467 vizualizări 2 oct 2008

Cea mai modernă şi performantă maternitate publică din România a fost inaugurată ieri, în cadrul Spitalului „Filantropia”, din Capitală. Clinica de obstetrică-ginecologie este la standarde europene, are o capacitate de 195 de paturi şi un bloc operator unde se pot realiza anual 1.600 de intervenţii. Pentru pacientele cu anumite complicaţii asociate patologiei ginecologice, clinica are o secţie de terapie intensivă, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie are o unitate de terapie intensivă cu posibilităţi de îngrijire a prematurilor de gradul 3 şi 4 (copii născuţi la 1 kg sau mai puţin, în săptămânile 29-30 de sarcină).

O investiţie de 3 milioane de euro

Datorită folosirii unei staţii cen­trale de sterilizare modernă şi a materialelor antistatice şi anti­septice, spitalul va asigura toate condiţiile de igienă şi asepsie, reducând astfel riscul infecţiilor intraspitaliceşti. Laptele praf va fi testat în laborator înainte de a fi administrat bebeluşilor. Blocul operator de ginecologie şi sala de cezariene sunt dotate cu aparate de climatizare şi purificare a aerului. Aici se mai găsesc şi instalaţii moderne pentru spălatul chirurgical, aparate de anestezie, paturi moderne de terapie intensivă, paturi speciale pentru naştere.

Totodată, noul sistem informatic va permite introducerea pacientelor în baza de date încă de la prima consultaţie. Fondurile necesare lucrărilor de renovare provin de la Ministerul Sănătaţii Publice, de la Primăria Sectorului 1, precum şi de la companii private şi organizaţii nonguvernamentale. Aparatura medicală de ultimă generaţie a fost achiziţionată printr-un program cu Banca Mondială şi prin fonduri oferite de Ministerul Sănătăţii. Lucrările de consolidare şi modernizare au fost evaluate la peste 3 milioane de euro.

Deschiderea – peste două săptămâni

Saloanele din spital au cel mult trei paturi, dar există şi saloane speciale sau cu rezervă care au un nivel de confort ridicat. În aceste rezerve, pacientele pot beneficia de aer condiţionat, de televizor, frigider, pat reglabil, masuţă specială pentru schimbat bebeluşii şi pătuţ pentru nou-născut.

„În rezerve, pacientele nu vor beneficia de nici un fel de tratament în regim hotelier sau de personal mai calificat. Aceste camere au fost făcute pentru femeile care doresc o izolare de celelalte paciente. Tariful acestor camere va fi stabilit după ce vom face un sondaj de piaţă”, menţionează directorul clinicii, prof. dr. Gheorghe Peltecu. Conducerea unităţii susţine că în două săptămâni va rezolva această problemă şi clinica va fi deschisă. Iar internările se vor face în funcţie de numărul de locuri disponibile.

Prezent la inaugurare, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat extrem de indignat de faptul că un spital public percepe tarife. De precizat că preţul unei rezerve în Spitalul Universitar este cuprins între 50 şi 200 de euro pe zi.

Info plus:

Maternităţi cu cameristă

În Bucureşti există 19 maternităţi, dintre care două particulare. În cele private, pacientele pot plăti până la 2.000 de euro. Naş­te­rea propriu-zisă costă 1.500 de euro, iar o noapte petrecută în salon este taxată cu 100 de euro. Mâncarea pacientelor este pregătită sub îndrumarea nutriţioniştilor. Totodată, proaspetele mămici pot avea şi cameriste.

 

Citește și: