Ionela SAMOILĂ
1045 vizualizări 28 feb 2012

Autorul atacului armat care a avut loc ieri la liceul din Ohio, SUA, în urma căruia patru tineri au fost răniţi şi unul a murit, este elev al instituţiei de învăţământ respective şi a postat mai multe ameninţări pe reţelele de socializare, încă de acum două luni, scrie Daily Mail.

T.J. Lane, în vârstă de 17 ani, a deschis focul asupra colegilor săi la cantina şcolii, în jurul orei locale 7.30 dimineaţa, după care a fugit de la locul faptei.

Antrenorul echipei de fotbal a liceului, Frank Hall, alertat de sunetul împuşcăturilor, l-a urmărit la Lane în afara liceului, dar nu a reuşit să-l prindă. Poliţiştii au fost cei care i-au dat de urmă, în jurul prânzului, pe un drum izolat care străbate o pădure aflată la câţiva kilometri distanţă de şcoală.

Momentul în care a fost capturat de oamenii legii

Se pare că adolescentul plănuise atacul încă de acum câteva luni, când a şi postat pe unele reţele de socializare unele mesaje destul de ciudate În fragmentul postat pe Facebook pe data de 20 decembrie, care avea forma unui mic basm, T.J Lane vorbeşte despre un tânăr care trăia într-un regat plin de răutăţi. Acel personaj, probabil un alter-ego al lui Lane, era persecutat de forţele rele care dominau castelul.

"Într-o vreme de demult, o vreme a pocăinţei, Renaşterea. Într-un oraş vechi şi singuratic, stă un om cu privirea încruntată. Fără un loc de muncă, fără o familie, fără nicio autoritate. Norocul lui s-a risipit. E singur şi pierdut.

Străzile erau casa lui. Singurul gând care îi trecea prin minte era "De ce existăm?". Singurele lucruri în care avea încredere erau scursurile societăţii. Lupta pentru un singur lucru. Ca lumea să se aplece la picioarele lui".

Dumnezeu venise să aducă moartea în castel, fără să se înduplece de regretele oamenilor răi care trăiau acolo. Un Dumnezeu autoritar, venit să se răzbune, care spune: "Simţiţi-vă neputincioşi sub autoritatea mea. Muriţi cu toţii!".

De asemenea, el a postat şi pe contul de Twitter un mesaj prin care anunţa că va aduce o armă la şcoală.

Părerile despre adolescent sunt împărţite. Apropiaţii îl descriu ca pe o persoană retrasă, mai ales după ce se despărţise de prietena lui. O poză cu Lane, făcută cu doar o săptămână înainte de incident îl înfăţişează pe acesta într-o ipostază tandră, ţinând în braţe o jucărie mare de pluş cu fundiţă roz.

Ucigaşul, într-o ipostază sensibilă

Colegii îl descriu ca pe o persoană agresivă, certăreaţă şi care ameninţa adesea

Din descrierile martorilor reiese că T.J. Lane avea o ţintă prestabilită, un grup de patru tineri aflaţi la aceeaşi masă, către care s-a îndreptat atunci când a intrat în cantină. Când a ajuns la o distanţă de doar câţiva metri de ei a început să tragă cu arma, fără să spună nimic şi fără să lanseze nicio ameninţare verbală.

În grupul ţintă de elevi se afla şi Russell King Jr, un băiat de 17 ani, care se începuse să iasă cu fosta prietenă a atacatorului. Victima a fost împuşcată în spate în timp ce stătea la masă şi a fost transportată de urgenţă la spital din Cleveland cu un elicopter.

Un alt elev, Daniel Parmetor, de 16 ani a fost împuşcat mortal de către T.J. Lane. Danny Komertz, un boboc de 15 ani care a asistat la scenă a declarat la momentul atacului se aflau cel puţin 100 de persoane în cantină, dar că infractorul a îndreptat arma doar asupra celor patru care se aflau la aceeaşi masă.

Daniel Parmetor, tânărul care a fost ucis

Russell King, împuşcat din gelozie, deoarece se întâlnea cu fosta prietena a atacatorului

"Se uita drept la cei patru, în timp ce stătea la aproape jumătate de metru distanţă de ei. Nu a împuşcat în toate direcţiile, ci doar către cei patru", a povestit Komertz. Daniel Parmetor, cel care decedat, a încercat să se ascundă sub masă şi să-şi protejeze faţa de focurile de armă. Părinţii sunt devastaţi de moartea lui.

Deşi Danny Mueller nu se afla printre cei vizaţi de T.J. Lane, a fost nimerit de unul dintre gloanţe în ureche. "S-a auzit o împuşcătură, ca un foc de artificii. Eram cu spatele şi prima împuşcătură m-a făcut să mă întorc. Atunci am văzut cum al doilea foc de armă a nimerit pe cineva aflat în spatele meu, iar cel de-al treilea mi-a nimerit urechea", a povestit Danny Muller.

Atacul a luat sfârşit atunci când T.J. Lane a ieşit în grabă din clădire, urmărit de antrenorul echipei de fotbal a liceului, Frank Hall. Antrenorul a fost urmat în afara clădirii de un alt profesor curajos, Joseph Ricci.

Elevii nu sunt deloc suprinşi de gestul eroic al lui Hall şi spun că îi stă în caracter să acţioneze astfel. "Astăzi ne-a demonstrat cât de mult îi pasă de noi toţi. Îl crede în stare să încaseze o împuşcătură pentru noi.", a declarat elevul Neil Thomas.

Cuvintele de laudă şi de mulţumire pentru Frank Hall nu au încetat să apară nici pe reţele de socializare. "Nu mă miră că şi-a riscat astăzi viaţa pentru noi. Este un altruist şi mereu a pus viaţa celorlalţi înaintea propriei sale siguranţe", a scris un elev pe Twitter.

Iniţial autorităţile credeau că au de-a face cu mai mulţi atacatori, dar în cele din urmă au confirmat că singurul vinovat este T.J. Lane. Acesta se află în custodia poliţiei pentru audieri, iar la domiciliul său se fac percheziţii, pentru aflarea mai multor detalii.

Părinţii au fost alertaţi prin mesaje pe telefonul mobil de ceea ce s-a întâmplat şi au venit de urgenţă în faţa liceului. Instituţia de învăţământ are aproximativ 1.100 de elevi.

Citește și: