Cristina ANDREI
Gabriel Pecheanu
5121 vizualizări 23 feb 2016

Senatorii jurişti au aprobat astăzi cu majoritate de voturi cererea procurorilor privind urmărirea penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Acesta este acuzat că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a folosit apoi pentru achiziţia unei limuzine de lux Audi A8, pe care a utilizat-o în mod exclusiv, la minister. Din fondurile operative ale serviciului secret al MAI, ar fi fost cumpărate şi o cabină de duş cu jacuzzi, canapele şi un televizor pentru cabinetul de ministru al lui Gabriel Oprea.

Senatorul Gabriel Oprea a susţinut, marţi, în faţa Comisiei juridice a Senatului, că maşina cumpărată de DIPI în timpul mandatului său a fost achiziţionată legal, pentru că viaţa sa ar fi fost în pericol.

„Am spus colegilor de la Comisia juridică că în timpul mandatului meu de vicepremier şi ministru de interne nu s-a cumpărat o maşină, ci 5.000 de maşini, toate achiziţionate legal prin direcţiile de specialitate. M-am bătut pentru drepturile şi dotările ministerului de Interne, pentru drepturile poliţiştilor, jandarmilor şi aşa mai departe”, a declarat la ieşirea din Comisia juridică a Senatului Gabriel Oprea.

El a spus că, iniţial, ca ministru de Interne, avea protecţie din partea SPP.

„Ca ministru de Interne aveam protecţie de la SPP şi o maşină luată în comodat de la altă instituţie, care se mai şi strica din când în când. S-a reînfiinţat în cadrul DIPI o subunitate, se numeşte Aqvila, care a plecat de la zero. În acest context şi într-un context în care veţi vedea că cei de acolo spun: cu multe vulnerabilităţi, riscuri la adresa vieţii conducerii MI, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI un autovehicul”, a adăugat fostul ministru de Interne.

Gabriel Oprea a spus că în şedinţa de plen de miercuri va prezenta mai multe amănunte.

El a mai spus că niciodată nu a cerut lucrurile de care este acuzat, iar biroul ministrului de Interne nu a fost refăcut în timpul mandatului său.

Înainte de a intra în lift, Oprea a fost întrebat dacă avea jacuzzi la minister. „Nu mă întrebaţi pe mine, ca ministru”, a spus el, în timp ce uşile liftului se închideau.

Întrebat despre votul senatorilor PNL, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a confirmat că aceştia au votat pozitiv. „Întotdeauna am spus, cu fiecare ocazie, chiar dacă uneori este incomod, trebuie s-o recunoaştem, în privinţa acestor solicitări considerăm că locul în care se face justiţie în România nu este acesta, justiţia se face la instanţe, ca şi în cazul acesta şi, ca întotdeauna, am votat favorabil", a declarat Boboc.

Şi în privinţa senatoarei Doina Tudor Comisia juridică s-a pronunţat favorabil cererii procurorilor şi a decis că ea poate fi arestată. Aceasta este acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită, în dosarul fostului vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), George Daniel Tudor. Procurorii susţin că în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct „pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control".

„Eu nu am niciun motiv să spun că Doina Tudor e vinovată. Eu cred că este nevinovată, dar lucrul ăsta trebuie să se demonstreze în faţa justiţiei. În consecinţă, vom vota la vedere cererea justiţiei", a spus copreşedintele PNL Vasile Blaga.

Votul final va fi dat cel mai probabil miercuri în plenul Senatului.

Citește și: