevazută ca infracţiune unică sau alternativă cu pedeapsa închisorii. Atunci când pedeapsa detenţiunii pe viaţă este prevazută alternativ cu pedeapsa închisorii, criteriile prevăzute de art. 74 C.pen. vor fi avute în vedere şi pentru alegerea pedepsei principale", a explicat magistratul.

Femeia a avut un comportament manipulator

S-a mai constatat un comportament tipic manipulator, evidenţiat în mod deosebit în raporturile cu unul dintre martori, potrivit judecătorilor.

”În contextul expus, inculpata conştientizează declinul socio-economic, accentuând trăsăturile negative ale personalităţii premorbide. S-a mai arătat în raport că, atât comportamentul general din data de 12.12.2017, cât şi modul concret de comitere a faptei dovedeşte coerenţă şi premeditare, comportamentul postfaptic denotă capacitate de apărare şi de a-şi susţine interesele, comportamentul heteroagresiv apare explicabil prin ideaţie prevalentă reminiscenţă, de tip senzitiv şi concordant temperamental şi situaţional.(...)

Faţă de aceste mijloace de probă, instanţa concluzionează faptul că inculpata a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi mai ales asupra consecinţelor social negative ale faptelor pentru care este cercetată şi faţă de care discernământul a fost păstrat,” se mai arată în motivarea condamnării.

Ucigaşa de la metrou nu regretă faptele

În ceea ce priveşte infracţiunea de omor calificat imputată Magdalenei Sreban, instanţa a apreciat că unica pedeapsă care corespunde funcţiilor preventivă şi punitivă ale acesteia este detenţia pe viaţă, „care este nu numai justificată, dar şi necesară pentru protecţia membrilor comunitătţi".

În motivare, judecătorii adaugă că Magdalena Şerban a avut, în cursul urmăririi penale, o atitudine oscilantă, iar în faza de judecată a arătat că recunoaşte săvârşirea infracţiunilor, oferind o versiune diferită a celor petrecute decât cele reţinute de organele de urmărire penală şi de către instanţa de judecată.

”În faţa instanţei de judecată, inculpata a avut o atitudine de aparent regret, nesusţinută însă de cele relatate în detaliu cu privire la săvârşirea infracţiunilor, căutând justificarea acţiunilor sale.(...) Cu privire la comportamentul ulterior săvârşirii infracţiunilor, inculpata a arătat că a fost să îşi cumpere nişte pantaloni timp de aproximativ 2 ore şi ulterior a luat-o Poliţia, timp în care nu a fost curioasă să afle ce s-a întâmplat cu persoana pe care a împins-o pe şine, deoarece încerca să îşi găsească nişte pantaloni mai ieftini”, mai spun magistraţii.

Motivarea condamnării pe viaţă în cazul crimei de la metrou

”În primul rând, instanţa apreciază declaraţia inculpatei ca fiind una de o nereală sinceritate. Aceasta, deşi a acceptat să dea declaraţii în faţa instanţei, cele declarate sunt fie neconforme cu ceea ce s-a întâmplat, fie justificări ale comportamentului de care inculpata este conştientă”, mai arată motivarea.

Şansele de reintegrare socială sunt nule

De asemenea, magistraţii mai spun că şansele de reintegrare socială ale Magdalenei Şerban sunt nule.

”În cazul inculpatei, care cu discernământ comite o faptă abominabilă, după ce în aceeaşi zi, în aceleaşi circumstanţe, împotriva unui subiect pasiv asemănător a mai săvârşit o altă faptă de acelaşi gen în formă tentată, fără a regreta cele comise, şansele de a se obţine reintegrarea socială şi reeducarea sunt practic nule, fiind un pericol pentru semenii săi. Necesitatea aplicării unei astfel de pedepse rezultă şi din impactul social pe care faptele săvârşite de inculpată l-au avut la nivelul comunităţii, impact de care inculpata a fost pe deplin conştientă”, se arată în document.

Sentinţa nu este definitivă

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat-o, pe 26 octombrie, pe Magdalena Şerban, femeia acuzată că a ucis o tânără aruncând-o în faţa metroului, la închisoare pe viaţă. Decizia nu este însă definitivă. Totodată, instanţa o obligă pe Magdalena Şerban la tratament medical până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate, precum şi la plata a 30.000 euro daune morale şi 1.200 lei daune materiale către Alexandra Costache, fata care a reuşit să se salveze, dar şi la plata a încă 30.000 euro daune morale către iubitul fetei ucise. Acesta ceruse daune morale în valoare de 100.000 de euro.

Magdalena Şerban a fost trimisă în judecată pe 14 mai 2018, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată atât de tentativă de omor, cât şi de omor calificat.

"La data de 12.12.2017, în jurul orei 15:35, în timp ce se afla pe peronul staţiei de metrou Costin Georgian, inculpata S.M. a împins o persoană de sex feminin de două ori, spre liniile de metrou, cu intenţia vădită de a o arunca în faţa trenului care tocmai urma să oprească în staţie şi de a-i suprima astfel viaţa. La data de 12.12.2017, în jurul orei 19:54, după ce săvârşise infracţiunea de tentativă de omor descrisă mai sus, în timp ce se afla pe peronul staţiei de metrou Dristor 1, inculpata S.M. a împins-o pe C.A. spre liniile de metrou, iar după ce victima a căzut pe şine, în timp ce aceasta încerca să se agaţe de marginea peronului, a lovit-o în zona capului cu piciorul. Ca urmare a acestor acţiuni, victima C. A. a fost lovită de trenul ce intra în staţie şi a suferit leziuni traumatice care i-au provocat decesul", au reţinut procurorii în rechizitoriu.

Citește și: