Liviu Dadacus - Mediafax
352 vizualizări 9 feb 2018

Întrebat cum se vede la Bruxelles rolul şi locul României în mecanismul de securitate al UE, Motoc a răspuns: „România devine în curând al şaselea stat ca pondere în UE. Evident, aşteptarea de la România nu poate fi decât aceea a unei contribuţii de substanţă, semnificativă şi pozitivă”.

„Istoria implicării noastre, atât în definirea politicii externe şi de securitate europeană, cât şi a dezvoltărilor de politică de apărare şi de securitate europeană, au fost constructive permanent, nu numai la nivel de poziţie politică, ci au fost dublate şi de angajament concret în mai tot ce s-a putut consemna până acum în materie de misiuni. Am fost prezenţi în toate arătând solidaritate şi înţelegere efectivă a mizei europene”, a spus Motoc.

El a subliniat faptul că România nu a avut o viziune regionalizată, parohială, asupra ameninţărilor care ar fi de interes mai apropiat pentru sine, ci a avut o viziune generoasă şi altruistă în această speţă.

„Acum cred că putem să ridicăm acest profil bun pe care România îl are în materie de apărare şi securitate europeană prin prezentarea unor proiect concrete, prin antrenarea noastră la proiecte de cooperare în planul apărării, în dezvoltarea de capabilităţi militare care să denote că putem participa avantajos la această dezvoltare de mare perspectivă pentru UE şi în general pentru istoria integrării europene. Deci - aşteptări mari cărora, aşa cum am făcut-o până acum, le vom răspunde pe măsură. Am toată convingerea în această direcţie”, a precizat Motoc.

Citește și: