Nicolae Oprea
1803 vizualizări 4 aug 2018

Răzvan Ştefănescu, în vârstă de 45 de ani, a intrat în România pe data de 17 iulie, prin Vama Nădlac, cu o maşină cu numere de înmatriculare conţinând un mesaj obscen la adresa PSD. Mesajul s-a viralizat foarte repede, iar şoferul a circulat cu automobilul prin întreaga ţară. Timp de zece zile, a fost oprit în trafic de patru ori de Poliţie, în judeţele Olt, Hunedoara şi Dolj. Nu a primit nicio amendă, nicio interdicţie.

Abia pe data de 30 iulie, adică la două săptămâni de la intrarea în ţară, poliţiştii l-au oprit pe Răzvan Ştefănescu în Bucureşti şi au luat măsuri împotriva şoferului devenit vedetă în online. Poliţia i-a reţinut plăcuţele de înmatriculare şi permisul, motivul invocat fiind acela că românul nu avea dreptul să circule cu numerele preferenţiale, obţinute în Suedia, pe teritoriul României.

„Astăzi, în jurul orei 6,00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul DGPMB, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice", se arată în comunicatul Poliţiei Rutiere de luni.

Imediat au apărut speculaţiile că de fapt bărbatul a fost "vânat" din cauza mesajului anti-PSD pe care îl plimba prin ţară. Alţii au acuzat Poliţia că ezită în aplicarea legislaţiei, dacă are nevoie de 10 zile să ia măsuri.

Pentru a lămuri situaţia şi a arăta că de fapt cele două săptămâni au fost necesare doar pentru a comunica cu oficialii din Suedia, reprezentaţii Poliţiei: Andrei Linţă, directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere Marian Badea şi Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR au ieşit public, luni, într-o conferinţă de presă.

Aşa a aflat şi şoferul că pe numele său se deschide dosar penal. Printre articolele încălcate de acesta ar fi fost şi unul din Convenţia de la Viena din 1968, ce stipula faptul că numerele de înmariculare trebuie să conţină şi litere şi cifre. Întrebaţi dacă plăcuţele ar fi fost "Bravo PSD", oamenii legii au dat asigurat că măsurile ar fi fost similare.

Ce au omis reprezentanţii Poliţiei era faptul că acea Convenţie a fost amendată în anul 2015 de către Belgia, care cerea tocmai ca maşinile să poată circula cu plăcuţe care conţin exclusiv litere. Niciuna dintre părţile semnatare nu a avut vreo obiecţie, motiv pentru care modificarea a intrat în vigoare în luna septembrie 2016.

Întrebaţi în conferinţa de presă despre această situaţie, reprezentanţii Poliţiei au părut surprinşi. "Aceste aspecte vor fi stabilite exact în cadrul verificărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.

A fost nevoie de cinci zile pentru ca reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române să anunţe că argumentarea juridică privind Convenţia de la Viena în acest caz a fost eronată.

Drept urmare, Poliţia cere clasarea dosarului penal şi îi dă bărbatului permisul înapoi. Doar plăcuţele anti-PSD nu vor mai putea fi folosite. Acestea nu mai sunt valabile începând cu 1 august 2018, iar ministerul Transporturilor din Suedia a explicat pentru MEDIAFAX şi de ce: "Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu legislaţia locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinaţia de litere sau cifre şi dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras".

Poliţia anunţă o anchetă internă şi lasă de înţeles că cineva va plăti pentru situaţia în care au fost puşi oficialii MAI.

„Referitor la modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus deja declanşarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de IGPR. De asemena, IGPR a anunţat, prin acelaşi comunicat, că Direcţia Rutieră va propune, vineri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, clasarea dosarului penal deschis pe numele şoferului maşinii M...PSD".

Decizia Poliţiei Române prin care lui Răzvan Ştefănescu i s-a deschis dosar penal, precum şi cea de ridicare a plăcuţelor de înmariculare a atras foarte multe reacţii negative, unele dintre ele chiar din partea celor care lucrează în poliţie.

„«Eminenţele cenuşii» din birourile Poliţiei Române, din proprie iniţiativă sau ca urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective, auzind de Convenţia de la Viena asupra circulaţiei rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, materie ce ar trebui predată în şcoală. Prin corespondenţa cu autorităţile suedeze se căuta o variantă prin care să-i fie retrase numerele sau orice altă alternativă, astfel încât să nu mai poată circula, lăsând impresia că Poliţia Română este neputiincioasă şi nu ştie cum să acţionăm în această situaţie, legislaţia din România nefiind aliniată la cea europeană/internaţională", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România.

De asemenea, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie anunţa, zilele trecute, că va asigura suport juridic poliţiştilor de frontieră şi oricărui agent de poliţie implicat în acest caz, cu menţiunea că doar poliţiştii de frontieră au fost instruiţi cu privire la Convenţia ONU de la Viena ratificată în 1980 de statul român.

Vineri, la cinci zile de la ridicarea plăcuţelor, Răzvan Ştefănescu chema presa la conferinţă în faţa sediului Poliţiei.

Au fost foarte multe (mesaje, n.r.) de incurajare, au fost şi înjurii, dar ce să fac, le-am primit pe toate. (...) Atâta timp cât au făcut un abuz, mi se pare normal să vadă cine l-a făcut, de ce l-a făcut. Nu ştiu cine, după atâtea zile...(...) Dacă au făcut-o de sus, să spună, dacă nu... (...) Nu regret că am pus numerele, pentru că nu mi s-au părut obscene. Am controlat, dacă erau obscene, îmi părea rău. (...) Alte numere, cu PSD, nu cred că îmi mai acceptă”, spune Răzvan Ştefănescu.

Citește și: