Andreea OFIŢERU
7045 vizualizări 12 feb 2014

„Am ajuns în Piaţa Victoriei? Aici e Guvernul României?”, s-ar putea întreba pe bună dreptate orice român care ajunge zilele acestea pentru prima dată în Capitala României. Şi omul are dreptate pentru că zilele acestea  în faţa Guvernului a apărut o nouă formă de relief: muntele de zăpadă amestecată cu mizerie.

„Mami, uite ce munţi! De ce sunt munţii ăştia aici?”, întreabă un copil care iese de mână cu mama lui de la Muzeul Antipa. Femeia, care e mai mică decât mormanul din mijlocul intersecţiei, n-are o explicaţie pentru cel mic: „Nu ştiu, mami. De la zăpadă, dar se va topi, că e cald afară”, îi spune totuşi.

Băieţelul are tot dreptul să-şi pună întrebări, pentru că, dacă stai pe una din străduţele laterale de la Palatul Victoria şi chiar în faţa Muzeului Antipa şi eşti ceva mai scund, ai toate şansele să nu vezi clădirea Guvernului de cei doi munţi de zăpadă amestecaţi cu mizerie care au fost ridicaţi de lucrătorii de la salubritate.

Foto Silviu Matei// Palatul Victoria e încojurat de munţi de zăpadă

"Parcă este un oraş părăsit"

Bucureştenii care trec pe aici spun că n-au mai văzut aşa ceva în viaţa lor, nici măcar în iernile în care stratul de zăpadă era mult mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni.

„Trăiesc în Bucureşti de peste 70 de ani, dar aşa ceva n-am văzut în viaţa mea. Şi eu am prins nămeţi mari, nu aşa! Ţin minte că tramvaiele nu puteau merge de atâta zăpadă, dar veneau soldaţii şi o duceau în râu. Toată zăpada se ducea în Dâmboviţa”, spune Raluca Moianu, de 77 de ani, care ieşise marţi după amiază cu câinele la plimbare.  Femeia spune că zilele trecute munţii de zăpadă erau şi mai mari, dar s-au mai topit de la căldură.

„Aşa ceva n-am mai văzut, parcă este un oraş părăsit. Nu ştiu  ce zic străinii care trec prin centrul Capitalei”, mai spune femeia.

Maria Dobre, 53 de ani, care locuieşte în apropierea Pieţei Victoriei, spune că e pentru prima dată când aici relieful s-a schimbat la propriu. „Eu care trec zilnic pe aici, stau pe 1 Mai, n-am văzut aşa ceva până acum. Problema mai gravă era dacă le lăsau pe stradă şi noi nu  mai aveam pe unde să trecem. Aşa, în intersecţie, or lua-o ei”, încearcă femeia să se împace cu situaţia creată de serviciile de salubritate.

Pentru Liviu Daşoveanu, 28 de ani, munţii din Piaţa Victoriei urâţesc faţa oraşului. „ Mi se pare cel mai urât lucru posibil ca în centrul Bucureştiul, chiar în faţa Guvernului, să fie munţii ăştia de zăpadă!”, spune tânărul.

Foto Silviu Matei// Primăria Capitalei a creat munţii din Piaţa Victoriei  din zăpada de pe bulevardele principale

Foto Silviu Matei// Marţi după amiază, unul dintre excavatoarele primăriei stătea degeaba în Piaţa Victoriei

Foto Silviu Matei// Din anumite colţuri ale Pieţei Victoriei clădirea Guvernului abia dacă se mai vede

Viceprimarul Marcel Nicolăescu: "Cărăm din ei în fiecare zi"

Misterul apariţiei munţilor din Piaţa Victoriei e elucidat de către viceprimarul Marcel Nicolăescu: „era foarte greu să ducem zăpada afară din Bucureşti. Era foarte greu cu utilajele să încărcăm zăpada în cuve şi în acelaşi timp să şi strângem în continuare”.

Edilul spune că până acum cele 65 de utilaje de deszăpezire pe care le coordonează au strâns zăpada de pe Bulevardul Unirii, de la Universitate, de la Română, de pe Bulevardul Magheru. „Continuăm cu Piaţa Victoriei. Cărăm din ei în fiecare zi (n.r. munţii de zăpadă). Cred că până sâmbătă îi terminăm. A fost mult mai simplu să depozităm zăpada într-un singur loc, în marile intersecţii unde nu încurcă deloc circulaţia. Noi coordonăm marile bulevarde, să fie lucrurile cât mai perfect”, a declarat pentru gândul Marcel Nicolaescu.

Foto Silviu Matei// Pe porţiuni bune din Calea Victoriei zăpada e încă pe stradă

Îl credem pe cuvânt pe viceprimar şi mergem pe Calea Victoriei. Aici, primul munte de zăpadă apare la câţiva metri de la intrarea pe bulevard. În apropierea Hotelului Radisson zăpada amestecată cu gheaţă e chiar pe o bucată din şosea. La Piaţa Naţiunile Unite găsim alte grămezi de zăpadă.

Foto Silviu Matei// La Piaţa Naţiunile Unite multe dintre maşinile parcate pe marginea drumului sunt încă îngropate în zăpadă

Palatul Parlamentului, străjuit de munţi

Nici la Palatul Cotroceni situaţia nu e mai bună faţă de restul străzilor din Capitală. Zăpada a fost curăţată din faţa intrării principale. În schimb, pe strada cu intrarea la Muzeul Cotroceni zăpada e pusă cu grijă de o parte şi de alta a trotuarului.

Foto Silviu Matei// La Palatul Cotroceni, zăpada a fost strânsă numai în faţa intrării principale

Foto Silviu Matei// Trotuarele de la Muzeul Cotroceni  sunt încă acoperite de zăpadă

La Parlament, intrările au fost curăţate, însă zăpada a fost dusă pe marginea drumului. Pe trotuarul dinspre Bulevardul Libertăţii se poate vedea un gard natural de zăpadă amestecată cu noroi.

Foto Silviu Matei// La Palatul Parlamentului zăpada de pe trotuare a fost pusă pe marginea drumului

Foto Silviu Matei// Palatul Parlamentului, partea dinpre Bulevardul Libertăţii, este plin de zăpadă murdară

Urmele zăpezii de acum două săptămâni se pot vedea şi  pe străzile din Centrul Capitalei. Pe Bulevardul Lascăr Catargiu zăpada a fost depozitată în apropierea staţiilor de transport în comun.

Munţii de zăpadă sunt şi în apropierea Inspectoratului Şcolar Bucureşti, unde câţiva locuitori din zonă încearcă să scape de zăpada de pe trotuare arucând-o pe stradă.

Foto Silviu Matei// Pe Bulevardul Lascăr Catargiu zăpada a fost depozitată în apropierea staţiilor de autobuz

 

Citește și: