176 vizualizări 20 sep 2009

Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic investeşte peste 600.000 de euro în trei statui. Este vorba de statuile "Dinicu Golescu", "Dr.C.I.Istrati" şi de "Monumentul trupelor de geniu". La toate cele trei licitaţii, organizate de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, a participat un singur ofertant care a şi fost declarat câştigător.

Potrivit site e-licitaţii, pe 17 septembrie 2009, se publică anunţul de atribuire a unui contract, în valoare de 855.000 de Ron, pentru "conservarea şi restaurarea monumentului trupelor de geniu". Lucrările ce vor trebui executate "necesită intervenţii de conservare-restaurare la componentele din piatră şi bronz. Acestea se vor executa de operator economic sau restaurator autorizat. Procedura aplicată este negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare".

În realitate, contractul a fost atribuit în urmă cu fix o lună şi trimis spre publicare pe 16.09.2009..Licitaţia a fost câştigată de restauratorul Ionel Stoicescu. Contractul nu prevede un terem de executarea a lucrărilor sau măcar de începere a lor. Pe data de 18 septembrie, pe site-ul de licitaţii apare un alt contract , în valoare de 630.000 ron, câştigat de acelaşi restaurator. De această dată este vorba de "conservare -restaurare monument istoric Dinicu Golescu".

Contractul prevede "restaurarea monumentului la părţile din piatră şi bronz afecate de intemperii şi vandalizări". Nici de această dată nu se sepcifică durata executării lucrărilor sau teremenele de începere şi finalizare.a acestora Şi acest contract a fost atribuit în urmă cu mai bine de o lună, adică pe 28.07.2009 şi trimis spre publicare la jumătatea lunii septembrie. Şi contractul în valoare de 860.000 ron, atribuit pentru "conservarea-restaurarea şi reamplasarea stauia Dr. C.I.Istrati", a fost câştigată tot de restauratorul Ionel Stoicescu. Conform contractului, " monumental Dr. C.I.Istrati prezintă degradări datorate vandalizărilor şi factorilor atmosferici şi necesită intervenţii de restaurare şi conservare. În prezent este amplasat în faţa Arenelor Romane din Parcul Carol, sector4, locaţie care nu -I sigură şi o bună punere în valoare. Se doreşte reamplasarea pe Aleea Principală a aceluiaşi parc". La începutul acestui an, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a organizat o altă licitaţie pentru restaurarea-conservarea elementelor din piatră la stauia spătarului Mihai Cantacuzino. Valoarea contractului a fost de 480.000 iar acesta a fost câştigat tot de restauratorul IonelStoicescu.. În repetate rânduri am încercat să luăm legătura cu Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei. În ciuda tuturor demersurilor domnia sa a fost imposibil de contactat. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a fost înfiinţată în 1999 şi este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Citește și: