Cătălin Legănel
1976 vizualizări 11 feb 2016

“Aşa cum am anunţat la sfârşitul lunii ianuarie, unul din obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obţinerea de manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii şi a dreptului la învăţământ gratuit. Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului şi ministerului Educaţiei şi demararea de urgenţă a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţamânt care se pretinde a fi de calitate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.


Reprezentanţii asociaţiei spun că, până la începutul acestui an şcolar, Ministerul Educaţiei a refuzat să recunoască dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale şcolare gratuite, interpretând în mod tendenţios legea educaţiei.


La sfârşitul lunii august 2015, în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor, Ministerul Educaţiei a admis faptul că încalcă legea şi ca o soluţie de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanţă, a alocat suma de 55 lei pentru un elev, pentru o decontare ulterioară parţială a manualelor. „Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mică pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasă, dovadă că numărul elevilor care şi-au decontat parţial manualele a fost unul mic”, mai spune Manda.


La începutul lunii ianuarie, Asociaţia Elevilor din Constanţa a notificat Ministerul Educaţiei cu privire la această problemă şi a solicitat demararea procedurii de achiziţie publică, pentru ca în luna septembrie elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să beneficieze de manuale. „Răspunsul oficial al Ministerului Educaţiei a fost că până în anul şcolar 2019 - 2020, când ar urma să intre în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea şi nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. Răspunsul ministerului reprezintă o declaraţie de încălcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar să ceară concursul instanţei, în vederea rezolvării problemei”, se precizează în documentul citat.


Drept urmare, AEC a depus la Curtea de Apel Constanţa o acţiune îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu scopul obligării instituţiei la demararea procedurii de achiziţie publică în vederea asigurării manualelor şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a.

Citește și: