Loredana VOICULESCU
3276 vizualizări 28 nov 2010

Piaţa vinului este estimată în acest an la 400 milioane de euro, cu 10% mai puţin comparativ cu anul trecut, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Motivul scăderii îl reprezintă criza, care a afectat consumul de vin. În medie, în România se produc anual circa 6 milioane hectolitri vin, din care piaţa oficială a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin, restul fiind autoconsum şi piaţa neagră. În medie, un român consumă 24 litri pe an, adică jumătate din consumul din statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Exporturile în lume de vin românesc realizate în primele opt luni din acest an au fost de circa 7,68 milioane euro, din care 4,48 milioane euro în UE şi 3,2 milioane euro în afara Uniunii Europene. Pe această piaţă au intrat şi o serie de personalităţi din viaţa publică. Una dintre cele mai cunoscute este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Isărescu: 61 de mii de euro din vin

"Crâmpoşia salvează România!", îi place să spună guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, când se întâlneşte cu cei din branşa producătorilor de vinuri. Vinul produs de şeful BNR din "soiul strămoşesc" Crâmpoşie este cunoscut şi apreciat în lumea producătorilor de vin. "Domnul guvernator are o vorbă: «Crâmpoşia salvează România!» Domnia sa face un mare serviciu soiurilor de vin autohtone, mai ales celor din Oltenia, care este o zonă deficitară în ce priveşte soiurile de vin. Domnul Isărescu a făcut un vin modern dintr-un soi autohton cu tradiţie", a declarat pentru gândul Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. La Drăgăşani, în Vâlcea, producătorul de vin Mugur Isărescu deţine 20 de hectare de viţă-de-vie. "Ştiu câte hectare de vie are domnul guvernator: 20 de hectare. Domnul guvernator are mai multe soiuri, printre care Sauvignon Blanc, Crâmpoşia strămoşească, Tămâioasă Românească, Cabernet Sauvignon", a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vinul care poartă eticheta "Casa Isărescu", produs de firma Măr SRL, este distribuit numai de restaurantele de lux şi poate fi cumpărat la preţuri cuprinse între 30 şi 85 de lei sticla. Alesul vin de Crâmpoşie este recomandat de somelieri, de exemplu, pentru cei ce comandă paste cu fructe de mare sau la un peşte "gătit elegant".
Recent, guvernatorul BNR a mărturisit public faptul că "se implică emoţional în acea mică firmă", unde administrator este soţia sa. Anul trecut, firma deţinută de familia Isărescu a înregistrat un profit net de 258.281 lei, adică 61.495 euro, în creştere cu 40% faţă de 2008. Din datele Ministerului Finanţelor reiese că anul trecut, la firma sa, Mugur Isărescu a angajat două persoane, ajungând la cinci angajaţi. În 2008, "Casa" ce îi poartă numele a dublat cifra de afaceri a firmei sale, comparativ cu anul precedent.

Într-un interviu acordat ziarului Timpul, Mugur Isărescu a povestit recent că, la mai mult de şapte ani de când face vin la Drăgăşani, are satisfacţia că a ieşit un vin bun, axându-se pe producţii nu mari, dar de bună calitate.

Afacerea lui Mugur Isărescu

20 de hectare de viţă-de-vie pe Dealurile Drăgăşanilor
Soiuri de vin: Crâmpoşie, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon
Se axează pe producţii mici, dar de bună calitate
Preţuri cuprinse între 30 şi 85 de lei pe sticlă

Valeriu Stoica: "Toţi banii din avocatură i-am investit în restaurarea conacului şi a cramei"

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, a obţinut prima producţie de vinuri în această toamnă. Acesta a declarat pentru gândul că via sa, care are acum 15 hectare, se învecinează, pe o porţiune, cu via deţinută de guvernatorul BNR. Ideea de a deveni producător de vinuri i-a venit în urmă cu patru ani.

VEZI CUM ARATĂ CONACUL LUI VALERIU STOICA

"Familia soţiei a moştenit un domeniu viti-vinicol la Drăgăşani, iar prin1997-1998 am recuperat proprietatea. Iniţial nu eram hotărât să pornesc o investiţie acolo, aşa că multă vreme a rămas în aşteptare. În urmă cu patru ani, am vizitat domeniu familiei Ştirbei. Când am văzut cât de frumos este şi cât de bun este vinul, mi-a înflorit ideea de a face acolo, la Dobruşa, o investiţie", a povestit pentru gândul fostul ministru al Justiţiei.

Acesta are în prezent 15 hectare plantate cu viţă-de-vie şi intenţionează să ajungă la 30-40 de hectare. "Dorinţa este de a face un vin de calitate. Deocamdată doar investim, nu mă gândesc la profit. Doresc să reamenajez şi din punct de vedere estetic conacul de acolo", mai spune Stoica. "Prima producţie de vin am făcut-o în această toamnă, probabil la primăvară va putea fi degustat. Avem un oenolog francez, dorim să inaugurăm crama în vara anului 2011", mai spune Stoica.

"Dacă îl construiam de la zero, mă costa mai puţin"

Nu a putut să acceseze fonduri europene pentru reamenajarea cramei pe care o are. "Arhitectul Alexandru Beldiman cu care colaborăm a avut exigenţe ridicate, aşa că nu am fost eligibili pentru fondurile europene. Am realizat investiţia din resurse proprii. Veniturile pe care le-am realizat din profesia de avocat - estimate de unele surse la mai multe milioane de euro - le-am investit în amenajarea cramei şi în restaurarea conacului. Restaurarea conacului a costat mai mult decât dacă îl construiam de la zero, cred", a mai spus Stoica. El mai spune că nu îşi propune să facă profit prea curând.
"Am făcut o vizită şi la domnul Isărescu. Pe o porţiune, plantaţia mea de viţă-de-vie se învecinează cu cea a domnului guvernator Isărescu. Am băut vin produs de domnia sa. Consider că Drăgăşaniul trebuie reintrodus în circuitul vinului, este o tradiţie veche a zonei. Singura mea speranţă este să încerc să accesez fonduri europene pentru a mai înfiinţa o plantaţie de viţă-de-vie", a mai adăugat ex-ministrul Justiţiei.

Afacerea lui Valeriu Stoica

Producător de vin roşu şi alb, de pe 15 hectare de viţă-de-vie
Estimează să ajungă la 40 de hectare
Vecin pe o porţiune cu plantaţia de vie a guvernatorului Mugur Isărescu
Soiuri: Tămâioasă, Fetească Regală, dar are în vedere şi celebrul soi de Drăgăşani - Crâmpoşie, la care se adaugă şi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Merlot
Nu mizează pe profit în următorii ani
Investiţie, toţi banii câştigaţi din avocatură, estimaţi de unele surse la 10 milioane euro

Gilda Lazăr, despre vinul guvernatorului BNR: "Îţi făcea gura pungă, dar altfel era bun"

Gilda Lazăr, unul dintre cei mai vechi şi cunoscuţi specialişti în comunicare corporatistă din România, este membră în Clubul Vinului, un SRL înfiinţat în anul 2004 de mai multe personalităţi, printre care Sebastian Vlădescu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Aurel Popoviciu.

În Clubul Vinului, Gilda Lazăr are, împreună cu soţul său - Dan Pascariu, preşedintele Unicredit Ţiriac Bank - cinci parcele de viţă-de-vie. "Nu sunt un producător de vinuri. Deţin, împreună cu soţul meu, cinci parcele în Clubul Vinului, eu trei şi el două. Nu intenţionăm să mai achiziţionăm. Primim în fiecare an câte 100 de sticle de vin pentru fiecare parcelă. Sticlele de vin sunt personalizate, sunt cadouri frumoase pentru prietenii noştri", a declarat pentru gândul Gilda Lazăr.

Spune că o altă legătură a ei cu lumea vinului este că, recent, în fosta sa locuinţă, a fost deschis un club de vin. "Clubul se numeşte "Secreto", este la adresa Alexandru Sicleanu, numărul 3. Aici pot fi degustate o serie de vinuri, din Chile, dar şi vinuri portugheze, italiene, austriece sau franţuzeşti. Vor fi organizate traininguri, evenimente, cursuri de vin, degustări tematice, dulciuri. Vinurile reprezintă cadouri speciale, de exemplu un cadou poate fi un anume vin, dar din ani diferiţi ca să vezi diferenţa între ele, sau mai multe vinuri roşii dintr-un anume an, vinuri din Lumea Nouă", mai adaugă Gilda Lazăr.

Rugată să ofere o părere despre vinul produs de guvernatorul BNR, Gilda Lazăr nu a stat mult pe gânduri. "La ziua domnului guvernator BNR, acum câţiva ani, am băut vin produs de domnul Isărescu. Îţi făcea gura pungă, dar altfel era bun. Este uşor aspru, mai este de lucrat la vinificaţie. De altfel, la vinurile româneşti este greu de păstrat în ani consistenţa calităţii", spune Lazăr.

Afacerea Gildei Lazăr

Membră în Clubul Vinului, unde deţine cinci parcele, împreună cu soţul
Ca membră a Clubului Vinului, primeşte 100 de sticle pentru fiecare parcelă
În fosta sa locuinţă a deschis recent un club, Secreto

Mircea Dinescu: "Am cea mai bună Tămâioasă din România"

Poetul Mircea Dinescu deţine 50 de hectare de vie la Galicea Mare şi încă 50 de hectare la Cetate, în judeţul Dolj. "Am cele mai parfumate vinuri şi mai bune. Am cea mai bună Tămâioasă Românească din România", se mândreşte Dinescu. "Crama, care are peste 100 de ani, este la Galicea Mare, vreau să o fac de protocol. Am o vie tânără, de trei ani, pentru care am accesat fonduri europene, un proiect în valoare de 1,2 milioane euro. Până acum am investit 500.000 euro în acest proiect. Am împrumutat bani de la prieteni, micuţii oligarhi. Asta este cea mai bună soluţie, pentru că banca te omoară", a declarat pentru gândul Mircea Dinescu.

* Povesteşte că a fost nevoit să cumpere soiul Tămâioasă Românească, "culmea", de la Viena, pentru că "ce produc ţăranii români nu este certificată" şi nu ar fi putut accesa fonduri europene pentru proiectul său. Are mai multe soiuri de vin, printre care Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blank, Merlot, Cabernet, Chardonnay, Riesling italian, Pinot Gri, Pinot Noir.

Are şi un tânăr oenolog, îl ştie de când era student, "a făcut practica la mine". Spune despre terenul pe care sunt viile că are un sol foarte bun, fiind în prelungirea Dealurilor Mehedinţene. Anul acesta a fost prost, a avut o producţie mică, pe motiv că via este tânără, dar şi pentru că au fost multe boli şi mulţi dăunători. Mizează pe o producţie de 500.000 de sticle pe an, iar peste doi ani speră că afacerea sa va deveni profitabilă. "O să fac numai vin de calitate. Nu merg pe cantitate. În România este un obicei de a face zeamă multă. Este ca o mamă care are patru copii, şi aceştia ies mai slăbănogi, dacă are numai unul, acesta iese mai dolofan", râde Dinescu. Ne asigură că nu vom găsi vinul său în hipermarketuri, ci doar în magazinele specializate şi restaurante. "Nu merg la Metro cu vinul meu. Eu fac sulfitarea minimă. Vinului meu la cald şi lumină îi sare dopul după un an", mărturiseşte producătorul de vin Dinescu.

Despre vie mai spune că este scump de întreţinut. "Este nevoie de multă forţă de muncă cu pălărie şi două picioare. Lor le dau şi câte o sticlă de vin". " Nu e uşor de intrat pe piaţă, piaţa este sufocată de zeamă de proastă calitate. Pe profit cred că voi intra în doi ani, sper să nu am probleme la rambursarea banilor împrumutaţi".

Dinescu spune că îşi vinde vinul cu preţuri cuprinse între 15 şi 25 de lei pe sticlă. "O să deschid la anul, în primăvară, un magazin la Bucureşti. La târgul de carte Gaudeamus am avut o ofertă cu poezii pe fiecare sticlă, un CD şi o carte. Mulţi vor bea vinul şi vor păstra sticla", arată producătorul de vin de la Cetate. La Gaudeamus, cartea, CD-ul şi o sticlă cu vin costau, fiecare, câte 20 de lei, cei care le cumpărau pe toate trei putându-le achiziţiona cu doar 50 de lei.

Afacerea lui Mircea Dinescu

Deţine 100 de hectare de viţă-de-vie la Cetate şi Galicea Mare (Dolj)
Soiuri de vin: Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blank, Merlot, Cabernet, Chardonnay, Riesling italian, Pinot Gri, Pinot Noir.
1,2 milioane euro investiţi din fonduri europene. 500.000 euro - investiţie proprie
Speră să intre pe profit peste doi ani

Citește și: