451 vizualizări 24 apr 2008

Lucia Condrea este „muralistă” pe coajă de ou. De 15 ani, face istorie la Moldoviţa: a dus faimă ţinutului huţul în 9 ţări, este laureată în 78 expoziţii mondiale. De câteva luni, Moldoviţa oferă turismulului şi un muzeu internaţional al ouălor încondeiate, alături de peisajul splendid de pe deşelatele obcini bucovinene, de mănăstirea omonimă a lui Petru Rareş şi de mocăniţa Huţulca. „Presiunea publicului străin a fost uluitoare”, mărturiseşte artista populară. Nemţii, francezii şi japonezii sunt abonaţii cursurilor de iniţiere sau perfecţionare în arta închistritului. Învăţăceii deprind încondeiatul de la zero, odată cu golitul oului ales pentru înveşmântarea în ceară şi mânuitul uneltei primitive: chişiţa.

Rafael şi Rubens – reproduceri pe coajă de ou

Muzeul are 3 secţiuni: ouă internaţionale (premiate şi obţinute la schimb), colecţia autentică (huţulă) şi „arta Condrea” – tradiţionalul transpus în culori, grafică alb-negru, ceară în relief, dantelărie, antichităţi şi abstract. Peste 1.200 de exponate sunt în 19 firide. Cele mai numeroase sunt ouăle „Condrea”, dar există şi ouă meşteşugite în alte cotloane ale lumii, fie ele decorate, pictate sub lupă, perforate cu dăltiţe sau burghie minuscule, înveşmântate în pene, mătase, broderii, metale preţioase şi nestemate, sculptate din esenţe rare ori geme. Există şi ovoide ceramice desăvârşite cu fotografii, gravuri în ouă luxemburgheze, coji olandeze cu reproduceri după Rafael şi Rubens, urzeli pe ouă ungureşti, constelaţii pe cele franceze.

Faberge-ul Europei în „tehnica batik”

După ce a pendulat între cântul popular şi design vestimentar, Lucia Condrea şi-a găsit, acum 15 ani, identitatea în închistrit. „Am înţeles că locul meu este între marii artişti şi gravori ai lumii. Tehnicile proprii au rădăcină în folclor. Am pus pe ouă broderie, goblen, dantelărie, cusături româneşti, le-am diversificat şi stilizat”, spune artista. Haşuratul milimetric cu chişiţa în spire şi geometrii întortocheate cere multă iscusinţă. „Am păţit ca o linie să ia alt curs. Atunci distrug oul. Nu doresc exponate care nu-şi au locul în vitrine. Răbdarea e crezul meu în viaţă. Am încercat o nouă conotaţie în artă, o percepţie originală şi personală şi o formă artistică împotriva kitschului. Nu există motiv tradiţional să nu-l fi pus pe ou.

Lucrez ouă cu grad mare de dificultate, ca să pot trece de juriu. M-au pasionat brâiele, motivele din covoare şi tapiseria manuală. Despre brâiele transpuse pe ou s-a spus în străinătate că ar fi Faberge-ul Europei în tehnica batik”, spune artista, care a încondeiat 10.000 de ouă pascale, multe în vitrinele colecţionarilor. Un pasionat colecţionar român a stăruit să îi cumpere un ou de struţ şi l-a obţinut la preţ de colecţie: 400 euro. O bizarerie în viaţa Luciei Condrea este şi profesia, străină de patimile sale artistice. Este „naşa naşilor” din Regionala CFR Iaşi.

Citește și: